Το θέατρο είναι μια τέχνη πολύ ιδιαίτερη και γοητευτική. Για να υπάρξει αρκεί ένας πομπός και ένας δέκτης. Έπειτα μπορούν να συμβούν μαγικά πράγματα. Παρόλα αυτά, στην θεατρική διαδικασία χωράνε και υπάρχουν και όλες οι υπόλοιπες τέχνες: ζωγραφική, μουσική, χορός, κινηματογράφος και πολλές άλλες. Το θέατρο, με σκοπό να αναδείξει τα κείμενα ή να δημιουργήσει πρωτότυπες εικαστικές εικόνες, στρέφεται συχνά σε καινούργια μέσα και δρόμους, ανακαλύπτοντας διεξόδους και προοπτικές.

Φυσικά, συμβαίνει και το αντίθετο. Το θέατρο συχνά δίνει κομμάτια από τον μαγικό του πυρήνα στις υπόλοιπες τέχνες, αποκαλύπτοντας νέους δρόμους συγκίνησης. Τέτοια περίπτωση είναι ο κινηματογράφος που έχει στηριχθεί πολλές φορές σε θεατρικά κείμενα, χαρίζοντάς μας ταινίες που έχουν αφήσει ιστορία. Είδαμε και συγκεντρώσαμε κάποιες από τις σημαντικότερες θεατρο-ταινίες, οι οποίες αποτελούν ιδανική επιλογή για τα χειμωνιάτικα βράδια μας!

1. Οι 12 Ένορκοι (Twelve Angry Men)

1

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε από τον Reginald Rose για την τηλεόραση. Το 1957 έγινε ταινία με σκηνοθέτη τον Sidney Lumet και πρωταγωνιστή τον Henry Fonda. Το έργο αφορά σε ένα σώμα ενόρκων, αποτελούμενο από δώδεκα άτομα, το οποίο καλείται να αποφανθεί για την περίπτωση ενός νεαρού αγοριού που κατηγορείται για δολοφονία. Καθώς η ενοχή του επιδέχεται αμφιβολίες δεν μπορούν να φτάσουν στην ομόφωνη απόφαση που χρειάζεται για την τελική ετυμηγορία, περνώντας ώρες στο δικαστήριο, όπου τελικά φανερώνονται οι πραγματικοί τους χαρακτήρες και οι βαθύτερες σκέψεις τους. Το έργο αυτή την περίοδο παίζεται στην Αθήνα, στο θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κ. Νικολαΐδη.

2. Λυσσασμένη Γάτα (Cat on a Hot Tin Roof)

2

Το γνωστό θεατρικό θεατρικό έργο του Tennessee Williams έγινε ταινία το 1958 από τον σκηνοθέτη Richard Brooks. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν ο Paul Newman και η Elizabeth Taylor. Η υπόθεση αφορά στην σχέση ενός ζευγαριού που δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει παιδί. Με αφορμή αυτό το γεγονός παρακολουθούμε τις ιδιαίτερες σχέσεις των ηρώων, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται οι χαρακτήρες τους με τις αρετές και τα σκοτάδια τους.

3. Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (Who’s afraid of Virginia Woolf?)

3

Ένα ακόμα θεατρικό έργο που βρήκε την ιδανική έκφρασή του στον κινηματογράφο στο πρόσωπο της  Elizabeth Taylor υπήρξε το Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; του Edward Alby, που γυρίστηκε το 1966 από τον σκηνοθέτη Mike Nichols. Στο πλευρό της Taylor πρωταγωνίστησε ο σύζυγός της Richard Burton. Στο έργο αναλύεται σε βάθος η σχέση ενός ζευγαριού και ο αντίκτυπος που αυτή έχει τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα. Η ταινία προτάθηκε για 13 Όσκαρ και χάρισε στην Taylor το Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου.

4. Σικάγο (Chicago)

4

To musical του Bob Fosse έγινε ταινία το 2002 από τον Rob Marshall, με πρωταγωνιστές την Catherine Zeta – Jones, την Renee Zellweger και τον Richard Gere. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Σικάγο της δεκαετίας του ’20 και αφορά σε δύο γυναίκες που θέλουν να γίνουν σταρ, ενώ αντιμετωπίζουν την θανατική ποινή για φόνο. Την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει ένας εξαιρετικός και διάσημος δικηγόρος. Η ταινία κέρδισε έξι Όσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες.

5. Rocky Horror Picture Show

5

Ένα ακόμα musical που έγινε εντυπωσιακή ταινία το 1975 ήταν το Rocky Horror Picture Show του Richard O’ Brien. Η σκηνοθεσία ήταν του Jim Sharman και τους βασικούς ρόλους είχαν αναλάβει η Susan Sarandon, ο Tim Curry και ο Barry Bostwick. Ένα νεαρό ζευγάρι καταλήγει σε ένα πύργο όταν το αυτοκίνητό του παθαίνει λάστιχο. Εκεί εμπλέκονται στις πιο παράξενες και κωμικές καταστάσεις με τα πιο παράξενα όντα και τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν.