Όταν είμαστε σε μια σχέση ή βγαίνουμε με κάποιον για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πράγματα που ίσως δεν είχαμε προσέξει κατά τη διάρκεια των πρώτων ευτυχισμένων ημερών ή εβδομάδων.

Ακόμα και εάν πρόκειται για μικρές πράξεις μέσα στην καθημερινότητά του, όπως το να αφήνει τα ρούχα του στο πάτωμα ή να μην κλειδώνει την εξώπορτα, αυτές οι μικρές ιδιορρυθμίες είναι συχνά ανιχνεύσιμες όταν περνάει καιρός και αλληλεπιδράς περισσότερο μαζί του.

Τι γίνεται όμως με τις πράξεις που είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σημαντικές από το αν βάζει τις κρεμάστρες από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά ή αν μιλάει πολλές ώρες στο τηλέφωνο; Γιατί προφανώς υπάρχουν πράγματα που μπορεί να είναι πολύ πιο επιζήμια για τη σχέση σου και για τη δική του ευημερία.

Ένα από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι το σύνδρομο του «καλού παιδιού».

Ενώ ένας άνθρωπος που θέλει συνεχώς να ευχαριστεί τους άλλους ή «είναι πολύ καλός» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημάδι κάποιου που είναι πραγματικά καλό άτομο και νοιάζεται για τους άλλους, το να μη λέει όχι σε κανέναν και να μη βάζει όρια αποτελεί μια μεγάλη κόκκινη σημαία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια σχέση μακροπρόθεσμα.

«Ένας άνθρωπος που θεωρείται people-pleaser συχνά δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον ίδιο όσο και σε όποιον είναι δίπλα του», λέει η ειδικός σχέσεων Sarah Louise Ryan. «Μερικές φορές μπορεί να προέρχεται από κάποιο ψυχολογικό τραύμα και από την ανάγκη του να είναι ορατός, να αρέσει, να τον ακούν ή απλά να θέλει να ανήκουν κάπου».

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια ότι το άτομο με το οποίο βγαίνεις έχει το σύνδρομο του «καλού παιδιού» και πώς μπορείς να τον προσεγγίσεις με τρόπο ώστε να μην αισθάνεται προσβεβλημένος;

Λοιπόν, η Ryan δίνει μια σύντομη περιγραφή για όλα, καθώς και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας και πώς ένα ζευγάρι μπορεί να το αντιμετωπίσει μαζί.

Ποια είναι τα σημάδια ότι βγαίνω με κάποιον που είναι people-pleaser;

Δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων

«Όταν βγαίνεις ραντεβού με κάποιον people-pleaser, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν θέλει να αναλάβει καμία ευθύνη για αποφάσεις ή να συμμετέχει μόνος του σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων», λέει η Ryan. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στον φόβο μήπως κάνει κάποιο λάθος, στο να μην ευχαριστηθεί το άλλο άτομο ή στην τελική του απόρριψη, εάν δεν κάνει τον προγραμματισμό «σωστά»». Η Ryan λέει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει τόσο με τις μικρές αποφάσεις, όπως τι να φάτε το βράδυ αλλά και με μεγαλύτερες αποφάσεις, όπως για κάποια μακρινά ταξίδια.

Αγωνίζεται να πει «όχι»

Ένα άλλο σημάδι ότι βγαίνεις ραντεβού με κάποιον που έχει το σύνδρομο του «καλού παιδιού» είναι ότι δυσκολεύεται να πει όχι σε όλα τα άτομα από τα οποία περιτριγυρίζεται στην προσωπική ή επαγγελματική του ζωή. «Αν ο άλλος δυσκολεύεται να πει «όχι», θα καταλήξει να συμμετέχει σε σχέδια που δεν είχε καμία επιθυμία να είσαι μέρος τους και έτσι θα μειωθεί ο κοινός σας χρόνος.», προειδοποιεί η Ryan.

Απολογείται συνεχώς

«Κάποιος που θέλει να ευχαριστεί τους ανθρώπους μπορεί να ζητά συγγνώμη συχνά και για τα πάντα». Η Ryan λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι κάνει το σωστό για τους άλλους ανθρώπους και ότι αγνοεί τις δικές του ανάγκες.

Δυσκολεύεται να μοιραστεί τη γνώμη του

Θα το καταλάβεις αν πάντα ρωτάει «τι θες εσύ να κάνουμε» αντί να αναφέρει τα πράγματα που θέλει αυτός να κάνει. «Τελικά δεν λέει τη γνώμη του για να μη χρειαστεί να αναλάβει καμία ευθύνη», σχολιάζει η Ryan. «Συχνά, κάποιος people-pleaser δεν συνδέεται με αυτό για το οποίο είναι παθιασμένος επειδή ξοδεύει τόσο πολύ χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσει τους άλλους παρά να δημιουργήσει μια ζωή που έχει ανάγκη για τον εαυτό του».

Πώς μπορεί η σχέση με έναν people-pleaser να έχει μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση σε μια σχέση;

Για να διαρκέσει μια σχέση δύο ατόμων πρέπει και οι δύο να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να είναι πλήρως ο εαυτός τους, ώστε να μπορούν και οι δύο να εμφανιστούν στη σχέση αυθεντικά – και όταν είσαι με έναν people-pleaser αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση. «Κάποια στιγμή το να είσαι συνέχεια ευχάριστος στους ανθρώπους μπορεί να γίνει εξουθενωτικό και να οδηγήσει σε συναισθηματική εξάντληση», αποκαλύπτει η Ryan.

Η Ryan λέει επίσης ότι όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι έχει το σύνδρομο του καλού παιδιού θα πρέπει να προσπαθήσει να το βελτιώσει έτσι ώστε να θέσει τα όριά του αλλά και να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα με τον σύντροφό σου, ώστε να μην αισθάνεται ότι του κάνεις επίθεση;

Το να θίξεις αυτό το θέμα με έναν σύντροφο – ιδιαίτερα όταν σχετίζεται με τον πυρήνα του ποιος είναι ως άτομο – δεν είναι εύκολο. Όμως, όπως σημειώνει η Ryan, ένα καλό σημείο εκκίνησης για να ανοίξει η συζήτηση είναι να δώσεις την προσοχή σε αυτό το άτομο. «Το καλύτερο σημείο εκκίνησης θα ήταν να κάνεις ερωτήσεις αντί να κάνεις δηλώσεις», συμβουλεύει. «Αυτό θα τον βοηθήσει να αναλογιστεί και να αρχίσει να αλλάζει εάν αισθάνεται ότι αυτό είναι κάτι που θα ήθελε να κάνει για τον εαυτό του».

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει το θέμα ενός people-pleaser;

«Ένα ζευγάρι μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό μαζί αναγνωρίζοντας το αρχικά ως στοιχείο που δεν εξυπηρετεί τη σχέση», λέει η Ryan. «Προσεγγίστε το ως μια κατάσταση «εμείς» και όχι ως κατάσταση «εσύ» και «εγώ», ώστε το άτομο που θέλει να κάνει αλλαγές να μην αισθάνεται ότι υπάρχει ένα μπαράζ αρνητισμού ενάντια στον χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ναρκισσιστική προσωπικότητα: Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της και με ποιόν τρόπο μπορεί να βλάψει την ψυχική μας υγεία