Ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche φημίζεται για το ρητό: «Αυτό που δεν με σκοτώνει, με κάνει πιο δυνατό». Αλλά είναι πραγματικά αληθές αυτό; Μας βοηθούν μακροπρόθεσμα οι αγώνες και οι αποτυχίες μας;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Η έρευνα, αποκάλυψε ότι οι επιστήμονες που αντιμετώπισαν αποτυχίες στην αρχή της καριέρας τους, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία μακροπρόθεσμα.

Από τη Σχολή Διοίκησης Kellogg του Northwestern University, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικές αναλύσεις για να μελετήσουν τους νέους επιστήμονες και τη σχέση μεταξύ επαγγελματικής αποτυχίας και επιτυχίας. Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τους σπουδαστές που είχαν υποβάλει αίτηση για επιχορηγήσεις R01 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) μεταξύ του 1990 και του 2005. Έπειτα τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν φοιτητές των οποίων οι βαθμολογίες τους ήταν ελάχιστα χαμηλότερες απ ό,τι χρειαζόταν για να λάβουν χρηματοδότηση («ομάδα αποτυχίας»). Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε μαθητές των οποίων τα αποτελέσματα ήταν αρκετά υψηλά για να λάβουν χρηματοδότηση. Αυτοί οι σπουδαστές έγιναν η ομάδα «επιτυχίας». Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τον αριθμό και τη δημοτικότητα των μελετών που κάθε ομάδα δημοσίευσε τα επόμενα 10 χρόνια.

Το αγαπημένο ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό αποδείχθηκε και επιστημονικά
Byrdie

Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι η πρώιμη επιτυχία θα συσχετιζόταν με περισσότερη μακροπρόθεσμη επιτυχία, αλλά στην πραγματικότητα βρήκαν το αντίθετο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι απέτυχαν αρχικά, αλλά προσπάθησαν ξανά, η επιτυχία τους βρισκόταν προ των πυλών. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με την αρχική ομάδα «επιτυχίας», οι μαθητές στην αρχική ομάδα «αποτυχίας» ήταν κατά 6,1% πιθανότερο να δημοσιεύσουν μια πετυχημένη μελέτη κατά την επόμενη δεκαετία. Όπως εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Yang Wang, «αυτοί που υπομένουν, κατά μέσο όρο, τα πάνε πολύ καλύτερα μακροπρόθεσμα. Αποδεικνύοντας έτσι πως αν κάτι δεν σε σκοτώνει, τότε πραγματικά σε κάνει πιο ισχυρό».

Τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς;

Αρχικά, μας ενθαρρύνει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις εμπειρίες της ζωής μας – καλές και κακές. «Υπάρχει αξία στην αποτυχία», δήλωσε ο Dashun Wang, συγγραφέας στη μελέτη και αναπληρωτής καθηγητής. «Αποδεικνύεται ότι, ιστορικά, ενώ ήμασταν σχετικά επιτυχείς στον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων της επιτυχίας, δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της αποτυχίας».

Οι ερευνητές προέρχονται από το Κέντρο Επιστήμης για την Επιστήμη και Καινοτομίας του Kellogg στο πανεπιστήμιο Northwestern. Εκεί στόχος είναι να κατανοηθούν καλύτερα οι συνθήκες που οδηγούν στην επιτυχία και την αποτυχία στην επιστήμη. Προς το παρόν, μπορούμε να σκεφτούμε πώς οι αποτυχίες στη ζωή μας, μας οδήγησαν προς τα εμπρός, να καλλιεργήσουμε συνήθειες συναισθηματικά ανθεκτικών ανθρώπων. Να διατηρήσουμε αυτή τη νέα γνώση στο μυαλό μας την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσουμε αντιξοότητες: Αποτυχία ή απόρριψη.

Featured image: Well+Good