Το βιβλίο Πληγωμένες Καρδιές της Colleen Hoover, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα στις 30 Μαρτίου 2022, είναι μία ρομαντική ιστορία με υπέροχους χαρακτήρες.

Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 2015 με τη θλιβερή πραγματικότητα της καθημερινότητας σε ένα τροχόσπιτο. Με την αφήγηση της πρωταγωνίστριας της ιστορίας, Μπέγια Γκριμ, σε πρώτο πρόσωπο, η ανάγνωση από την αρχή είναι έντονα συναισθηματική.

Η Μπέγια

Η Μπέγια, αφού χάραξε σχεδόν μόνη το μονοπάτι της ζωής της, στα δεκαεννέα της, είναι έτοιμη να διεκδικήσει περισσότερα απο τη ζωή. Ξεκινώντας από το τίποτα, χάρη μόνο στον εαυτό της, έχει καταφέρει να χαράξει τη δική της πορεία. Μία δύσκολη ζωή και ένα θλιβερό όνομα είναι τα μόνα εφόδια που πήρε ποτέ από τους γονείς της.

Δύο μήνες μακριά από τις σπουδές της, δύο μήνες που τη χωρίζουν από το μέλλον που έχει χτίσει και το παρελθόν που θέλει απεγνωσμένα να αφήσει πίσω της, ο απροσδόκητος θάνατος της μητέρας της αφήνει τη Μπέγια χωρίς να έχει που να μείνει στο ενδιάμεσο.

Μην ανησυχείς. Οι καρδιές δεν έχουν κόκαλα. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να σπάσουν.

Αναγκασμένη να ακολουθήσει την ύστατη λύση, η Μπέγια θα πρέπει να περάσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού της στο Τέξας με έναν πατέρα που μόλις και μετά βίας γνωρίζει. Το σχέδιο της είναι να αφήσει απλά τις μέρες και το καλοκαίρι να περάσουν. Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία ο νεαρός γείτονας Σάμσον.

Ο Σάμσον και η Μπέγια 

Οι δύο νέοι δεν έχουν σχεδόν κανένα κοινό. Εκείνη προέρχεται από μια ζωή γεμάτη φτώχεια και παραμέληση. Εκείνος προέρχεται από μια οικογένεια πλούτου και προνομίων. Αυτό το ένα πράγμα που έχουν κοινό είναι ότι και οι δύο έλκονται από τη θλίψη. Που τελικά σημαίνει ότι ο ένας έλκει και ελκύεται από τον άλλον.

Η σύνδεση μεταξύ τους είναι τόσο έντονη και ξεκάθαρη που δεν γίνεται να μην την αποδεχτούν. Η έλξη ανάμεσά τους επίσης έντονη, κι ας είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει μέλλον η σχέση τους. Και η Μπέγια πρέπει να προσέξει πριν γκρεμίσει τη ζωή που δεν πρόλαβε καν να χτίσει. Έτσι, η Μπέγια και ο Σάμσον συμφωνούν ότι θα περιμένουν το ρηχό τέλος μιας καλοκαιρινής νεανικής ιστορίας.

Ο Σάμσον πίσω από την κάμερά του παραμένει ένα μυστήριο στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Η αποκάλυψη που έρχεται προς το τέλος ξετυλίγει το παρελθόν του. Η ζωή δεν είναι τέλεια, ούτε είναι δίκαιη για όλους τελικά.

Μία ιστορία για την αγάπη σε κάθε μορφή της

Αν και η σχέση των δύο νέων είναι και η κεντρική του βιβλίου, μάλλον θα βρεις εξίσου ενδιαφέρουσες και τις σχέσεις τις Μπέγια και του Σάμσον με άλλους ανθρώπους της ιστορίας.

Για παράδειγμα, η σχέση της Μπέγια με τη θετή αδερφή της. Η Σάρα είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο η Μπέγια είναι άμεσα ειλικρινής. Το  ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η σχέση των δύο θετών αδερφών δεν ακολουθεί το κλισέ που θα τις ήθελε αντιπάλους ή εχθρούς αλλά δένονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Μια άλλη σχέση που θα απολαύσεις είναι η δυνατή φιλία μεταξύ του Σάμσον και της Μάρτζορι.

Η Hoover για ακόμα μια φορά πλάθει χαρακτήρες οι οποίοι μοιάζουν να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σου. Νιώθεις να είναι φίλοι σου σε συγκινήσουν και τους πονάς για όσα τους συμβαίνουν. Για ακόμα μια φορά μέσα από μια ιστορία αγάπης θίγει ζητήματα όπως η παιδική αμέλεια, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ψυχολογικά θέματα. Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα, την οικογένεια και τη φιλία. Ένα βιβλίο που «φωνάζει» καλοκαίρι και θα χαθείς μέσα στη σελίδες του. Μη γελιέσαι όμως, η Hoover αποτελεί σιγουριά για ένα καλό love story αλλά και για εγγυημένα… δάκρυα! Βρες λοιπόν μια αναπαυτική θέση, έχε καλού κακού ένα πακέτο χαρτομάντηλα στο πλάι και άφησε την ιστορία να σε παρασύρει σαν κύμα!

Τη μετάφραση έχει αναλάβει Νέλλα Γιατράκου.