Σε μια εποχή όπου οι σχεδιαστές αναμένεται να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί μαζί με τους διάσημους που ντύνουν κατά καιρούς, η Phoebe Philo αρνείται να παίξει με αυτούς τους όρους. Η πάλαι ποτέ σχεδιάστρια του οίκου Chloe τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει δυναμικά στη μόδα και έχει μετατρέψει ένα αστικό brand σε μια πολυαντεγραμμένη εταιρία μόδας με παγκόσμια δύναμη. Μέσα σε έξι χρόνια η Phoebe Philo έχει μεταμορφώσει τον οίκο Celine στο απόλυτο brand. Αυτή βρίσκεται πίσω από το παιχνίδι και είναι έτοιμη να παίξει με τους δικούς της κανόνες. 

Phoebe Philo for Celine 1

Η Phoebe Philo γεννήθηκε το Παρίσι και σπούδασε στο Λονδίνο στο Central Saint Martins College of Art and Design, προτού ακολουθήσει τη Stella McCartney στην Chloe. Εκεί αρχικά εργάστηκε ως βοηθός της, ενώ όταν η Stella McCartney έφυγε από τον οίκο με σκοπό να δημιουργήσει το δικό της label, η Philo έμεινε και με το μοναδικό της ταλέντο ανέλαβε το γαλλικό κόσμο της μόδας. Το 2008 και μετά από ένα μικρό διάλλειμα, ο οίκος Celine την κάλεσε να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Από τότε έχει βραβευθεί ουκ ολίγες φορές με το βραβείο του ”Καλύτερου Σχεδιαστή της Χρονιάς” και ακόμη, οι Times της Νέας Υόρκης την έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου.

Phoebe Philo for Celine 5

Η Phoebe Philo έχει επαναπροσδιορίσει το τι επιθυμούν οι γυναίκες να φορούν. Η μινιμαλιστική αισθητική, οι αυστηρές γραμμές και η χρωματική της παλέτα θεωρούνται πλέον ως η επιτομή του σικ. Δεν είναι ρομαντική όπως ο Valentino ή σκοτεινή όπως ο YSL. Παρά τις προσπάθειες της να το αποφύγει, έχει καθιερωθεί ένα είδος ”στολής”  από τον οίκο Celine που δεν είναι άλλο από τα ογκώδη παντελόνια, τα πουκάμισα χωρίς γιακά, τα flat παπούτσια και το tuxedo κατά προτίμηση σε navy, μαύρες και κρεμ αποχρώσεις. Τα ρούχα παρουσιάζονται ήσυχα, ενώ δεν είναι σκοπός της να δημιουργήσει statement κομμάτια. Προτιμά τα ρούχα που δημιουργεί να είναι ”αόρατα” Η ιδέα της ‘’αόρατης-ήσυχης’’ μόδας που αποπνέουν τα ρούχα της Celine, μπορεί ως γεγονός να φαίνεται λίγο ειρωνικό σε κάποιους, αν σκεφτεί κανείς ότι τον καιρό πριν αναλάβει τον οίκο η Philo, οι συλλογές αποτελούνταν κυρίως από έντονα χρώματα, φαρδιές γραμμές στη μέση, υπερβολικά μεγάλους ώμους και παλτό με μεγάλα πέτα. Από τότε που ανέλαβε όμως η Philo, έχει σχεδιάσει συλλογές που έχουν αλλάξει την πορεία της μόδας προς ένα περισσότερο κλασικό και πρακτικό τρόπο ντυσίματος. Απευθύνεται σε ένα απαιτητικό και με αυτοπεποίθηση πελάτη για τον οποίο η σεμνότητα και η διακριτικότητα είναι πρωταρχικής σημασίας. Σύμφωνα με την ίδια,  ολοένα και περισσότερο η άνεση γίνεται η απόλυτη εμπορευματοποίηση της πολυτέλειας και για το λόγο αυτό ασχολούνται περισσότερο με την αφαίρεση των στοιχείων παρά με την προσθήκη αυτών. Τα πράγματα φαίνονται τυχαία, αλλά γίνονται εντελώς σκόπιμα.

Phoebe Philo for Celine 4

Το να βρει κανείς την ισορροπία μεταξύ μιας μόδας που συνεχώς εξελίσσεται και στην προσπάθεια να δημιουργήσει μια διαχρονική εταιρία ρούχων είναι ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση για ένα σύγχρονο σχεδιαστή μόδας. Η Phoebe Philo όμως φαίνεται να βρίσκεται στο σωστό δρόμο ώστε να πετύχει κάτι τέτοιο.

Phoebe Philo for Celine 2