Έχεις μόλις βγει από το ασανσέρ και ετοιμάζεσαι να μπεις στο σπίτι της πρώην συμφοιτήτριάς σου που έχεις να δεις καιρό. Πριν καλά καλά προλάβεις να δεις πού βρίσκεται και αν το τραπεζάκι στο χολ είναι κερασιά, σου λέει: “Εμείς συνηθίζουμε να βγάζουμε τα παπούτσια μας στο σπίτι. Ελπίζω να μην έχεις πρόβλημα”. Ναι, λες ότι δεν έχεις πρόβλημα και αφήνεις τα mules σου στην άκρη. Βέβαια, στην πραγματικότητα θέλεις να της πεις ότι είναι αγενής και μικροβιοφοβική.

Είναι αγένεια το να ζητάει κανείς από τους καλεσμένους του να βγάζουν τα παπούτσια τους;

Η αλήθεια είναι πως στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο τα παπούτσια τον ταράζουν, ας τα βγάλει από το οπτικό του πεδίο. Στην τελική, εκεί έξω ο κόσμος είναι γεμάτος μικρόβια και κάθε είδους βρωμιά. Ειδικά σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι σχεδόν απαραίτητο.

Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι πρόκειται για μια κίνηση αγενή που προκαλεί αμηχανία σχεδόν στον οποιονδήποτε. 

Η εικόνα των άσχετων ζευγαριών παπουτσιών στο χολ μόνο τη δική μου αισθητική χαλάει; Ότι δηλαδή εκεί πίσω υπάρχει μια μικρή μάζα από παπούτσια και κάλτσες, αλλά εμείς χαλαρά. Πίνουμε το ροζέ κρασί μας στο σαλόνι; Αν έναν οικοδεσπότη τον τρομάζει η βρωμιά που μεταφέρουν τα παπούτσια ας επενδύσει σε ένα χαλάκι εισόδου. Επίσης, αν τον ενδιαφέρει περισσότερο η κατάσταση του χαλιού του από την παρέα, ας καθόταν μόνος του να δει Netflix. Με τις χιλιοφορεμένες, βρώμικες κάλτσες του.

Η γνώμη των ειδικών

Η Myka Meier, ιδρύτρια του Beaumont Etiquette ξεκαθάρισε κάποια πράγματα στο Pure Wow: “Ένας καλεσμένος (είτε σε εστιατόριο είτε σε σπίτι) θα πρέπει πάντα να προσαρμόζεται στις συνήθειες και την κουλτούρα του μέρους στο οποίο βρίσκεται. Με άλλα λόγια, είναι απόλυτα αποδεκτό το να ζητήσεις από τους καλεσμένους σου να βγάλουν τα παπούτσια τους.” Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό σημείο που δεν πρέπει να παραλείπεις. Αν πρόκειται να τους ζητήσεις να αφήσουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι, θα πρέπει να τους έχεις ενημερώσει από πριν. Ή να τους προσφέρεις ένα άλλο ζευγάρι να φορέσουν μέσα στο σπίτι.

Βέβαια, υπάρχει μια περίπτωση που κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο:

Ναι, ένα party στο οποίο οι καλεσμένοι φορούν κοστούμια και φορέματα. Στο ίδιο site, η Patricia Napier-Fitzpatrick, ιδρύτρια του Etiquette School στη Νέα Υόρκη δήλωσε: “Για parties που υπάρχει λίστα καλεσμένων και περιλαμβάνονται και άνθρωποι που δεν είναι κοντινοί σου φίλοι, είναι αγενές και απερίσκεπτο το να τους ζητήσεις να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν μπουν μέσα στο σπίτι.” Συνεχίζει: “Το κόστος καθαρισμού των χαλιών και του πατώματος την επόμενη μέρα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο συνολικότερο κόστος του party.

featured image: Pure Wow