Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Rebecca Hall ήρθε για να μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο Passing της Nella Larsen. H ιστορία αυτή θέτει στο επίκεντρο την εθνικότητα, τη φυλή, το χρώμα και τον ρατσισμό γύρω από αυτά, με πρωταγωνίστριες τις Ruth Negga και Tessa Thompson.

Στο Passing σημασία έχει το τι φαίνεσαι και ότι το τι είσαι

H Clare και η Irene είναι φίλες από παιδιά, αλλά έχουν διαλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεδομένου ότι και οι δύο είναι μιγάδες, μπορούν εύκολα να υποδυθούν και να “περάσουν” στην κοινωνία ως λευκές. Αυτό ακριβώς έχει επιλέξει να κάνει η Clare. Η ίδια έχει κρύψει την πραγματική της ταυτότητα από τον σύζυγό της, ο οποίος όπως αναφέρει, “μισεί τους μαύρους”. Έτσι, η Clare έχει χτίσει όλη της τη ζωή ως λευκή που ζει στο Μανχάταν και συναναστρέφεται με πλούσιους λευκούς. Όταν μετά από χρόνια συναντά την Irene, εκείνη μένει έκπληκτη από τον τρόπο ζωή της και αυτή την επιλογή της. Σε αντίθεση με την Clare, η Irene ζει με το σύζυγο και τα παιδιά της στο Χάρλεμ και δεν υποδύεται κάποια που δεν είναι.

Η Irene ζηλεύει και παράλληλα απεχθάνεται τη ζωή της Clare

Aπό τις πρώτες κιόλας στιγμές μεταξύ τους, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μία έντονη ανισορροπία ανάμεσα στις δύο γυναίκες. H Irene ζηλεύει την ευκολία με την οποία η Clare έχει απαρνηθεί το πια πραγματικά είναι. Παράλληλα, η Clare προσπαθεί να την πείσει ότι είναι εύκολο και μπορεί να το κάνει κι εκείνη ώστε να έχει μία καλύτερη ζωή. Σταδιακά, η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο φίλες φαίνεται πως μετατρέπεται σε ήπιο θρίλερ για το ποια θα επικρατήσει.

Ήταν συνειδητή η απόφαση να γυριστεί η ταινία ασπρόμαυρη

Πέρα από την αίσθηση της εποχής που αποδίδεται καλύτερα, ο βασικότερος λόγος έγκειται στο ότι έτσι οι δύο ηθοποιοί μοιάζουν λευκότερες. Αυτό ενισχύει την αίσθηση της αυταπάτης τόσο για εμάς ως θεατές, αλλά και για τους γύρω τους στο περιβάλλον τους. Η Irene έχει καταφέρει πολύ καλά να φέρει στο προσκήνιο ένα από τα καίρια θέματα που απασχολούν τους μαύρους ανθρώπους. Είναι άραγε εντάξει να προδώσεις την καταγωγή σου για να περάσεις μία πλούσια και άνετη ζωή; Ή είναι προτιμότερο να μείνεις πιστός στην αλήθεια σου και τον πραγματικό σου εαυτό;

Η ταινία θα κάνει την πρεμιέρα της στο Netflix στις 10 Νοεμβρίου.