Αν και έχεις εδώ και καιρό περάσει τα χρόνια της άχαρης εφηβείας ( δε λέμε πόσο) εξακολουθείς να ταλαιπωρείσαι περιστασιακά από, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, ακμή. Πριν απευθυνθείς στο δερματολόγο, βεβαιώσου ότι τηρείς τους παρακάτω βασικούς αλλά «παραμελημένους» κανόνες υγιεινής.

Αλλαγή μαξιλαροθήκης: πολλές από εμάς το αμελούμε. Η αλήθεια είναι ότι η μαξιλαροθήκη, αν δεν αλλάζεται συχνά, μπορεί να αποτελεί μια από τις βασικότερες εστίες μικροβίων.

Πλύσιμο προσώπου στο λούσιμο: σχεδόν όλες μας θα προτιμήσουμε για λόγους οικονομίας χρόνου να απλώσουμε τη μάσκα μαλλιών και να πλύνουμε το πρόσωπό μας μέχρι να δράσει, ξεπλένοντας μαλλιά και πρόσωπο ταυτόχρονα. Μέγα λάθος! Είναι πιθανό υπολείμματα της μάσκας να παραμείνουν στο πρόσωπό μας, προκαλώντας την εμφάνιση ενοχλητικής ακμής.

Ληγμένα καλλυντικά: ας μην πούμε πολλά. Όλα τα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης, όσο καλά και αν τα συντηρούμε. Ειδικά στα υγρά προϊόντα βάσης και ματιών πρέπει να τηρούμε σχολαστικά τις ημερομηνίες λήξης, καθώς τα βακτήρια «κάνουν πάρτυ» στα κρεμώδη και υγρά προϊόντα.

Κασκόλ στο πρόσωπο: το κρύο, ειδικά τους μήνες που διανύουμε είναι έως και τσουχτερό. Τι καλύτερο από το να τυλιχτούμε, μέχρι τα αυτιά αν είναι δυνατόν, με ένα μαλακό, φουντωτό κασκόλ. Σωστά; Λάθος! Εφόσον δεν πλένονται και πολύ συχνά, μαζεύουν ρύπους και βακτήρια, επιδεινώνοντας τυχόν εμφάνιση ακμής.

Σκούπισμα προσώπου με την πετσέτα χεριών: οι δερματολόγοι φωνάζουν πως είναι λάθος να χρησιμοποιούμε την πετσέτα χεριών για να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας μετά τον καθαρισμό, αφού είναι πολύ πιθανό να μην είναι όσο καθαρές πιστεύουμε. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας, το οποίο είναι μιας χρήσης.

Κινητό: αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας μας. Αλλά πόσο συχνά καθαρίζουμε την οθόνη του, που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπό μας; Όσο περίεργο και αν φαίνεται η βρώμικη οθόνη του κινητού αποτελεί τους πιο συχνούς παράγοντες εμφάνισης ακμής. Η λύση, εκτός από τον συχνό καθαρισμό της οθόνης με κάποιο αντιβακτηριδιακό πανάκι, είναι να χρησιμοποιούμε καθημερινά τα hands-free.