Τα κοινά συμπτώματα του PMS, όπως κράμπες στο στομάχι, πόνος στη μέση, αδιαθεσία είναι γνωστά σε όλους. Αλλά ποιος ήξερε ότι ήταν συνηθισμένο η περίοδός να επηρεάζει και το στόμα σου;

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσφορία στα δόντια και στο στόμα πριν από την περίοδό τους. Γνωστή ως ουλίτιδα της εμμήνου ρύσεως, μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το ένα τέταρτο των προεμμηνορροϊκών γυναικών.

Η Dr Katerina Shkodzik εξηγεί και απαντά στις πιο κοινές ερωτήσεις για τον πόνο στο στόμα που προέρχεται από την έμμηνο ρύση

«Η ουλίτιδα κατά την έμμηνο ρύση είναι μια φλεγμονή των ούλων που εμφανίζεται μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας. Συνήθως εξαφανίζεται καθώς αρχίζει η περίοδος», λέει η Dr Katerina Shkodzik, γυναικολόγος και ιατρικός σύμβουλος στο Mira.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μια μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας ανέφερε ότι τα συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν πληγές στο στόμα, αίσθημα καύσου, μικρά έλκη, μικρή αιμορραγία και ερεθισμό και γενικό πόνο και δυσφορία στα ούλα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ουλίτιδα κατά την εμμηνόρροια πιστεύεται ότι οφείλεται στην αύξηση της προγεστερόνης που εμφανίζεται πριν από την περίοδό σου. «Αυτό κάνει τον ουλικό ιστό να γίνει πιο ευαίσθητος στην πλάκα στα δόντια και να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η προγεστερόνη αυξάνει επίσης την παροχή αίματος στα ούλα, τα οποία όλα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ουλίτιδας», εξηγεί η Dr Shkodzik.

Πριν από την περίοδό μας, τα επίπεδα των προσταγλανδινών αυξάνονται επίσης. «Πρόκειται για συγκεκριμένες ουσίες που προκαλούν φλεγμονή», λέει Dr Katerina Shkodzik. Οι προσταγλανδίνες παίζουν ρόλο στις κράμπες στο στομάχι, στις ημικρανίες και στις φλεγμονές στα ούλα, οδηγώντας σε επιπλέον φλεγμονή.

Είναι φυσιολογικό να πονάει το στόμα μου κατά την περίοδο;

«Οι ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλούν ουλίτιδα στην εμμηνόρροια είναι απολύτως φυσιολογικές», λέει η Dr Shkodzik. «Για ορισμένες γυναίκες, η ουλίτιδα της εμμήνου ρύσεως είναι μια αντίδραση στο σώμα τους και για άλλες δεν είναι, αλλά αυτοί που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο είναι άτομα με κακή στοματική υγιεινή, που καπνίζουν ή έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης C, οπότε αν παρατηρήσεις ότι επαναλαμβάνεται από κύκλο σε κύκλο είναι καλύτερα να συμβουλευτείς ένα γιατρό για να κάνεις έναν ειδικό καθαρισμό των δοντιών και περαιτέρω συστάσεις σχετικά με τη στοματική υγιεινή».

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αίσθησης και πόνου. Ο κύκλος της περιόδου σου μπορεί να αλλάξει το πώς αισθάνεσαι, αλλά δεν θα πρέπει να αλλάξει τη ζωή σου, επομένως συμβουλεύσου ένα γιατρό εάν ανησυχείς.

Πως να αντιμετωπίσω τον πόνο;

Ο απλούστερος τρόπος για να αποφύγεις ή να αντιμετωπίσεις την ουλίτιδα είναι να διατηρήσεις το στόμα σου υγιές. «Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι στον κύκλο σου, η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας στοματικής φροντίδας στο σπίτι είναι απαραίτητη. Βούρτσισε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποίησε νήμα τουλάχιστον καθημερινά και ξέπλυνε το στόμα με αντιμικροβιακό ξέπλυμα», συμβουλεύει η Dr. Katerina Shkodzik

Εάν φυσικά παλεύεις με έντονο πόνο στο στόμα, ένας γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει τοπικά αναισθητικά και αντισηπτικά.