Ο καφές έχει πολλά προσωνύμια. Το αγαπημένο μου είναι ‘’υγρή νοημοσύνη’’. Αν αγαπάς κι εσύ τον καφέ, σίγουρα του έχεις δώσει κι ένα ψευδώνυμο. Σήμερα το αγαπημένο ρόφημα, γιορτάζει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε το 2015 από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ κι έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ καθώς και να τιμηθεί το δημοφιλές κι αγαπημένο ρόφημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ κι επειδή ο καφές είναι αγαπημένος ολόκληρου του πλανήτη, σου παραθέτω από τα πιο ενδιαφέροντα facts για το πολυαγαπημένο ρόφημα, να διαβάζεις όσο τον απολαμβάνεις. Είναι μεγάλη μέρα σήμερα, άλλωστε. Βάλε καφέ και διάβασε!

Αν αγαπάς πολύ τον καφέ μάλλον η καφεΐνη βρίσκεται στο αίμα σου

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (Oregon State University) δημοσίευσαν έρευνα, η οποία αναφέρει πως οι άνθρωποι που πίνουν καφέ συχνά (ή ροφήματα με καφεΐνη)  έχουν ίχνη καφεΐνης στο αίμα τους.

O καφές χρονολογείται από το 800 μ.Χ.

Ο θρύλος λέει ότι οι κτηνοτρόφοι αιγοειδών του 9ου αιώνα παρατήρησαν την επίδραση της καφεΐνης στα κατσίκια τους, τα οποία έμοιαζαν να “χορεύουν” αφού έφαγαν τον καρπό του φυτού Coffea.

Οι κόκκοι καφέ είναι στην ουσία σπόροι

Στην ουσία είναι τα ‘’κουκούτσια’’ του καρπού του καφέ που μοιάζει με κεράσι.

©Pexels/@solodsha

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καφέ: Arabica και Robusta

Οι καλλιεργητές φυτεύουν κυρίως τα είδη Arabica και Robusta. Αν και λιγότερο δημοφιλής, η Robusta έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση και περιέχει περισσότερη καφεΐνη.

 Η Βραζιλία καλλιεργεί τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Η Βραζιλία παράγει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ποσότητας καφέ, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, περίπου τη διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ που βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Μόνο δύο πολιτείες των ΗΠΑ παράγουν καφέ

Ο καφές Kona είναι το δώρο των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο του καφέ. Επειδή ο καφές παραδοσιακά αναπτύσσεται καλύτερα σε κλίματα κατά μήκος του ισημερινού, ο καιρός της Χαβάης είναι ο καλύτερος για τη συγκομιδή των κόκκων του καφέ.

Ο πιο ακριβός καφές φτιάχνεται από…περιττώματα

Ο “Kopi Luwak” είναι ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο. Προέρχεται από την Ινδονησία και είναι φτιαγμένος από σπόρους που καταναλώνονται από ένα αιλουροειδές. Πωλείται περιπού 350 € το κιλό!

Εντάξει, αυτόν τον καφέ δεν έχω την περιέργεια να τον δοκιμάσω.