Αυτή η πίτα από το thecookinyou είναι σίγουρα μια από τις πιο ιδιαίτερες που θα έχεις δοκιμάσει. Η ζύμη της είναι εύκολη (και θυμίζει σφολιάτα) και περιέχει φέτα, παντζάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάρι. Και εάν ακόμη δεν έχεις πειστεί, να είσαι σίγουρη πως ο συνδυασμός αυτών των γεύσεων θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

Υλικά:

  • 1 δόση από τη ζύμη (συνταγή εδώ)
  • 4 μέτρια βρασμένα παντζάρια
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γραμμάρια τρίμματα φέτας
  • 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
  • φρέσκο θυμάρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αβγό (για την επάλειψη)
  • σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοίμασε τη ζύμη σύμφωνα με αυτή τη συνταγή. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη χώρισέ τη στα δύο και τύλιξέ τη με μεμβράνη μέχρι να τη χρειαστείς. Πλύνε τα παντζάρια και βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν, σε αλατισμένο νερό. Αφού κρυώσουν καθάρισέ τα, κόψτα σε κύβους 1×1 εκατοστό και τα ρίξε τα σε ένα μπολ. Κόψε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, ρίξε το βούτυρο και μόλις λιώσει πρόσθεσε τα κρεμμύδια. Ανακάτεψε και στη συνέχεια ρίξε το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμήλωσε τη θερμοκρασία, αλατοπιπέρωσε και άσε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 15 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους. Σε ένα τηγάνι ρίξε το κουκουνάρι και άφησέ το να καβουρδιστεί για λίγα λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, κουνώντας τακτικά το τηγάνι. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 °C. Στο μπολ με τα παντζάρια ρίξε τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Δοκίμασε και αν χρειαστεί πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε απαλά με ένα κουτάλι. Τοποθέτησε το κάθε κομμάτι ζύμης σε αντικολλητικό χαρτί. Άνοιξε σε μακρόστενο σχήμα. Στο κέντρο του και κατά μήκος, τοποθέτησε τη μισή γέμιση και από πάνω πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από τα τρίμματα φέτας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χάραξε λωρίδες δεξιά και αριστερά από τη γέμιση πάχους ενός εκατοστού και κλείσε προς το κέντρο “χιαστή”. Επανάλαβε και με το άλλο κομμάτι ζύμης. Άλειψε με αβγό και τις δύο πίτες, πρόσθεσε σουσάμι και ψήσε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Ανακάλυψε περισσότερες συνταγές στο: thecookinyou.gr