Όταν έχεις στρες, δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς καταστάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γράψε. Οι λίστες αλήθειας θα σε βοηθήσουν να το κάνεις ευκολότερα.

Το άγχος ή η θλίψη μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις πως δεν χρειάζεται να μιλήσεις, να επικοινωνήσεις. Οι λέξεις όμως, είναι αυτό που χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή περισσότερο από ποτέ. Είτε μιλήσεις με κάποιον κοντινό σου, είτε εκφραστείς γράφοντας, θα νιώσεις ένα φορτίο να φεύγει από πάνω σου. Οι λίστες ίσως σου ακούγονται κλισέ και ενδεχομένως, βαρετές.

Κι όμως. Το list-making είναι μία συνήθεια που μπορεί να βάλει σε τάξη τόσο τα συναισθήματα όσο και τη ζωή σου.

Συγκεκριμένα, οι λίστες αλήθειας είναι κάτι σαν δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Χώρισε σε δύο στήλες το φύλλο χαρτιού ή τις σημειώσεις στο κινητό σου.

Στην αριστερή γράψε όλα αυτά που το άγχος σου λέει υποσυνείδητα. 

Δεν είμαι αρκετά καλός. Δεν αξίζω να φάω αυτή την τελευταία μπουκιά λόγω της διατροφικής διαταραχής μου. Δεν μπορώ να υψώσω το ανάστημα μου γιατί δεν κανείς δεν θα με ακούσει. Γιατί να προσπαθήσω αφού ό,τι κάνω, δεν πετυχαίνει; 

Φράσεις-ψέματα που σαμποτάρουν τις σκέψεις σου και τελικά, τη συμπεριφορά σου τόσο προς εσένα όσο και ως προς τους άλλους. Το άγχος σου δεν λέει την αλήθεια που αξίζει να ακούσεις.

Στη δεξιά στήλη, γράψε μερικές αλήθειες για εσένα. 

Προσπαθώ για το καλύτερο. Μπορώ να φάω αυτή τη μπουκιά και δεν θα αρρωστήσω για λίγο παραπάνω φαγητό. Μπορώ να υποστηρίξω κάτι διαφορετικό, είναι δικαίωμα μου. Δεν εγκαταλείπω ποτέ, όσο μακρινό και αν φαίνεται το φως στο τούνελ.

Οι λίστες αλήθειας θα σου υπενθυμίζουν πως αυτό που κάνεις, δεν είναι υγιές. Το να σαμποτάρεις εσένα την ίδια εκ των έσω, είναι μία κακή συνήθεια. Το self-talk σε βοηθάει, σε αφυπνίζει και σου δίνει το αίσθημα ασφάλειας που αποζητάς πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό σου. Οι φράσεις μπορεί να είναι διαφορετικές ανάλογα με τη φάση που περνάς ή με σκέψεις που σε ταλαιπωρούν καιρό. Οι λίστες αυτές θα είναι η υπενθύμιση σου πως είσαι άνθρωπος που ναι μεν κάνει λάθη, αλλά αξίζει τη δεύτερη ευκαιρία. Αξίζει τη βοήθεια, αξίζει την προσπάθεια, αξίζει μια νέα αρχή. Μην είσαι εσύ αυτή που την εμποδίζεις να γίνει.

featured photo: www.twenty20.com/alexandrahraskova