Θυμάσαι την πυραμίδα αναγκών του Maslow. Αυτή παρουσίαζε τις βασικές ανάγκες κάθε ανθρώπου ιεραρχώντας τες, ξεκινώντας από τις πιο βασικές που τοποθετούσε στη βάση της πυραμίδας. Όταν η πιο βασική ανάγκη είναι  καλυμμένη τότε ο άνθρωπος προχωράει στην αμέσως επόμενη. Για παράδειγμα, ένα άτομο πρώτα θα κοιτάξει να καλύψει την πείνα και τη δίψα του και μετά τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αυτή η πυραμίδα μεταφέρθηκε στον εργασιακό τομέα παρουσιάζοντας τις ανάγκες ενός ανθρώπου στη δουλειά του. Έτσι στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται τα απαραίτητα που πρέπει να καλυφθούν πρώτα όπως ο εξοπλισμός εργασίας του. Όσο ανεβαίνεις προς την κορυφή βρίσκεις πράγματα που είναι εξίσου απαραίτητα αλλά όχι και τόσο βασικά.

piramida
www.deskmag.com

1. Βασικές ανάγκες

Είναι το πρώτο επίπεδο της πυραμίδας και περιέχει όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας μεμονωμένος εργαζόμενος. Για παράδειγμα, wifi, το δικό του γραφείο, χώρους αποθήκευσης και η λίστα μεγαλώνει ανάλογα με τη θέση εργασίας.

2. Ασφάλεια

Για να είσαι ένας παραγωγικός εργαζόμενος χρειάζεσαι ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Για αρχή, οικονομική ασφάλεια. Είναι καλό να ξέρεις ότι θα πληρωθείς τα συμφωνημένα στην ώρα τους. Επιπλέον, το να έχεις καλοπροαίρετη κριτική και συμβουλές από συναδέλφους και προϊσταμένους για τη δουλειά σου είναι πολύ βοηθητικό γιατί μπορείς να είσαι ο εαυτός σου χωρίς άγχος. Ξέρεις ότι έχεις ανθρώπους δίπλα σου που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερη. Σε αυτό παίζει και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εργαζόμενους πολύ σημαντικό ρόλο.

3. Αίσθηση του ανήκειν

Ο χώρος εργασίας είναι παράλληλα και ένας χώρος συνάντησης με ανθρώπους που περνάς πολλές ώρες καθημερινά. Αυτό σε κάνει αυτόματα να ανήκεις σε μία ομάδα και το να ανήκεις κάπου είναι μία φυσική ανθρώπινη ανάγκη. Είναι σημαντικό λοιπόν αυτή η μικρή “κοινωνία” που δημιουργείται να έχει κοινούς στόχους, ηθικές αξίες και τρόπο ζωής για την καλύτερη λειτουργία της ομάδας.

4. Αυτοπεποίθηση

Ξεκινώντας από τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι την αναγνώριση από τους υπόλοιπους για τη δουλειά σου το να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση στον χώρο εργασίας σου είναι σημαντικό. Αυτή είναι μία παράμετρος που θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμα πιο άνετα για να εκφραστείς ελεύθερα χωρίς να περιορίζεσαι.

5. Αυτοπραγμάτωση

Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της πυραμίδας και ενδεχομένως το πιο δύσκολο να πετύχεις. Θα πρέπει η δουλειά σου να είναι τέτοια που συμφωνεί με τις δικές σου ηθικές αξίες. Ακόμα, πρέπει να σου δίνει το περιθώριο να προτείνεις ιδέες εκφράζοντας τη δημιουργικότητα σου αλλά και τη δυνατότητα να τις υλοποιείς.

Το άρθρο αυτό αρχικά παρουσιάστηκε στα γαλλικά από το περιοδικό Mutinerie.
Featured photo: www.deskmag.com