Είναι το πρώτο πράγμα που ζητάς το πρωί: έναν αρωματικό, δυνατό esspreso για να θέσεις το μυαλό σε εγρήγορση και το σώμα σε λειτουργία. Όμως ξέρεις τα μυστικά αυτού του καφέ; Αν όχι, συνέχισε να διαβάζεις και κράτα σημειώσεις.

  • Μάθε τι είναι. Ουσιαστικά οι κόκκοι καφέ είναι ίδιοι, ο τρόπος επεξεργασίας είναι αυτός που δημιουργεί τα διαφορετικά είδη ροφημάτων. Η μέθοδος παρασκευής που δίνει το όνομά της στον αγαπημένο μας καφέ είναι η μεγάλη πίεση ζεστού νερού σε πολύ αλεσμένο και καβουρδισμένο καφέ μέσω ειδικής μηχανής.
  • Κανονικά ο espresso δεν είναι πικρός ούτε προκαλεί ταχυκαρδίες. Παραδοσιακά ο espresso φτιάχνεται με 6-7 γραμμάρια καφέ με νερό υψηλής πίεσης και σερβίρεται σε φλυτζάνι των 40 Δυστυχώς η διαδικασία αυτή “βιάζεται” μιας και τα περισσότερα coffee houses φτιάχνουν ροφήματα με 18-20 γραμμάρια καφέ. Αυτό κάνει τη γεύση πιο πικρή και το καφέ πολύ πιο δυνατό απ’όσο θα έπρεπε.
  • Πιες τον καφέ σου the italian way. Δεν θα δεις ποτέ τους Ιταλούς να κάθονται σε τραπέζι για να απολαύσουν τον καφέ τους. Ο εσπρέσο φτιάχνεται γρήγορα και πίνεται γρήγορα, συνήθως στο πόδι. Η σύσταση του δεν το καθιστά το κατάλληλο είδος καφέ για να σερβιριστεί και να μείνει στο φλιτζάνι για ώρα.
  • Το μυστικό βρίσκεται στη “κρέμα”. Ναι, μιλάμε για το λεπτό στρώμα κρέμας που σχηματίζει ένας espresso που μόλις σερβιρίστηκε. Αυτό που διατηρεί τα αρώματα και τα έλαια του καφέ. Μη πιεις ποτέ εσπρεσάκι που δεν έχει αυτή τη κρέμα πάνω του. Είτε είναι κακής ποιότητας είτε φτιαγμένος λάθος.
  • Γάλα; Ποιο γάλα; Οι Ιταλοί είναι εξαιρετικά ρατσιστές σχετικά με τη προσθήκη γάλακτος στον καφέ και θεωρούν ότι οι καφέδες που περιέχουν γάλα όπως ο espresso macchiato ή ο cappucino πίνονται μόνο το πρωί. Αντιθέτως συχνά κλείνουν το γεύμα τους με ένα εσπρεσσάκι, ακόμη και το βράδυ, προσθέτοντας σε αυτό και λίγο αλκοόλ.