Σαν στο σπίτι σου! Το νέο project του savoirville τρυπώνει σε σπίτια, παραδίδει δωράκια, ανακρίνει, φωτογραφίζει και προ(σ)καλεί! Ποδαρικό έκανε η Πέννυ Μπαλτατζή από τους Swingin cats.

Εάν έπρεπε να μπει ένα όνομα δίπλα στη λέξη γλυκός στο λεξικό αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα της Πέννυς! Μας καθήλωσε με τον ενθουσιασμό, τη γλυκύτητα και την αθωότητά της. Πόσο μάλλον με την υπέροχη φωνή της και το νάζι στη σκηνή.

•    Τη σημαντικότερη στιγμή στη μουσική  σου καριέρα.

Όταν άρχισα να πιστεύω στον εαυτό μου. Όταν άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο να γράψει αυτά που αισθάνεται και σε μουσική και σε στίχο.

•    Προήλθε από κάποια δική σου εσωτερική ανάγκη;

Από πολύ μικρή, από το δημοτικό, καθόμουν στο πιάνο και έπαιζα κομμάτια. Έπαιζα κάτι άλλο όμως, δεν ήταν γνωστό τραγούδι. Ερχόταν ο μπαμπάς μου στο δωμάτιό μου και μου λεγε ”παιδί μου αυτά που παίζεις τα γράφεις κάπου, τα ηχογραφείς;” ”Άσε με ρε μπαμπα”, του έλεγα. Δεν πίστευα ποτέ πως ήταν κάτι, πίστευα πως ἠταν τυχαίο, αφού μου βγαινε αυθόρμητα νόμιζα ότι ήταν δεδομένο, πως όλα τα παιδιά το κάνουν. Τι εσύ ξυπνάς το πρωί δεν τρως μερέντα ας πούμε; Μου πε ένα κοριτσάκι τις προάλλες. (γέλια) Πίστευε ότι ήταν δεδομένο ότι όλα τα παιδάκια τρώνε μερέντα επειδή έτρωγε εκείνη. Κάπως έτσι και εγώ. Κάποια στιγμή λοιπόν, μεγάλη σχετικά, πριν 5-6 χρόνια, άρχισα να ηχογραφώ στο κινητό μου, όπου έβρισκα, και να σημειώνω και στίχους. Είμαι φρέσκια σε αυτό το κομμάτι, βρεφάκι ακόμα. (γελια)

•    Γιατί swing;

Γιατί swing; Γιατί μ αρέσει πολύ. Γιατί  έχει πολύ ωραίες μελωδικές γραμμές, τα πνευστά με αναστατώνουν. Μου δημιουργούν μία ένταση μέσα μου, μια καλή ένταση, μία εκτόνωση συναισθηματική. Μου βγάζει επαναστατικότητα, μου βγάζει νοσταλγία, μελαγχολία, ρομαντισμό. Είναι μια μουσική που φέρνει συναισθήματα. Όχι μόνο swing βέβαια. Ξεκινήσαμε με swing και rock n roll, μετά επεκταθήκαμε, να το πούμε αυτό.

pennu-mpaltatzi-from-the-swinging-cats- savoir ville  (1)

•    Η καθημερινότητα σου είναι swing ή ρετρό;

Ρετρό θα έλεγα γενικά. Και σαν άνθρωπος είμαι έτσι. Είναι αστείο αυτό που θα σου πω αλλά πήγα σε μια κοπέλα που ασχολείται με ενέργειες και μετά από μία μεγάλη συνεδρία μου είπε ότι αν μπορούσε να δώσει μορφή στην ψυχή μου και στο πνεύμα μου, θα ήμουν μια κυρία γύρω στα 55, ψηλή, γεροδεμένη, με μαύρα μαλλιά, γαλανά μάτια και πολύ έντονο βλέμμα, πολύ σταθερή στις αξίες και στα πιστεύω της. Και σε κάποια φάση μου λέει σου αρέσει να μεταμορφώνεσαι εξωτερικά γενικά; Το κάνεις για να ισορροπήσεις την ψυχή σου που είναι πάρα πολύ σοβαρή και σταθερή, μιας άλλης εποχής. Και είμαι έτσι στ᾽αλήθεια. Ενώ είμαι πάρα πολύ παιχνιδιάρα σε αυτό που δείχνω, στην ουσία είμαι πάρα πολύ ηθική. Μαρέσει η ηθική και μου αρέσουν και οι αξίες στη ζωή. Πιστεύω σε αυτές. Πιστεύω  στην ευγένια, στο λόγο. Γενικά μαρέσει ότι θυμίζει παλαιό. Δεν έχει να κάνει με τη μόδα, πάντα ήμουν έτσι. Έπλεκα από παιδί, μου χε μάθει η γιαγιά μου να πλέκω. Και ακόμα πλέκω. Φέτος ειδικά που ήμουν κάπως ψυχολογικά, το ριξα στο ..πλέξιμο. Μαρέσουν οι πορσελάνες, μαρέσουν τα ρούχα τα μεσάτα,τα ρομαντικά που έχουν ρέλια, δαντέλες. Άσχετα αν στην καθημερινότητά μου φοράω φόρμες. Μαρέσει να βλέπω μια γυναίκα καλοχτενισμένη, αλλά όχι επί τούτου. Να νιώθεις ότι αυτή η κομψότητα, αυτή η φινέτσα έρχεται από μέσα. Μαρέσουν τα λουλούδια.

•    Από τι χαρμάνι είναι η Πέννυ Μπαλτατζή;

Ωχ παναγία μου. Λοιπόν θα το πάω πρώτα στην καταγωγή.  Μπαμπάς από Ξάνθη, μαμά από Κεφαλονιά και Σέριφο, η μια γιαγιά από Πάτρα, η άλλη από από Μικρά Ασία και παππούς Πόντιος. Μπερδευτήκατε; Χαχα Είμαι ψιλομπασταρδοποιημένη, με την καλή έννοια, εγώ έτσι το λέω. Δεν είναι τυχαίο καθόλου το ότι όπου και να πάω νιώθω πολύ ωραία, προσαρμόζομαι. Για αυτό το λόγο δε μαρέσουν οι προκαταλήψεις, οι βόρειοι είναι έτσι, οι νότιοι είναι αλλιώς. Όχι. Παντού βρίσκεις στριμμένους, φιλόξενους, ευγενικούς. Σημασία έχει να αισθανόμαστε καλά όπου είμαστε, και δεν έχει να κάνει με πατρίδες αυτό το πράγμα. Εμείς κάνουμε πατρίδα τον έκαστοτε τόπο που βρισκόμαστε.

Είμαι τραλαλόλαλό. Είμαι αερικό, έτσι με λένε οι δικοί μου άνθρωποι.  Και έχει και αρνητική σημασία έτσι; Το καλό βέβαια με αυτό είναι ότι εύκολα μπορώ και γυρίζω σελίδα όταν συμβεί κάτι άσχημο στη ζωή μου. Προσπαθώ δηλαδή, δεν είναι και πάντα εύκολο. Ϊσως είναι ένα είδος άμυνας για μένα αυτό. Είμαι ρομαντική, πολύ ευκολόπιστη. Έρχεται κάποιος μου λέει είμαι ο πρίγκιπας και εγώ το πιστεύω! (γελια) Το δουλεύω βέβαια αυτό το κομμάτι. Είμαι καλοπροαίρετη, πιστεύω, γιατί να μην πιστέψω; Ευκολόπιστη μεν, χαζή όχι. Θα σε πιστέψω σε αυτό που θα μου πεις αλλά αν αύριο δε μου το δείξεις, θα σου πω εντάξει φίλε γεια σου.

Το χαρμάνι είναι ένα κράμα. Είμαι λίγο από τη μαμά μου είμαι λίγο από το μπαμπά μου αλλά το βασικότερο είναι ότι είμαι η Πέννυ. Κουβαλάμε κομμάτια από άλλους και αυτό δεν είναι πάντα καλό, πρέπει πάντα να βρίσκεις ποιος είσαι εσύ μέσα από τα κομμάτια που κουβαλάς. Σίγουρα είναι σπάνιο το χαρμάνι του καθενός γιατί είναι μοναδικό, αν θες να παίξουμε με το σπάνιο και εξωτικό χαρμάνι. (γελια) Δεν το χα σκεφτεί ποτέ έτσι το κομμάτι μου.

pennu-mpaltatzi-from-the-swinging-cats- savoir ville  (4)

•    Το πρώτο πράγμα που κάνεις μετά από ένα live σου. Πώς χαλαρώνεις.

Μιλάω με τον κόσμο συνήθως γιατί έχω υπερένταση πολλή. Χαλαρώνω όταν καθίσω λίγο στο μαγαζί και πιω ένα ωραίο ποτό, ένα ωραίο ρούμι, ένα ωραίο κονιάκ, μαρέσουν τα παλαιωμένα ποτά. Τώρα τελευταία τα έμαθα από φίλους γιατί δεν ήμουν ποτέ του ποτού και πραγματικά κατάλαβα την αξία του παλαιωμένου. Και ένα τσιγάρο καμιά φορά παρόλο που δεν είμαι καπνίστρια. Έχω κάνα τρίωρο υπερένταση μετά το live, αργώ να συνέλθω. Ηρεμώ όταν σκέφτομαι πόσο καλά πήγε. Πλέον δεν κουράζομαι και όσο κουραζόμουν παλιά που παίζαμε σε μικρά μπαράκια που δεν είχαν καλές υποδομές.

•    Το soundtrack της ζωης σου

Το  soundtrack της ζωής μου; Αυτό θέλει σκέψη. Ααα. Το soundtrack από το Broken flowers, που όλο το cd αυτό μαρέσει πάρα πολύ, είναι εκπληκτικό, έχει μουσικάρες φοβερές. Έχει όμως και ένα κομμάτι που τραγουδάει μια κοπέλα και λέει I try to see through the sky. Μ’ αρέσει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Έχω και μια αγάπη στο σύμπαν εγώ, στα αστέρια, στους πλανήτες. Βλέπω πόσο χαοτικά είναι όλα, πόσο δύσκολο πράγμα είναι η ζωή αλλά παράλληλα πόσο όμορφο. Πάντα αναζητώ, έχω μια καλή αγωνία, θέλω να δω τι υπάρχει παραπέρα, πίσω από αυτό που βλέπω. Και αυτό το τραγούδι μου το υπενθυμίζει.

pennu-mpaltatzi-from-the-swinging-cats- savoir ville  (5) •    Ένα αντικείμενο με τις περισσότερες αναμνήσεις

Υποβρύχιο βανίλια! Θυμάμαι πολύ έντονα να πηγαίνω στην τραπεζαρία της γιαγιάς, να σηκώνομαι στις μύτες των ποδιών για να πάρω το κουτάκι.. Αυτό μου ρθε πρώτα. Θυμάμαι πολύ έντονα τα παιδικά μου χρόνια.

•    Την αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σου.

Γενικά το μέρος που με χαλαρώνει στο σπίτι είναι η αυλή. Και συγκεκριμένα αυτή η γωνίτσα εκεί, βάζω μια καρέκλα και γύρω στις 2 η ώρα τη νύχτα το φεγγάρι είναι ακριβώς εκεί. Οπότε κάθομαι, σηκώνω το βλέμμα και παίρνω βαθιές ανάσες, η καλύτερή μου! Είμαι του ουρανού.. Και το πιάνο μου βέβαια, εκεί απομονώνομαι και ηρεμώ.

•    Ένα κομμάτι τους ντουλάπας σου και μια ιστορία

Όλα τα φορέματα που έχω ράψει για τα live μου. Τα σχεδιάζω και πηγαίνω και μου τα ράβουν με υφάσματα από παλιά φορέματα της γιαγιάς μου. Τα βρήκα σε κασέλες και τα κανα φορέματα! Τα αγαπάω αυτά τα ρούχα πολύ. Και τα παλιά υφάσματα έχουν απίστευτη ποιότητα. Ένα πολύ αγαπημἐνο μου είναι αυτό το μπλε που ήταν φόρεμα της γιαγιάς μου αλλά δεν το χω φορέσει ακόμα, πρέπει να το φτιάξω. pennu-mpaltatzi-from-the-swinging-cats- savoir ville  (3)

•    Πες μας κάτι για σένα που δεν περιμένουμε να ακούσουμε (γέλια) 

Θέλω να κάνω ελεύθερη πτώση. Έχω μιλήσει ήδη είμαι στα κανονίσματα. (γέλια) Ελπίζω να υπάρχω και μετά από αυτό. Δε φοβάμαι, το θέλω από πολύ μικρή. Όταν ήμουν μικρή και ήμουν ερωτευμένη με τον Κιανου Ριβς έβλεπα την ταινία Point Break που πηδούσαν από το αεροπλάνο και έκαναν ελεὐθερη πτώση και έλεγα ουαου θέλω να το κάνω όταν μεγαλώσω. Και τώρα ήρθε η ώρα. Το φαντάζομαι σαν μίνι ψυχοθεραπεία, για εκείνη τη στιγμή μόνο βέβαια. Θα ουρλιάξω πολύ ωραία νομίζω. (γελια)

•     Επόμενα βήματα;

Βγήκε ο δίσκος μας πριν λίγο καιρό, έχουμε πάρα πολλά live, περιοδείες, και από φθινόπωρο.. ποιος ξέρει;

Επειδή δε μπορούσαμε να τη χορτάσουμε την ανεβάσαμε στο παράθυρό της και μας έκανε καντάδα. Βέβαια δεν τη ταλαιπωρήσαμε άλλο. Την αφήσαμε γρήγορα ήσυχη γιατί έχει να πάει κουλουράκια στην αγαπημένη της γειτόνισσα.

Γνωρίστε την Πέννυ στην σελίδα της στο facebook εδώ!

Φωτογραφίες: Γεωργία Πονηράκου/ georgiaponirakou.com