Όπως ισχύει για τους ανθρώπους που είναι pansexual, ως panromantic ορίζονται οι άνθρωποι που κινούνται ερωτικά ανεξάρτητα με το φύλο σε ό,τι έχει να κάνει με τις ερωτικές σχέσεις. Οι δύο όροι μοιάζουν πολύ, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπερδεύτηκες; Μην αγχώνεσαι. Θα σου εξηγήσουμε κάποια πράγματα παρακάτω.

Τι σημαίνει να είσαι panromantic;

Ένας panromantic άνθρωπος “έλκεται από ανθρώπους όλων των φύλων (ίδιου φύλου, αντίθετου φύλου, trans, κτλ.),” εξήγησε ο Xanet Pailet στο Cosmopolitan. “Οι panromantics έχουν μια μεγάλη παλέτα ρομαντικών ενδιαφερόντων. Μπορούν εύκολα να κινηθούν ανάμεσα σε συντρόφους binary και non-binary”, προσέθεσε. Αυτό που εννοεί είναι πως έλκονται ερωτικά και από άτομα που ταυτοδοτούνται μέσα στα όρια των δύο φύλων. Καθώς και από άλλα που δεν περιορίζονται σε αυτά.

Τι διαφορές έχει ένας panromantic από έναν pansexual;

Ο ειδικός εξηγεί πως οι pansexual ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σεξουαλική σύνδεση, και όχι απαραίτητα για τη συναισθηματική. Οι panromantics από την άλλη, ενδιαφέρονται περισσότερο για το επίπεδο οικειότητας που έχουν με τον σύντροφό τους.

“Η σεξουαλική έλξη αναφέρεται στη σεξουαλική επιθυμία απέναντι σε ένα άτομο, ενώ η ρομαντική έλξη αναφέρεται στην επιθυμία για συναισθηματικές σχέσεις με οικειότητα”, εξηγεί ο Justin Drwencke. Ο  Drwencke είναι executive director του Midwest Institute for Sexuality and Gender Diversity. Έτσι, λοιπόν, ένα panromantic άτομο έχει την ικανότητα να βιώσει αυτή την ανάγκη για οικειότητα και για συναισθηματικές σχέσεις με βάθος. Ανεξαρτήτως έμφυλης ταυτότητας.

Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ένα panromantic άτομο δεν βιώνει αυτές τις τάσεις και επιθυμίες με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε όλα τα φύλα. Επίσης, πως δε σημαίνει πως ένα άτομο έλκεται σεξουαλικά, πανομοιότυπα, ανεξάρτητα από το φύλο. Για αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται διαχωρισμός μεταξύ panromantic και pansexual.

Τι σημαίνει αν είσαι ‘panromantic demisexual’;

Ένας όρος που συχνά συσχετίζεται με τους panromantic, είναι ο ‘demisexual’. Ο όρος demisexual αναφέρεται σε ένα άτομο που έχει την ανάγκη να νιώσει συναισθηματική ένωση με κάποιον για να νιώσει να έλκεται και σωματικά και σεξουαλικά.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by Life Through A Cigarette (@lifethroughacigarette) on

Για να είναι κανείς panromantic demisexual, θα πρέπει να είναι ανοιχτός στο να δεθεί συναισθηματικά με ένα άτομο οποιουδήποτε φύλου και να θεωρεί αυτό το στάδιο απαραίτητο για να νιώσει και σεξουαλική έλξη. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το panromantic στοιχείο του όρου απλά υποδηλώνει πως αυτή την ένωση μπορεί να τη νιώσει με έναν άνθρωπο κάθε φύλου.

Να σημειώσουμε ωστόσο πως το να είναι κανείς panromantic demisexual, δε σημαίνει πως είναι και pansexual. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί στο Cosmopolitan, είναι πολύ πιθανό ένα άτομο που μπορεί να αναπτύξει ρομαντικά συναισθήματα απέναντι σε άτομα οποιουδήποτε φύλου, μπορεί να έλκονται σεξουαλικά μόνο από άτομα ενός συγκεκριμένου φύλου.

Μπορεί ένα asexual άτομο να είναι panromantic;

Ναι! “Ένα asexual άτομο μπορεί να είναι panromantic, και να βιώνει συναισθηματική σύνδεση και οικειότητα χωρίς σεξουαλική σχέση”, λέει ο Pailet. “Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ως μια βαθιά φιλία”, προσθέτει.

Διάβασε επίσης: 6 celebrities που είναι pansexual

featured image: Elite Daily