#Μενουμεσπιτι και πολλοί από εμάς, #δουλεύουμεσπίτι. Είναι αλήθεια πως οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων στο σπίτι καθώς σχεδόν όλες οι εργασίες μπορούν να γίνουν δυνατές μέσα από ένα laptop. Επίσης, τα διάφορα apps που έχουν δημιουργηθεί για διάφορους σκοπούς θα εξυπηρετήσουν τους περισσότερους σε αυτή τη χρονική περίοδο. Ίσως λοιπόν και να μην είναι τόσο άσχημα τα πράγματα, δεδομένου ότι μπορείς ακόμη να διατηρήσεις τη δουλειά σου.

Τι γίνεται όμως με την όρεξη και την παραγωγικότητα σου; Σίγουρα, το να δουλεύεις από το σπίτι είναι διαφορετικό από το να εμφανίζεσαι καθημερινά σε έναν εργασιακό χώρο με συγκεκριμένα ωράρια και κόσμο. Δεν σημαίνει όμως, ότι είναι διαφορετικό με την αρνητική έννοια.

Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις τον εαυτό σου να γίνει παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι, όπως ακριβώς θα έκανες και στο γραφείο:

1. Δημιούργησε ένα συγκεκριμένο πρωινό πρόγραμμα

Ξεκίνα την ημέρα σου σαν να πρόκειται να βγεις από το σπίτι και να πας στη δουλειά. Βάλε ξυπνητήρι, κάνε το ντους σου, πιες τον καφέ σου και μπες σε εγρήγορση από τα πρώτα λεπτά της ημέρας σαν να ετοιμάζεις τον εαυτό σου να συναντήσει τους συναδέλφους. Κάτι που παραμελούμε αλλά σίγουρα μας επηρεάζει, είναι το ντύσιμο στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να στέκεσαι με το κοστούμι μπροστά από τον υπολογιστή σου αλλά μπορείς να προτιμήσεις ένα άνετο φούτερ, ένα τζιν ή μία φόρμα αντί για τις πιζάμες σου-όσο και δεν θέλεις να απαλλαγείς από αυτές. Το ντύσιμο σου θα σε βάλει σε ένα διαφορετικό mood και θα καταλάβεις πως τώρα είναι work time.

theeverygirl.com

2. Όρισε το χώρο σου

Εφόσον δεν θα πας στη δουλειά, πρακτικά δεν έχεις το γραφείο/αίθουσα σου. Κανένα πρόβλημα. Βρες τη σωστή για εσένα γωνία στο σπίτι όπου μπορείς να ορίσεις ως το νέο «γραφείο» σου. Μπορεί να έχεις ήδη ένα γραφείο με την καρέκλα σου, μπορεί να έχεις ένα κενό δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται ή μπορείς και να αξιοποιήσεις το τραπέζι του σαλονιού σου. Βρες εκείνο το χώρο που θα νιώσεις σαν να είσαι σε πραγματικό χώρο εργασίας.

3. Όρισε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα

Το πιο «εύκολο» είναι το να καθηλώνεσαι μπροστά από ένα laptop, αν μάλιστα έχεις και δουλειά που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, δεν χρειάζεται ούτε να πιέσεις τον εαυτό σου ούτε και να είσαι τελείως χαλαρή. Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις ένα πρόγραμμα, με τις ώρες που θα εργάζεσαι, τα διαλείμματα σου και τις ώρες όπου οι πελάτες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σου. Το ότι δουλεύεις από το σπίτι δεν συνεπάγεται και την ανεξέλεγκτη ελευθερία των πελατών στην ιδιωτική σου ζωή. Οφείλεις να έχεις όρια, όπως θα είχες και στη δουλειά σου.

4. Δοκίμασε το multi-tasking

Μπορείς να συνδυάζεις τις πιο «εύκολες» εργασιακές υποχρεώσεις με κάτι πιο χαλαρό, εκτός δουλειάς. Τσέκαρε τα e-mail σου ενώ βάζεις το πλυντήριο, κάνε τα προγραμματισμένα τηλέφωνα όσο σιδερώνεις, πόσταρε στα social της εταιρίας σου ενώ φτιάχνεις τον τρίτο καφέ της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, θα ολοκληρώνεις τις υποχρεώσεις του σπιτιού αλλά και της δουλειάς.

5. Δούλεψε «φορητά»

Μιλήσαμε για ένα σταθερό χώρο εργασίας στο σπίτι αλλά η αλήθεια είναι πως, κάποια στιγμή μπορεί να κουραστείς σε αυτόν. Πάρε το φορτιστή του laptop, το smartphone ή το tablet σου και δούλεψε για αλλαγή, στη βεράντα ή στην πίσω αυλή. Κάνε αυτό το mental break και δεν θα καταλάβεις πώς θα περάσει η ώρα σου.

theeverygirl.com

6. Απόφυγε τις πηγές που ξοδεύεις άσκοπα χρόνο

Τελευταίο και σημαντικότερο. Ναι, το κινητό μας είναι μία τέτοια πηγή. Όπως και η τηλεόραση. Ξέρω πως θέλεις να δεις την αγαπημένη σου εκπομπή, να δεις ποιος ανέβασε τι στο instagram αλλά αυτό σίγουρα θα σε αποσυντονίσει από την πραγματική δουλειά που έχεις να κάνεις. Βρες τι είναι αυτό που σε απασχολεί και σε απομακρύνει από την εργασία σου και προσάρμοσε το διαφορετικά στο πρόγραμμα σου. Μπορείς να ψυχαγωγηθείς σε αυτό στο διάλειμμα που έχεις ορίσει ή όσο κάνεις το νούμερο 4.

featured image: Capital Humano Emol