Την Κυριακή που μας πέρασε διοργανώθηκε για 6η χρονιά το Penny Marathon. Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο προς τιμήν όλων εκείνων των αδέσποτων ζώων που συναντά κανείς στη χώρα μας, σε μικρές και μεγάλες πόλεις, σε στενά ή λεωφόρους.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2012 από δύο Ελληνο-Αυστραλούς που συνειδητοποίησαν πως ο συνολικός αριθμός των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων παγκοσμίως είναι ένα νούμερο βαρύ για να το σηκώνουμε ως άνθρωποι που σέβονται τη ζωή και αυτόν τον πλανήτη. Οι συμμετέχοντες αυτού του Μαραθώνιου τρέχουν, κολυμπούν ή ποδηλατούν για να διανύσουν 42 χιλιόμετρα προβάλλοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της εγκατάλειψης των ζώων και της βίας προς αυτά. Φέτος, τα 10 τελευταία χιλιόμετρα φιλοξενήθηκαν από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ στα 2 χιλιόμετρα πριν τη λήξη μπορούσαν να συμμετάσχουν σκύλοι μαζί με τους κηδεμόνες τους!

Δεν σας είπα όμως ποια είναι η Penny! Η Penny είναι ένα απ’ όλα εκείνα τα αδέσποτα σκυλιά που δεν κατάφερε να επιζήσει στους δρόμους της Αθήνας. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν είναι μόνο η Αθήνα αφιλόξενη για αυτά τα ζώα. Κάθε καλοκαίρι τα νησιά και οι επαρχιακοί δρόμοι πλημμυρίζουν με σκυλιά ή γατιά, ετοιμόγεννα ή ήδη με τα κουτάβια τους. Βλέπετε, οι καλοκαιρινές διακοπές υπενθυμίζουν σε πολλούς ‘φιλόζωους’ πως πέρα από χάδια και παιχνίδια, τα ζώα είναι ευθύνη. Και όπως κάθε ευθύνη, έτσι και αυτή απέναντι σε ένα ζώο, συνοδεύεται από περιορισμούς.

dan-gold-240112-custom

Αν πάει κανείς όμως στην Αστυπάλαια θα συναντήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οι εθελοντές της φιλοζωικής του νησιού (Animals’ Voice) περισυλλέγουν τα αδέσποτα σκυλιά, τα φιλοξενούν στο καταφύγιο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αστυπάλαιας, τα ταΐζουν και τα φροντίζουν, επιδιώκοντας να τα δώσουν προς υιοθεσία με microchip. Στα 3 περίπου χρόνια ζωής της φιλοζωικής έχουν γίνει πάνω από 15 υιοθεσίες σκυλιών, ένα νούμερο αρκετά σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως το νησί βρίσκεται σε άγονη γραμμή και ο πληθυσμός του κυμαίνεται μεταξύ 1100-1350 κατοίκων. Σε αυτή την προσπάθεια συνεισφέρει και η ANIMALACTION, η οποία επισκέπτεται το νησί δύο φορές το χρόνο για στειρώσεις και εμβολιασμούς γατιών, προκειμένου να ελέγχεται ο πληθυσμός τους -το 2016 στειρώθηκαν περίπου 160 αδέσποτες γάτες! Στους στόχους της φιλοζωικής της Αστυπάλαιας είναι η ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρείου, ώστε ιατρική περίθαλψη και φροντίδα των ζώων να είναι άμεση και περισσότερο αποτελεσματική.

Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες ανθρώπων που έχουν καταλάβει ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ζώα και η αγάπη προς αυτά δεν είναι μόδα. Είναι ένδειξη του πολιτισμού που κουβαλάμε.