Η πρώτη φορά που συνάντησα τον Πέτρο Παπαμιχαήλ ήταν πάνω στην σκηνή του HolyWood Stage. Εκεί μαζί με τη μπάντα του, άρχισαν να παίζουν γεμάτοι ενέργεια και μετέτρεψαν ένα υποτονικό μέχρι στιγμής κοινό, σε φανατικούς γκρούπις. Ο κόσμος άρχισε να κουνιέται, να τραγουδάει και στο τέλος να παρακαλάει για μερικά ακόμα τραγούδια, μην αφήνοντας τον Πέτρο να κατέβει από την σκηνή. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και συνεχίζει να γεμίζει με κόσμο κάθε χώρο στον οποίο εμφανίζεται.

Ο Πέτρος Παπαμιχαήλ αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο του για να μας εξηγήσει πώς νιώθει πάνω στην σκηνή και να μας μιλήσει για τα μελλοντικά του σχέδια.


Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το τραγούδι;

Με το τραγούδι και γενικά με τη μουσική επαγγελματικά, ασχολούμαι 13 χρόνια. Η σχέση μου όμως με αυτά είναι ακόμα πιο παλιά, σχεδόν από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου.

Γράφεις τη δική σου μουσική και στίχους. Από πού αντλείς έμπνευση;

Εμπνέομαι από όλα όσα υπάρχουν και έχουν υπάρξει γύρω μου! Τον χρόνο, το πώς και πού μεγάλωσα, τους ανθρώπους που γνώρισα και γνωρίζω, αλλά και αυτούς που θα ήθελα να γνωρίσω. Τα συναισθήματα που νιώθω, είτε αυτά είναι χαρούμενα, είτε είναι σκοτεινά και πολύ μεγάλο ρόλο στο να γράφω, παίζουν οι κοινωνικές καταστάσεις. Όλα αυτά πολλές φορές σε συσχέτιση με ένα “γιατί”. Προσπαθώ να βρω το γιατί μέσα μου σε όλα αυτά και να το αποτυπώσω. Κάποιες φορές βέβαια απλά εκφράζω τις στιγμές! Λιτά, όπως τις νιώθω! Όλη η ζωή είναι έμπνευση!

Σε έχω δει να “ροκάρεις” πάνω στη σκηνή. Πώς αισθάνεσαι κάτι τέτοιες στιγμές;

Δεν ξέρω αν υπάρχει λέξη ή φράση που μπορεί να χαρακτηρίσει το πώς νιώθω πάνω στη σκηνή! Με έχεις δει και ξέρεις πως είμαι πολύ εκδηλωτικός! Είναι διονυσιακό όλο αυτό που με διακατέχει. Σαν να πίνεις ένα μπουκάλι γεμάτο με χυμό από όλα τα συναισθήματα!

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι πραγματικά περίεργο πάνω στη σκηνή;

Σε μία συναυλία, θυμάμαι, κάποιος ή  κάποια είχε αφήσει ένα πλαστικό ποτήρι με μπύρα πάνω στη σκηνή. Ε δεν ήθελε και πολύ! Εγώ έτρεχα πάνω κάτω και τραγουδούσα ώσπου το πάτησα και έπαθα μια καλή κάκωση στο γόνατο. Την υπόλοιπη βραδιά την έβγαλα στο ένα πόδι και μιλάμε τώρα για συναυλία που συμμετείχε και ο Μάλαμας και άλλοι σπουδαίοι… Το πιο ακραίο βέβαια ήταν σε ένα γάμο που έπαιζα όταν ήμουν φοιτητής. Για τα προς το ζην! Ε… κάποιος από τους καλεσμένους πυροβόλησε ένα ηχείο.

Έκανες τα πρώτα σου βήματα με τους Σχολαρχαίους και τους Κοτζάμ. Πώς πήρες την απόφαση να ακολουθήσεις solo μονοπάτι;

Οι Σχολαρχαίοι και οι Κοτζάμ ήταν τα πρώτα βήματα και από τις πρώτες μουσικές ιδέες! Ήταν πολύ σημαντικό κομμάτι για εμένα αυτές οι μπάντες! Όσο μεγαλώνω όμως και ωριμάζω και ψάχνω, ζητάω όλο και περισσότερα από τον εαυτό μου. Ψάχνω και εμένα και μουσικά και ψυχικά. Χρειάζεται να είμαι και μόνος μου για να το καταφέρω αυτό. Με τα παιδιά από τις μπάντες αυτές ακόμα βέβαια συνεργαζόμαστε και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.

Ετοιμάζεις κάτι νέο δισκογραφικά;

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ο πρώτος προσωπικός δίσκος μου με τίτλο ‘Γράμμα στη Φαντασία’. Ο δίσκος περιέχει εφτά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και μια ιδιαίτερη διασκευή στο ‘Θεέ μου μεγαλοδύναμε’. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι καινούργια! Γενικά είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν τον δίσκο και ελπίζω να αρέσει και στον κόσμο. Όλοι οι μουσικοί που έπαιξαν είναι ένας και ένας. Πρέπει να αναφέρω πως στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου υπάρχει μια συμμετοχή έκπληξη της Faith Ehre με την χορωδία της που ονομάζεται HPGC.

Δώσε μου μερικά ονόματα. Με ποιους καλλιτέχνες είναι το όνειρο σου να συνεργαστείς;

Θα απαντήσω και για κάποιους που δεν είναι στη ζωή πια. Όνειρο τρελό θα ήταν να έχω συνεργασθεί με τον Freddie Mercury! Αλήθεια, ήταν και είναι τεράστιος. Με έκανε να λατρεύω τη μουσική. Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Νίκο Παπάζογλου, επίσης. Πρέπει να τους πω, τι να κάνω, αυτό ήταν το όνειρό μου! Από τους εν ζωή, με τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου θα ήθελα πολύ να συνεργασθώ!

Τι μουσική ακούς όταν είσαι μόνος στο σπίτι;

Γενικά στο σπίτι ακούω μουσική ανάλογα με το ποια είναι η ψυχική κατάσταση που βρίσκομαι. Σίγουρα τα ακούσματά μου κινούνται γύρω από την ροκ, αλλά θα κάτσω να ακούσω και καλό παλιό λαϊκό ή θα κάτσω να ψάξω να βρω μουσικές και καλλιτέχνες, είτε παλιούς είτε νέους από πολλές εποχές και από διάφορα είδη!

Στον χώρο της μουσική τι ευκαιρίες πιστεύεις ότι υπάρχουν για τους νέους καλλιτέχνες;

Οι ευκαιρίες που δίνονται, εάν δίνονται πλέον στου νέους καλλιτέχνες είναι ελάχιστες και μιλάω ως επί το πλείστον για την Ελλάδα. Ένας νέος μουσικός αναλαμβάνει τα πάντα μόνος του (παραγωγές, χρήματα, ηχογραφήσεις, κλείσιμο συμφωνιών). Εκτός του όλου ψυχοφθόρου της κατάστασης, το να επικοινωνήσει τη δουλειά του μετά είναι ακόμα πιο δύσκολο και ας υπάρχει το Internet. Είναι τεράστιος ο όγκος της πληροφόρησης πλέον στην εποχή μας και ένας καινούργιος καλλιτέχνης χάνεται ακόμα και μέσα εκεί! Κάπως έτσι την αντιλαμβάνομαι εγώ την κατάσταση. Αλλά και ο παράγοντας τύχη παίζει μεγάλο ρόλο πλέον για τους νέους μουσικούς.

Ποια είναι τα σχέδια σου για τον χειμώνα;

Σίγουρα μελέτη. Αυτό δεν το σταματάω ποτέ και πολλές εμφανίσεις! Άλλοτε πιο ακουστικές, άλλοτε full band. Αλλά θα έχει πολλά live φέτος και αρκετές καινούργιες συνεργασίες, αλλά όλα θα τα πούμε στην ώρα τους!


φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο