Μπορεί η αφήγηση ή οι χαρακτήρες μίας σειράς να μη σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον απευθείας, αξίζει όμως να θυμάσαι ότι μία σειρά έχει πολλά περισσότερα συστατικά στοιχεία από αυτά. Ένα από τα βασικότερα είναι και οι τίτλοι έναρξης, οι οποίοι πολλές φορές κρύβουν στοιχεία για την εξέλιξη της ιστορίας ή προσθέτουν σε αυτή πληροφορίες που είναι απαραίτητες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη νέα σειρά του AppleTV+, Pachinko.

H διάθεση ανάμεσα στους τίτλους έναρξης της σειράς και την ιστορία της, είναι εμφανής

Το Pachinko, αναπόφευκτα, δεν είναι μία ευχάριστη ιστορία. Η υπόθεση της σειράς περιστρέφεται γύρω από τις διάφορες γενιές που υπάρχουν μέσα σε μία οικογένεια και γύρω από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για μία αφήγηση που κινείται διαρκώς μέσα στο χρόνο, άλλοτε στο παρόν και άλλοτε στο παρελθόν, δείχνοντας μας πόσα έχουν αλλάξει και πόσα έχουν μείνει ίδια μέσα στις δεκαετίες. Το ιστορικό υπόβαθρο συμπληρώνεται από την ιαπωνική κατοχή της Κορέας, όταν πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να μην μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ.

Αυτό το βαρύ κλίμα έρχεται να ελαφρύνει η αρχική σκηνή κάθε επεισοδίου με τους τίτλους έναρξης

Κι ενώ κανείς θα περίμενε οι τίτλοι έναρξης της σειράς να μας εισάγουν στη δραματική αυτή ιστορία με έναν αντίστοιχο τρόπο, αυτό δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Η σειρά ξεκινά με ιστορικά πλάνα και φωτογραφίες από την υπό κατοχή Κορέα, καθώς και φωτογραφίες των πραγματικών πρωταγωνιστών από την παιδική τους ηλικία.

Η νοσταλγία επικρατεί καθ’όλη τη διάρκεια της σκηνής, ενώ βλέπουμε τους πρωταγωνιστές στο τότε και το σήμερα. Αυτή η απόφαση αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία ανάδειξης της Κορεάτικης ιστορίας, μιας και οι πρωταγωνιστές της σειράς έχουν καταγωγή από εκεί, άσχετα με το αν κατάφεραν τελικά να μείνουν στη χώρα με τις οικογένειες τους ή όχι. Η μετάβαση από τις εικόνες του παρελθόντος στους πρωταγωνιστές που χορεύουν σήμερα σε τρελούς ρυθμούς, ενισχύει αυτό το αίσθημα νοσταλγίας που θέλει να μεταδόσει η σειρά και μας τοποθετεί λίγο πιο μέσα στην ιστορία της Κορέας με έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο.