Σε αυτό το κείμενο δεν θα δεις μεθόδους όπως μέτρημα προβάτων ή ροζ ελεφάντων. Το trick που ακολουθεί είναι πολύ διαφορετικό και λίγο ανορθόδοξο που μπορεί να σε κάνει να απαλλαγείς μια και καλή από τα δύσκολα βράδια που κοιτάς το ταβάνι.

Ονομάζεται παράδοξη πρόθεση και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις για να κοιμηθείς είναι να προσπαθήσεις να μείνεις ξύπνια. Δηλαδή, αντί να προσπαθείς με άγχος να πιέσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί αγωνιώντας για το πόσες ώρες ύπνου σου απομένουν, να προσπαθείς να μείνεις ξύπνια όσο μπορείς. Η μέθοδος της παράδοξης πρόθεσης δηλαδή οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Είσαι σκεπτική με την ανορθόδοξη αυτή μέθοδο; Σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που ανάγκασες τον εαυτό σου να μείνει ξύπνιος μέχρι αργά ή απλά να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά, πχ. για να τελειώσεις μια εργασία, για να δεις μια ταινία στην τηλεόραση ή για να παρακολουθήσεις μια ομιλία σε ένα συνέδριο. Πιθανότατα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ένιωσες τα μάτια σου να κλείνουν και τον ύπνο να σου χτυπάει την πόρτα νωρίτερα από όσο θα περίμενες.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πέσεις για ύπνο φρόντισε να μην πιεστείς ώστε να κοιμηθείς. Κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο είτε απλά κάνοντας σκέψεις. Αλλά, όταν νιώσεις τα μάτια σου να κλείνουν, υπόκυψε και μην συνεχίσεις να αντιστέκεσαι.

Δες ακόμα7 τακτικές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την αϋπνία
featured photo: Rue Now – Rue La La