Ο Παναγιώτης Αλμανλής ασχολείται με το παρκούρ από το 2008. “Πριν από αυτό έκανα πολεμικές τέχνες αλλά πάντα με ενδιέφερε η κίνηση και οι δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Το επέλεξα απλά γιατί μου άρεσε αυτό που έβλεπα και συνέχισα επειδή με γοήτευαν οι προκλήσεις του.” μας εξηγεί. “Δεν είναι «αυτό που πηδάνε στις ταράτσες και τα παγκάκια. Ο επίσημος ορισμός, αφορά στο πώς να μετακινηθώ από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β χρησιμοποιώντας το σώμα μου, ώστε να υπερπηδήσω οποιοδήποτε εμπόδιο” έχει αποσαφηνίσει σε παλιότερο άρθρο του Δεκατέσσερα χρόνια μετά, είναι ένας εκ των ιδρυτών του Athens Parkour Academy, επιδιώκοντας να μάθει στον κόσμο ότι το παρκούρ είναι το ίδιο ασφαλές με οποιοδήποτε άθλημα, ότι ο σκοπός του δεν είναι ο εντυπωσιασμός και ότι με το παρκούρ θυμάσαι τα συναισθήματα που κρύβουν η κίνηση και το παιχνίδι, ακριβώς όπως όταν ήσουν παιδί.

Γιατί να επιλέξεις κανείς το παρκούρ;

Πρώτα απ΄ όλα επειδή είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος εκγύμνασης. Κάθε προπόνηση είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη και αυτό το κάνει πολύ ενδιαφέρον. Επίσης οι τεχνικές και η γνώση που αποκτάμε είναι 100% λειτουργικές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινότητα μας.

Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν το παρκούρ; Για παράδειγμα ασχολούνται και με άλλα extreme sports;

Όχι απαραίτητα. Σίγουρα το Parkour θα ήταν μέσα στις επιλογές ατόμων που εξασκούν διάφορα άλλα αθλήματα, αλλά δεν αφορά μόνο αυτούς. Στη σχολή μας εξασκούνται παιδιά και ενήλικες, όλων των ηλικιών και για πολλούς, ακόμα και πιο ηλικιωμένους, μπορεί να είναι το πρώτο άθλημα που θα κάνουν στη ζωή τους. Το Parkour είναι η φυσιολογική κίνηση του ανθρώπινου σώματος, οπότε απευθύνεται σε όλους.

Το παρκούρ είναι τρόπος ζωής συνολικά;

Σίγουρα! Μέσα από το Parkour εκτός του ότι εξελίσσεις τις ικανότητες σου, που ,όπως είπα, έχουν άμεση αξιοποίηση στην καθημερινότητα μας, μας κάνει να βλέπουμε και το χώρο μας, την πόλη μας με άλλο μάτι, αλλά και να αντιμετωπίζουμε τα γενικότερα εμπόδια ή προβλήματα της καθημερινότητας μας όπως τα εμπόδια στο άθλημα. Σαν μια πρόκληση που πρέπει να βρούμε τρόπους να φέρουμε εις πέρας.

Τι πρέπει να έχει κάποιος για να ξεκινήσει; Και ποια εμπόδια θα βρει μπροστά του;

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα για να ξεκινήσεις. Αντιθέτως, κάποιος με ”χειρότερη” φυσική κατάσταση, πιθανότατα να δώσει και μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με κάποιον πιο δυνατό που όμως μπορεί να υποτιμήσει τις δυσκολίες ή να υπερτιμήσει τις δυνατότητες του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα και δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος αρχάριος που ξεκινάει και, πιθανότατα, ανήκει σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, είναι ότι, συνήθως μεγαλώνοντας, ξεχνάμε πως να κινούμαστε και δεν εξασκούμε όλες τις μορφές κίνησης καθημερινά, με αποτέλεσμα το σώμα μας να τις “ξεχνάει”. Η υπομονή και η θέληση είναι τα κυριότερα προσόντα που χρειάζεται κανείς.

Και τελικά τι ικανότητες αναπτύσσει όποιος ασχολείται με αυτό εκτός από τη γυμναστική;

Εκτός από όλες τις μορφές φυσικής κατάστασης (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή) και όλες τις μορφές κίνησης (άλματα, σκαρφάλωμα, τρέξιμο, υπερπήδηση εμποδίων) , κάποιος που ασχολείται συστηματικά με το παρκούρ δυναμώνει και εξελίσσει δυνατότητες όπως η δύναμη του νου, η αποφασιστικότητα, η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η αξιολόγηση επιλογών και η αντιμετώπιση του φόβου. Με το παρκούρ θυμάσαι τα συναισθήματα που κρύβουν η κίνηση και το παιχνίδι, ακριβώς όπως όταν ήσουν παιδί, γεγονός που είναι πολύ απελευθερωτικό.

Ας μιλήσουμε για τραυματισμούς. Πόσα σημάδια έχεις πάνω σου από το παρκούρ;

Σημάδια πολλά! Αλλά αναφέρομαι σε γρατζουνιές και ίσως λίγες μελανιές. Το παρκούρ, όταν εξασκείται σωστά, είναι ένα από τα ασφαλέστερα αθλήματα. Στατιστικά ένας Traceur (αθλητής του Parkour) έχει πολύ λιγότερους τραυματισμούς σε σχέση με κάποιον που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Τι σου έχει μάθει για τη ζωή το παρκούρ;

Ότι όλες οι προκλήσεις είναι για να ξεπερνιούνται και ότι ο κόσμος είναι μια απέραντη παιδική χαρά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αθλητές που μπορούν να ζήσουν από αυτό; Γενικά τι σημαίνει παρκούρ για τα ελληνικά δεδομένα;

Στην Ελλάδα ελάχιστα είναι τα άτομα που αυτή τη στιγμή εξασκούν το παρκούρ ως μόνη επαγγελματική επιλογή. Όσο περνάνε τα χρόνια σίγουρα αυτό θα αλλάζει, αλλά όσον αφορά τη διδασκαλία του αθλήματος, η οποία είναι και η κύρια πηγή εισοδήματος μέσω του Parkour, όσοι ασχολούμαστε χρόνια με το άθλημα, μας ενδιαφέρει η ποιοτική και σωστή διδασκαλία, τόσο όσον αφορά την τεχνική, αλλά και τη φιλοσοφία του αθλήματος.

Που μπορεί να εξασκηθεί κάποιος στο παρκούρ; Μπορεί κάποιος να είναι αυτοδίδακτος; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Παρκούρ μπορεί κανείς να κάνει οπουδήποτε. Συνήθως χρησιμοποιούμε είτε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, πάρκα κ.τ.λ. είτε κάποιο κλειστό προσαρμοσμένο χώρο (γυμναστήριο) όπως είναι και ο χώρος που διαθέτουμε στον Νέο Κόσμο. Στο ξεκίνημα υπήρξαν πολλοί αυτοδίδακτοι αθλητές. Αυτό ίσως να μην είναι επικίνδυνο για κάποιον που είναι ήδη αθλητής και έχει βασικές γνώσεις εκγύμνασης, αλλά σίγουρα έχει πολλές άλλες δυσκολίες και η βελτίωση είναι πολύ αργή. Με το ”βλέποντας και κάνοντας” χάνονται πολλές λεπτομέρειες κάθε τεχνικής οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές.

Όσοι ενθουσιάζονται με το παρκούρ τελικά συνεχίζουν ή είναι από εκείνα τα αθλήματα που είναι μεν θεαματικά αλλά στην πράξη θέλουν πολλή δουλειά και επιμονή;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κυρίως όμως από τις προσδοκίες που έχει καθένας ξεκινώντας. Η σημερινή γενιά έχει μάθει να αποκτά ακόμα και τη γνώση γρήγορα και εύκολα, στο Parkour όμως δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι και για τον καθένα οι ρυθμοί βελτίωσης είναι διαφορετικοί.

Είσαι ένας εκ των ιδρυτών του Parkour Academy στην Αθήνα. Τι κάνετε εκεί;

Στόχος μας σαν Athens Parkour Academy είναι ο κόσμος να γνωρίσει πραγματικά τι είναι το παρκούρ. Να μπει στη συνείδηση όλων πως μιλάμε για ένα ασφαλές άθλημα που έχει να κάνει με τη φυσιολογική κίνηση του σώματος μας και όχι με ακραία και παρακινδυνευμένα άλματα. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να δείξουμε σε όσους επιθυμούν να εξασκήσουν την όμορφη αυτή τέχνη-άθλημα, πως να το κάνουν σωστά και με ασφάλεια.