Έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που “συναντήσαμε” κινηματογραφικά τον Pedro Almodóvar. Αυτή ήταν με το θρίλερ, Julieta. Φέτος ο δημιουργός επιστρέφει με κάτι εντελώς διαφορετικό. Το Pain & Glory.

Παρόλο που η ταινία ακολουθεί μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα κατεύθυνση, οι πρωταγωνιστές είναι αγαπημένοι (και σταθεροί) συνεργάτες του Pedro Almodóvar: Ο Antonio Banderas (που είχε τον κεντρικό ρόλο στο The Skin I Live In) και η Pénelope Cruz (Volver). Η ταινία αποτελεί την αυτοβιογραφία ενός Ισπανού σκηνοθέτη, του Salvador Mallo. Τον ακολουθεί να γυρνάει σε στιγμές του αλλά και επιλογές ζωής. Από την παιδική του ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση, στη Μαδρίτη του 1960, μέχρι και του 1980. Όσο πέφτει ψυχολογικά και σωματικά, θυμάται τη ζωή του ως παιδί σε ένα χωριό της Βαλένθια, όπου οι γονείς του κυνηγούσαν την αφθονία. Τον πρώτο του έρωτα και χωρισμό στη Μαδρίτη το 1980. Αλλά και την έντονη περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιούσε το γράψιμο ως θεραπεία. Ο Mallo ψάχνει το νόημα στα πρώτα του βήματα στο σινεμά, αλλά και την ευκαιρία να καλύψει το μεγάλο κενό.

“Το Pain & Glory μιλάει για τη δημιουργία” γράφει η σύνοψη της ταινίας. “Για τη δυσκολία να τη διαχωρίσει κανείς από τη ζωή του. Αλλά και για τα πάθη που της δίνουν νόημα και ελπίδα. Ανακτώντας το παρελθόν του, ο Salvador βρίσκει την επείγουσα ανάγκη να το ξαναμετρήσει, και σε αυτή την ανάγκη βρίσκει επίσης τη σωτηρία του.”

Το trailer του Pain & Glory, που είδαμε στο Dazed, είναι ένα μια μικρή ματιά στο δράμα αυτό. Ξεκινάει με τον Banderas ως Mallo, σε μια πισίνα φορώντας τα εσώρουχά του. Περνάει σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια δείχνοντας τον Mallo ως παιδί, έφηβο και ενήλικο. Σε συναναστροφή περισσότερο με τη μητέρα του (Cruz) αλλά και τους ανθρώπους που τον επηρέασαν βαθιά.

Εκτός από τους Banderas και Cruz, στην ταινία εμφανίζονται και οι:  Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia, Nora Navas, Julieta Serrano.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ισπανία μέσα στον Μάρτιο του 2019.


featured image: Manolo Pavón