Όταν ένα άτομο παντρεύεται στην Μεγάλη Βρετανία ή στην Ουαλία, αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γάμου μονάχα το όνομα του πατέρα του. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, και πλέον θα αναγράφεται στο συγκεκριμένο πιστοποιητικό και το όνομα της μητέρας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη γάμου και το όνομα πατρός και το όνομα μητρός και των δυο ατόμων που παντρεύονται.

Η κοσμοϊστορική αυτή αλλαγή ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες και ουσιαστικά περιεγράφηκε ως “διόρθωση μιας ιστορικής ανωμαλίας.”

Μέχρι πρότινος, μόνον τα ονόματα του πατέρα του ζευγαριού αναγράφονταν στο επίσημο αυτό έγγραφο. Τώρα αυτή η αλλαγή στην ληξιαρχική πράξη γάμου θα συμπεριλαμβάνει και τους τέσσερις γονείς ενώ θα αναγράφονται επίσης και τα επαγγέλματά τους.

Ακόμη ο γάμος θα καταγράφεται και ψηφιακά σε αρχείο για πρώτη φορά μετά την αρχική του αρχειοθέτηση που ξεκίνησε σε βιβλία το 1837 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουαλία. Όλες οι παραπάνω χαρακτηρίζονται ιστορικές αλλαγές. Οι ψηφιακές εγγραφές θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα και υπόσχονται πως θα επιταχύνουν το σύστημα ανάκτησης. Προς το παρόν εάν κάποιος επιθυμεί την ανάκτηση ενός πιστοποιητικού γάμου είναι αναγκασμένος να το ανασύρει από το αρχείο με τα σκληρά αντίτυπα κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 84.000 βιβλία στα οποία τηρούνται αρχεία σε διάφορα γραφεία, εκκλησίες και παρεκκλήσια σε ολόκληρη την επικράτεια της Μεγάλης Βρετανίας τα οποία είναι γεμάτα με καταγραφές γάμων. Η Εκκλησία της Αγγλίας ενημερώθηκε και έδωσε την συγκατάθεσή της πριν οριστικοποιηθούν οι αλλαγές όπως έγινε γνωστό. Ο Αιδεσιμότατος Dr Malcolm Brown, διευθυντής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Αγγλικανικής Εκκλησίας είπε σχετικά: “H αλλαγή παγιωμένων πρακτικών δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά πιστεύουμε ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει μεν και θα αλλάξει όσο το δυνατόν λιγότερο την εμπειρία των ζευγαριών όσον αφορά τον γάμο τους σε έναν ναό.”

Αυτές οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια για την Αγγλία και την Ουαλία καθώς στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται τα ονόματα και των τεσσάρων γονιών στις ληξιαρχικές πράξεις γάμου. Για παράδειγμα στην Σκωτία και στην Βόρεια Ιρλανδία τα πιστοποιητικά αναγράφουν όλους τους γονείς των ατόμων που παντρεύονται καθώς και τα επαγγέλματά τους. Η αλλαγή αυτή θα αφορά και στους πολιτικούς γάμους.

featured photo: @5byseven