Αν είσαι φαν ταινιών τύπου The Fault in Our Stars είσαι στο σωστό μέρος. Αν πάλι είχες εκνευριστεί γιατί δεν είχες δει στην οθόνη όσα διάβασες στο βιβλίο, ας το αφήσουμε καλύτερα. Θα έχει ακούσει ότι το Five Feet Apart θυμίζει πολύ όλες τις ρομαντικές ταινίες που έχεις δει μέχρι τώρα σε σχέση με ασθένειες κ.λπ.

Fun Fact: πρόκειται για άλλη μια ταινία που βασίζεται σε βιβλίο. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση βιβλίο και ταινία κυκλοφόρησαν σχεδόν μαζί, σε κοντινό χρονικό διάστημα. Σαν να μην έφτανε, λοιπόν, που σχεδόν ποτέ οι ταινίες βγαλμένες από βιβλία έχουν αρκετές διαφορές με αυτά, τώρα υπήρχε άλλος ένας λόγος να συμβεί αυτό.

Πολλοί ήταν αυτοί που απογοητεύτηκαν με αυτό το γεγονός. Ας μην είμαστε, όμως, τόσο drama queens κι ας παραδεχτούμε ότι οι διαφορές τελικά δεν είναι ούτε τόσο σημαντικές ούτε χαλάνε την εξέλιξη της ταινίας. Αποκάλεσε τες “μικρές λεπτομέρειες” και συνέχισε να βλέπεις την ταινία αγκαλιά με τα χαρτομάντιλα σου.

Η Stella και το OCD

Σε κάποιο σημείο της ταινίας η Stella αναφέρεται στο ότι είναι κλινικά διαγνωσμένη με OCD. Στο βιβλίο, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά. Μπορεί να την βλέπουμε γενικά ως μια τελειομανή με τις θεραπείες της και όλα τα υπόλοιπα γενικότερα, αλλά ποτέ δεν γίνεται λόγος για κάποια εμπεριστατωμένη ιατρική διάγνωση.

Η ιστορία του Poe

Ενώ στην ταινία δεν υπάρχει ο χρόνος να δούμε την ολόκληρη ιστορία του Poe, στο βιβλίο μαθαίνουμε πολλά περισσότερα για εκείνον. Για την ακρίβεια, δικαιολογείται λίγο περισσότερο η κατάσταση της υγείας του καθώς επηρεάζεται πολύ ψυχολογικά. Είναι ολομόναχος στη χώρα μιας και οι γονείς του έχουν απελαθεί – ένα στοιχείο που αν υπήρχε στην ταινία θα μας έδινε μια βαθύτερη ματιά στην ψυχοσύνθεση του Poe.

Η σχέση ανάμεσα στους γονείς της Stella

Στη σχέση αυτή δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα στην πλοκή του βιβλίου. Μόνο εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση μεταξύ τους. Έτσι η Stella πέρα από όσα έχει να αντιμετωπίσει με την υγεία της, πρέπει να προσπαθεί και κάπως να τους συμφιλιώσει και να μην οξύνει τις εντάσεις που ήδη υπάρχουν. Ίσως καλύτερα που δεν συμπεριλήφθηκε κάτι τέτοιο στην ταινία γιατί μόνο εκνευρισμό θα μας προκαλούσε και θα ξεχνούσαμε την συγκίνηση.

Το τέλος

Προειδοποιώ τελευταία φορά ότι αν δεν έχεις δει την ταινία ή διαβάσει το βιβλίο ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να διαβάσεις και για το τέλος. Και οι δύο εκδοχές τελειώνουν με ένα βίντεο στο κανάλι της Stella στο Youtube. Στην ταινία είναι το βίντεο που παρακολουθούμε στην αρχή και μας οδηγεί σε όλα τα υπόλοιπα flashbacks. Στο βιβλίο όμως οι δυο χαρακτήρες συναντιούνται, με το που ο Will δει το συγκεκριμένο βίντεο. Και κάπου εδώ θα σταματήσω και θα σου πω ότι το τέλος είναι αρκετά αμφίβολο. Ωστόσο σε αφήνει με την ελπίδα και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι καλό ή κακό αλλά εμείς πάντα θα ελπίζουμε.


Featured Image: thewrap.com