Η τοξική συμπεριφορά στις σχέσεις είναι το φαινόμενο “hoovering” και είναι αυτό ακριβώς, που λέει η λέξη.

Πρόκειται για μια κατάσταση συναισθηματικής κακοποίησης και εκβιασμού. Συμβαίνει όταν @ σύντροφός σου αρχίζει να καταλαβαίνει ότι, απομακρύνεσαι από κοντά τ@ ή όταν εκδηλώνεις την επιθυμία σου να να τερματίσετε τη σχέση σας.

Έτσι εφευρίσκει διάφορους λόγους για να σε κάνει να γυρίσεις πίσω. Χρησιμοποιεί κυρίως συναισθηματικούς τρόπους για να σε τραβήξει πίσω σε αυτ@ν και ουσιαστικά, σε ρουφάει -όπως η σκούπα- σε μια επαναλαμβανόμενη τοξικότητα.

Οι σύντροφοι αυτοί είναι ιδιαίτερα χειριστικοί και θα κάνουν τα πάντα για να σε κρατήσουν κοντά τους.

Η συμπεριφορά

Το hoovering είναι ένα είδος συναισθηματικής χειραγώγησης, το οποίο όμως, μπορεί να γίνει κι επικίνδυνο.

Καταρχάς, μια τέτοιου είδους χειριστική συμπεριφορά σου στερεί την ελευθερία σου. Σε καταπιέζει, σε αποκλείει από τον κόσμο της λογικής και της πραγματικότητας. Μόνο και μόνο, που σε εξαναγκάζει να είσαι κάπου που δεν θες ή να κάνεις κάτι που δεν επιθυμείς, είναι βασική στέρηση των δικαιωμάτων και της ύπαρξής σου.

Η συμπεριφορά αυτή συνήθως, έχει να κάνει με συναισθηματικούς εκβιασμούς. Για παράδειγμα, “αν δεν γυρίσεις, θα αυτοκτονήσω”, ή “αν δεν το σηκώσεις, θα έρθω σπίτι σου” και άλλα τέτοια δραματικά.

Επίσης, συχνά η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται υπό τη μορφή κρίσεων. Κρίσεων όμως, που επινοεί @ πρώην σύντροφος, για να σε εξαναγκάσει να υποκύψεις στις πιέσεις τ@. Συνήθως, τέτοιου είδους κρίσεις έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Μπορεί για παράδειγμα, να προσποιηθεί ότι έπαθε κάτι ή και να προκαλέσει κάτι στον εαυτό του για να τ@ν λυπηθείς.

Ακόμη, μπορεί να σε προσεγγίσει μέσω φίλων ή κοινών γνωστών. Να τους βάλει να σου μεταφέρουν, το πόσο χάλια είναι χωρίς εσένα και να δώσεις ξανά μια ευκαιρία στη σχέση σας.

Όπως καταλαβαίνεις αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι φυσιολογικές. Είναι σκέτες παλαβομάρες (όπως λένε και στο χωριό μου) κι εσύ θα πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ, στο πώς θα αντιδράσεις.

Ο τοξικός σύντροφος

Το άτομο λοιπόν, που μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες, είναι τοξικό.

Συνήθως, τέτοια άτομα είναι οι ναρκισσιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι έφαγαν απόρριψη. Η εγωπάθεια τους δεν τους αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Άλλωστε, μέσα από τους άλλους, οι ναρκισσιστές επιβεβαιώνουν το εγώ τους. Γι΄ αυτό και τους είναι πολύτιμοι.

Έτσι, το hoovering είναι ένας τρόπος να επαναπροσεγγίσουν το έτερον τους ήμισυ. Να φέρουν πίσω το άτομο, που τους προσδιορίζει και που δίνει αξία στην ύπαρξή τους. Δεν είναι δηλαδή, τόσο το συναισθηματικό κενό, που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όσο το κενό της δικής τους ύπαρξης. Γιατί δυστυχώς, έτσι είναι οι ναρκισσιστές. Προσδιορίζονται μέσα από τους άλλους.

Ωστόσο, το hoovering δεν είναι μια τυπική συμπεριφορά μόνο των ναρκισσιστών. Είναι ένα μοτίβο των ανθρώπων, που είναι ανασφαλείς, που εξαρτώνται από τη γνώμη των άλλων, που είναι χειριστικοί. Είναι οι άνθρωποι, που την “βρίσκουν” να ασκούν έλεγχο στους άλλους.

Ο τρόπος

Το βασικό σημείο, σε αυτή την υπόθεση είναι να κατανοήσεις, ότι έχεις πέσει θύμα hoovering. Να αντιληφθείς δηλαδή, ότι αυτή η κατάσταση είναι τοξική κι ότι έχεις παραπλανηθεί.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να αποδεχτείς ότι, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιου είδους μεθόδους, είναι ικανός και για άλλα πράγματα. Κι εσύ δεν πρέπει να είσαι σε μια σχέση και να νιώθεις συνέχεια ότι κινδυνεύεις ή ότι απειλείσαι κάπως.

Γενικά, δεν πρέπει να επιτρέπεις στον εαυτό σου να καταπιέζεται και να περιορίζεται. Δεν είναι τίμιο για σένα να ενδίδεις σε συναισθηματικούς εκβιασμούς και σίγουρα δεν το αξίζεις.

Και φυσικά, μην έχεις ελπίδες ότι @ σύντροφός σου θα αλλάξει. Μόλις δυσκολέψουν τα πράγματα, πάλι κάτι θα σκαρφιστεί για να σε ρουφήξει πίσω στη σχέση σας.

Η καλύτερη λύση λοιπόν, είναι να απομακρυνθείς άμεσα και οριστικά από αυτόν τον άνθρωπο, χωρίς ενδοιασμούς και πισωγυρίσματα.

Ωστόσο, αν νιώθεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα, φτιάξε ένα σχέδιο “δραπέτευσης” και κάντο σιγά σιγά. Ξεχώρισε τα οικονομικά σου θέματα και τους λογαριασμούς σου, μετέφερε τα πράγματά σου όταν εκείν@ δεν θα είναι εκεί και γενικά ότι είναι να κάνεις, κάνε το διακριτικά.

Φυσικά, υπάρχει και η αστυνομία, αν νιώσεις ότι απειλείσαι ή ότι κινδυνεύεις.

Επίσης, σημαντικό είναι να μείνεις πιστ@ στην απόφασή σου και να μην κάνεις πίσω, ακόμα κι αν σε προσεγγίσει φιλικά. Μην απαντάς σε κλήσεις και μηνύματα, μην δικαιολογείσαι και μην κάνεις άσκοπες συζητήσεις, γιατί απλά χάνεις τον χρόνο σου.

Να θυμάσαι ότι εσύ μετράς πάνω απ΄ όλα και αξίζεις να έχεις μια υγιή σχέση.