Θέλεις να ανανεώσεις το χώρο σου και σκέφτεσαι να βάψεις το σπίτι σου ή ένα δωμάτιο ή έστω έναν τοίχο. Το μόνο που σε στάματαει είναι οι ενδοιασμοί για το αποτέλεσμα. Μαζί με την υπομονή σου «οπλίσου» με τα παρακάτω tips για πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το βάψιμο και ετοιμάσου να θαυμάσεις μια σωστή δουλειά.

painting-3

Πριν το βάψιμο

*  Καθάρισε τον τοίχο με νερό και σαπούνι και ξέπλυνε τον καλά. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και η παράλειψή του μπορεί να σου στερήσει το λείο αποτέλεσμα. Επίσης, αν χρειάζεται, προετοίμασε την επιφάνεια του. Δηλαδή, «γέμισε» κενά και μετά πέρασε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο.

*  Εφάρμοσε την ειδική ταινία στα τελειώματα, τα κουφώματα και τους διακόπτες. Αφού την εφαρμόσεις, πάρε το ειδικό εργαλείο, προκειμένου να την «επισφραγίσεις». Αυτή η διαδικασία δεν θα επιτρέψει στο χρώμα να «τρέξει».

* Στρώσε στο πάτωμα και κάλυψε τα έπιπλα και τα φωτιστικά σου με υφάσματα από καμβά. Τα συγκεκριμένα υφάσματα δεν γλιστρούν και απορροφούν τις σταγόνες του χρώματος, που είναι πιθανό να κυλήσουν και να λερώσουν το πάτωμα σου.

* Πλύνε καλά τα καλύμματα των ρολών βαψίματος με υγρό σαπούνι και άφθονο νερό, προκειμένου να «ξεφορτωθείς» τα πιθανά χνούδια, που εμφανίζονται με το που ξεκινήσεις το βάψιμο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ρολό αμέσως, χωρίς να περιμένεις να στεγνώσει.

*  Τώρα, πρέπει να επιλέξεις τις μπογιές ανάλογα με το τελείωμα, που θέλεις να έχουν, και το βασικό συστατικό τους. Να ξέρεις ότι η semi-gloss υφή είναι προτιμότερη για τα πολυσύχναστα μέρη του σπιτιού, αφού στεγνώνει σχετικά γρηγορότερα. Επιπλέον, διάλεξε το σωστό για σένα χρώμα με τη βοήθεια των ειδικών, αλλά μην ξεχάσεις να το «ελέγξεις» και στον φυσικό και στον τεχνητό φωτισμό. Έχε υπόψη σου, ότι πλέον οι εταιρείες βγάζουν sample sizes των χρωμάτων, που σε βοηθούν να σιγουρευτείς για το χρώμα, πριν το διαλέξεις και αγοράσεις μεγάλη ποσότητα από αυτό.

*  Χρησιμοποίησε το ειδικό primer, για να καλύψεις το υπάρχον χρώμα. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε λευκό, ανοιχτό γκρι ή σε ένα χρώμα παρόμοιο με το τελικό. Έτσι, θα εξασφαλίσεις έναν λαμπερό τοίχο, δεν θα χρειαστεί να περάσεις πολλές «στρώσεις» και το αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο. Η χρήση του primer είναι απαραίτητη, όταν πρόκειται για βάψιμο σε γυψοσανίδα ή σε τοίχο με σκούρα απόχρωση.

painting-2

Κατά το βάψιμο

* Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις δυο ή περισσότερα δοχεία χρώματος, τότε άδειασε το περιεχόμενο τους σε έναν μεγάλο κουβά. Μπορεί ο κουβάς να μετακινείται δύσκολα, αλλά υπόσχεται ολόιδιο χρώμα σε κάθε σημείο της φρεσκοβαμμένης επιφάνειας. Επιπλέον, είναι πιο εύκολο να «βουτήξεις» το ρολό σε έναν κουβά, παρά σε ένα δοχείο.

*  Βάψε από πάνω προς τα κάτω: πρώτα την οροφή, μετά τον τοίχο και τέλος τα τελειώματα. Επίσης, τελείωσε έναν τοίχο, πριν ξεκινήσεις να βάφεις τον επόμενο. Αυτό θα βοηθήσει τα σημεία που έχουν βαφτεί με πινέλο να συγχωνευτούν με τα σημεία που έχουν βαφτεί με ρολό.

* Χρησιμοποίησε πινέλο περίπου 5 εκατοστά από τα τελειώματα, καθώς το ρολό δεν φτάνει σε αυτά τα σημεία. Όταν, πάλι, θέλεις να βάψεις την οροφή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις επέκταση για το κοντάρι σου παρά σκάλα.

*  Κάλυψε το δοχείο με μια υγρή πετσέτα, όταν αλλάζεις το πινέλο με το ρολό και αντίστροφα, για να μην στεγνώσει το χρώμα και τα εργαλεία σου.

*  Βάψε με μεγάλες και συνεχόμενες κινήσεις. Η κίνηση W θεωρείται ιδανική για τις μεγάλες επιφάνειες.

*  Αν χρησιμοποιείς έντονα ή σκούρα χρώματα, είναι απαραίτητο να περάσεις δυο στρώσεις. Περίμενε μέχρι το χρώμα να στεγνώσει καλά, πριν περάσεις στην επόμενη στρώση.

painting-1

Μετά το βάψιμο

*  Αν σκοπεύεις να ξαναχρησιμοποιήσεις τα εργαλεία σου, πρέπει να τα καθαρίσεις και να τα φυλάξεις. Πλύνε τα πινέλα με σαπούνι και νερό και άφησέ τα να στεγνώσουν καλά. Όσο για τα ρολά, αφαίρεσε το καλύμματα τους και καθάρισε τα με το ειδικό διαλυτικό.

*  Αφαίρεσε τις ειδικές ταινίες από τα τελειώματα, μόλις στεγνώσει το χρώμα.

*  Αν παρά όλη την προφύλαξη υπάρχουν ορισμένες σταγόνες χρώματος στο πάτωμα ή στα παράθυρα σου, χρησιμοποίησε τα ειδικά εργαλεία ή υγρά, που θα προμηθευτείς από τα χρωματοπωλεία, για να τις αφαιρέσεις.

Καλή επιτυχία!