Σκοπεύεις να πάρεις μια απόφαση ζωής; Ήρθε η ώρα να μάθεις τη διαφορά ανάμεσα στις αθόρυβες και στις θορυβώδεις αποφάσεις ώστε να βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις. 

Οι μεγάλες αποφάσεις συνήθως μας οδηγούν σε μία παράξενη αβεβαιότητα. Κι αν η απόφαση που θα πάρουμε είναι λάθος; Κι αν μας κατακρίνουν γι’ αυτό που κάνουμε; Πώς θα ξέρουμε ότι η απόφαση είναι σωστή;

Πάντα υπάρχει ένα “κι αν”. Και πριν το καταλάβεις, το άγχος σε κατακλύζει. 

Αν ταυτίζεσαι με αυτήν την κατάσταση, τότε η life coach Mel Robbins σου έχει μία απλή συμβουλή για να αποφύγεις το μούδιασμα της αβεβαιότητας. 

Η Robbins είναι συγγραφέας του The 5 Second Rule, στο οποίο υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπερ-αναλύουμε αυτά που κάνουμε. Η πρότασή της είναι να μετράμε μέχρι το 5 ώστε να αποσπάμε την προσοχή του εγκεφάλου μας. 

Σε ένα video που ανέβασε στο Instagram εξηγεί έναν απλό μηχανισμό που μπορούμε να ακολουθούμε όταν πρόκειται να πάρουμε κάποια μεγάλη και τρομακτική απόφαση στη ζωή μας. Είτε αυτό είναι να μετακομίσουμε σε μία ξένη χώρα είτε να χωρίσουμε. 

Σύμφωνα με τη Robbins, το μυστικό του να παίρνεις μία σωστή απόφαση κρύβεται στο να μην ακούς τον περίγυρό σου.

“Υπάρχουν δύο είδη αποφάσεων,” εξηγεί η Robbins στο stylist.co.uk. “Κάνουμε είτε αθόρυβες είτε θορυβώδεις αποφάσεις.”

“Συνήθως τείνουμε [να κάνουμε] θορυβώδεις αποφάσεις. Σε αυτές μας οδηγεί ο επίσης θορυβώδης περίγυρός μας. Μας οδηγεί ο θόρυβος που κάνει ο φόβος, ο θόρυβος του άγχους και ο θόρυβος του να ευχαριστούμε τους γύρω μας.”

Και υπάρχουν και οι αθόρυβες αποφάσεις. Παίρνεις μια αθόρυβη απόφαση όταν παίρνεις μια βαθιά ανάσα, αποβάλεις κάθε φόβο και ρωτάς τον εαυτό σου: ‘Τι θέλω πραγματικά;’

Η Robbins υποστηρίζει ότι χωρίζοντας τις αποφάσεις σε αυτές τις δύο κατηγορίες, αποβάλεις τον φόβο και την αβεβαιότητα που μπορεί να σε εμποδίζουν από το να πάρεις μία απόφαση. Αντί να τρέμεις με κάθε “πώς”, “πότε” και “γιατί”, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αυτό είναι που θα σου πει τι πραγματικά θέλεις, αρκεί να μην επηρεάζει κανένας εξωτερικός παράγοντας την απόφασή σου. 

Αυτή η στρατηγική στηρίζεται στις αρχές της θεωρίας του status quo. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι σαν άνθρωποι προτιμάμε τα πράγματα όπως είναι (το status quo), μπροστά σε κάτι αβέβαιο και τρομακτικό. 

Αυτό που θέλει να πει η θεωρία του status quo είναι ότι η κάθε μεγάλη απόφαση που είναι να πάρεις, μπορεί να πάρει το χρώμα από κάτι οικείο σε εσένα που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια. 

Ο Oliver Burkeman, αρθρογράφος στο Guardian, γράφει “Όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με δύο φαινομενικά ίδιες επιλογές, διάλεξε αυτή που σε τρομάζει περισσότερο. Όχι επειδή όμως επειδή το σύμπαν θα σεβαστεί το θάρρος σου και θα σου δώσει δύναμη. Αλλά επειδή ο φόβος τις περισσότερες φορές διαστρεβλώνει την κρίση σου.”

Συνήθως μια αθόρυβη απόφαση παίρνεται όταν είμαστε πιο επιρρεπείς και δυσκολευόμαστε να πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση. Με το άγχος της πανδημίας πολλοί ήταν εκείνοι που δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν με βάση τη λογική, πόσω μάλλον να σκεφτούν ξεκάθαρα. Η κούραση που μας προκαλεί το να πάρουμε μία απόφαση, είναι παρούσα όλες αυτές τις μέρες. 

“Όταν είσαι αγχωμένη ή νευρική, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά,” αναφέρει στο Stylist η Cloe Brotheridge, υπνοθεραπεύτρια στο Calmer You. “Αυτό συμβαίνει γιατί όταν είσαι σε μία κατάσταση “να μείνει ή να φύγω” με τον εαυτό σου, το αίμα από τον μετωπιαίο φλοιό, το οποίο είναι το ορθολογικό τμήμα του εγκεφάλου κατευθύνεται προς την αμυγδαλή του εγκεφάλου, το κέντρο του φόβου.”

Κάτω υπό τέτοιες συνθήκες, είναι ακόμα πιο σημαντικό να πατήσεις mute στο καθετί που σου αποσπά την προσοχή και να βρεις ένα ήσυχο μέρος ώστε να σκεφτεί τι πραγματικά θέλεις.

Πηγή: stylist.co.uk Μετάφραση: Εύα Τόλιου

featured image: Thought Catalog