Μετά από μία ομιλία που έκανε συντάκτρια του Girlboss το 2019, σχετικά με το να συνδυάζεις το καθήκον με τη δουλειά σου, κατάλαβε πόσο πολύ όλοι ήθελαν να μιλήσουμε για την θεωρία της μεταφύτευσης σήμερα και όλο αυτό το έκανε ένα ενδιαφέρον άρθρο.

Τι είναι άραγε αυτή η θεωρία της μεταφύτευσης; Ας το πάρουμε πιο απλά. Αν αγοράσεις ένα φυτό και από την γλάστρα το τοποθετήσεις πάλι πίσω στο χώμα, το φυτό μπορεί είτε να σοκαριστεί είτε να πεθάνει. Πρέπει να περάσουν μερικές μέρες για να μπορέσει να γνωρίσει και να αποδεχτεί το περιβάλλον. Τώρα ας αφήσουμε στην άκρη τα φυτά και ας μιλήσουμε γενικότερα για τη φύση. 

Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι όταν μιλάμε για την “θεωρία της μεταφύτευσης”: ότι η γλάστρα ή ο τόπος που τοποθετείς το φυτό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από το φυτό. Αυτό του επιτρέπει να μεγαλώσει και να ανθίσει. Ως άνθρωπος, μεταφυτεύεσαι συνέχεια ώστε να βρεις το πού ταιριάζεις καλύτερα. Ήρθε όμως η ώρα να μάθεις πώς θα σταματήσεις να αισθάνεσαι άβολα με κάθε αλλαγή και να μην “σοκαριστείς με την μεταφύτευσή σου”.

Ο πόνος συχνά καταλήγει σε χαρά 

Αν για παράδειγμα, μόλις έχεις μεταφυτευτεί και βρίσκεσαι σε κατάσταση σοκ. Σου έχουν πει ότι θα πρέπει να αισθάνεσαι καλά για να είσαι καλά. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει. Όταν κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, σημαίνει ότι σε δοκιμάζει και σε κάνει καλύτερο. Το μυστικό είναι να ακτινοβολείς χαρά όπου και να είσαι, ακόμα κι όταν όλα είναι εκτός ελέγχου. Σε κανέναν δεν αρέσει ο πόνος. Φυσικά, όλοι θα θέλαμε έναν χαρτί για να μας καθοδηγεί και να αποφεύγουμε τις ατυχίες, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές. Μάντεψε όμως. Πρέπει να περάσεις από όλα τα στάδια. Έτσι θα φτάσεις στην απόλυτη ευτυχία. 

Να επιμένεις

Όποιο και να είναι το επαγγελματικό σου σχέδιο ή το οικονομικό σου κεφάλαιο, θα πρέπει να επιμένεις. Κανείς δεν μπορείς να σου πει πόσο θα σου πάρει να ξεπεράσεις το σοκ της μεταφύτευσης. Πρέπει να ξέρεις πώς κάθε μέρα θα πρέπει να σε βοηθάνε να μείνεις στη ζωή: με νερό, ήλιο και την τροφή της επιμονής. Αν συνεχίσεις να επιμένεις στην ίδια γλάστρα, σου υπόσχομαι πώς μία μέρα θα ανοίξει. Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι που το βάζουν στα πόδια με το πρώτο εμπόδιο. Τρελαίνονται όχι για να πετύχουν τον στόχο τους στη δουλειά, αλλά για να βγάλουν χρήματα. Όλοι το θέλουν αυτό, αλλά δεν είναι ο βασικός στόχος. Μην κουραστείς ποτέ να χτυπάς την ίδια πόρτα. Κάνε ένα διάλειμμα και συνέχισε να χτυπάς. 

Πλησίασε τον φόβο

Φόβος. Τόσο όμορφη λέξη με τόσο τρομακτική ιστορία. Σαν να λέμε για τον “θάνατο” στα Ταρό, που μεταφράζεται ως αλλαγή. Ένα χειροκρότημα για τον φόβο! Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι επειδή φοβάσαι, πήγαινε να το κάνεις αμέσως! Ο φόβος δεν είναι διαίσθηση και θέλω να το βάλεις πολύ καλά στο μυαλό σου. Ο φόβος είναι απλά καπνοί, παραισθήσεις και εξαπάτηση. Μερικοί άνθρωποι τρέχουν να κρυφτούν από τον φόβο στην παλιά της γλάστρα αλλά εσύ όχι. Θα τα καταφέρεις, γιατί με τον φόβο μεγαλώνεις.

Να είσαι συνεπής

Κάποια στιγμή θα αγαπήσεις την καινούργια σου γλάστρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. Κάθε μέρα σου δίνουν νερό, ήλιο και τροφή για επιμονή. Θα μεγαλώσεις και θα ανθήσεις πολεμώντας τους φόβους σου, ακούγοντας το ένστικτό σου και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς. Τα καλά νέα είναι ότι έχεις αναπτυχθεί στην συνειδητά. Τα προφανή νέα είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να σε μεταφυτευτείς και πάλι γιατί δεν σταματάς να μεγαλώνεις. 

Να είσαι ξεκάθαρη με αυτά που θέλεις

Η ζωή προσπαθεί να μας πετάξει μακριά και πιάνουμε κάποιες φορές πάτο. Αυτό που θα επιλέξεις όμως αφού πιάσεις πάτο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι. Θέλεις να εξελιχθείς. Το να είσαι ξεκάθαρος απέναντι στους γύρω σου δεν είναι μία δίαιτα των 30 ημερών αλλά ένας τρόπος ζωής. Προσωπικά μόλις βγήκα από μία πολύ μεγάλη μεταφύτευση και δεν θα τα κατάφερνα αν δεν είχα δίπλα μου τους δικούς μου ανθρώπους. Οραματίσου αυτό που θέλεις. Ζήτησέ του από το σύμπαν, βάλτο στο πρόγραμμά σου. Μπορεί τώρα να είναι όλα θολά αλλά θα δεις ότι σύντομα όλα θα αποκτήσουν νόημα. 

https://www.girlboss.com/read/repotting-theory