*Περιέχει spoilers*

Τα τρία τελευταία χρόνια το κανάλι History έχει αναλάβει την παραγωγή της σειράς Vikings. Τα κουστούμια, οι ερμηνείες, η ιστορική τοποθέτηση και ακρίβεια, το μακιγιάζ και τα επικά εφέ είναι αρμοδιότητα ενός κριτικού. Εδώ μαζευτήκαμε για να μιλήσουμε για αγάπη.

Στους 4 κύκλους της σειράς το αίμα ρέει άφθονο. Τσεκούρια κόβουν κεφάλια, βάρβαροι βγάζουν καρδιές από σώματα, τελετές με θυσίες νέων και κηδείες με ενταφιασμό ζωντανών υπηρετριών μαζί με τους βασιλιάδες τους, γεμίζουν με πληροφορία για την κουλτούρα και την θρησκεία των Vikings.

Η Vikings αγαπούν και τιμούν τις γυναίκες. Η κοινωνία τους είναι ισότιμη. Οι γυναίκες πολεμούν μαζί με τους άντρες, γυμνάζονται, έχουν φωνή και δικαιώματα.

Floki & Helga

Ανάμεσα στις εκστρατείες και τις πολιορκίες ο Φλόκι αγαπάει τη Χέλγκα. Ο Φλόκι είναι ο εκκεντρικός και έμπιστος ξυλουργός που αναλαμβάνει να φτιάξει τον στόλο που θα πλεύσει για τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια του βασιλιά. Ο Φλόκι είναι γνήσιος βίκινγκ, αιμοδιψής και πιστός στους θεούς των Vikings. Στόχος της ζωής του είναι η υπεράσπιση όσων αγαπάει. Η Χέλγκα είναι η υπομονετική σύζυγος του Φλόκι. Όταν εκείνος είναι μανιακός και ανισόρροπος εκείνη είναι ήρεμη και υποστηρικτική. Τον κρατάει στην πραγματικότητα, τον ηρεμεί, είναι η ασφάλεια του, η θεραπεία του, η αγάπη του. Και εκείνη είναι η τελειότητα στα μάτια του. Ζουν έξω από τον οικισμό σε ένα σπίτι που έχει φτιάξει όμορφο εκείνη. Ο γάμος τους ήταν γεμάτος γέλια και αγάπη. Και λουλούδια, πολλά λουλούδια.

floki-and-helga

Στη συνέχεια η Χέλγκα ως σύζυγος και μητέρα άντεξε να δει τον Φλόκι να εξορίζεται για τη δολοφονία του χριστιανού Αθελστάν και να βιώνει μόνη της την απώλεια της κόρης τους. Στο επεισόδιο που ο Φλόκι είναι φυλακισμένος του Ράγκναρ με δεμένα τα χέρια να στέκεται σχεδόν στον αέρα σαν σταυρωμένος βλέπουμε τη Χέλγκα να κοιμάται στην ίδια σπηλιά και να του δίνει νερό σταγόνα σταγόνα.

tumblr_o3om0awjua1rjn473o1_500

Ο Φλόκι και η Χέλγκα είναι ο έρωτας και η αγάπη μέσα σε 69 επεισόδια επικών μαχών και μίσους. 

Στο τελευταίο επεισόδιο του 4ου κύκλου οι Vikings παίρνουν εκδίκηση από τους Άγγλους για τον θάνατο του βασιλιά τους, Ράγκναρ Λόρθμπροκ. Η Χέλγκα έχει ακολουθήσει τον Φλόκι σ αυτό το ταξίδι μαζί με την υιοθετημένη κόρη τους την οποία και υπεραγαπά. Μετά την επιτυχημένη επίθεση τους στο βασίλειο των Άγγλων η Χέλγκα εξερευνά το παλάτι με την νεαρή Ταναρούζ όταν εκείνη βγάζει ένα μαχαίρι τραυματίζει τη Χέλγκα και αυτοκτονεί. Λίγα λεπτά μετά τις βρίσκει ο Φλόκι.

Δε μοιάζεις με κανέναν άλλον. Να είσαι ο εαυτός σου. Ο κόσμος αυτός είναι πολύ μικρός για σένα.” ήταν τα τελευταία λόγια της Χέλγκα.

Δύο πλάνα μετά ο Φλόκι ετοιμάζει την Χέλγκα για την Βαλχάλα, τον κόσμο των νεκρών.

“‘Οταν πέθανε ο Μπαλντ, ο αγαπημένος γιος του Θεού Όντιν, δεν έκλαψαν μόνο οι άνθρωποι. Έκλαψε η φωτιά, έκλαψε το σίδερο και όλα τα μέταλλα. Οι πέτρες έκλαψαν. Η Γη έκλαψε. Αντίο ταξιδιώτισσα. Αντίο καρδιά μου. Αντίο για τώρα.’‘ την αποχαιρετά και την στολίζει με πέτρες, μέταλλα, κοσμήματα.

Αυτή είναι η αγάπη του Φλόκι και της Χέλγκα που μας λύγισε στο τελευταίο επεισόδιο. Η αγάπη που ανέπτυξαν οι σεναριογράφοι της σειράς και έληξαν μέσα σε 4 κύκλους, επισκιάζοντας όλες τις άλλες σχέσεις, έρωτες και πάθη αναπτύχθηκαν στη σειρά ακόμα και την αγάπη των πρωταγωνιστών επιβεβαίωνοντας δύο πράγματα: η αγάπη είναι πάνω από βασίλεια και πλούτη και πέρα από συμφέροντα και εξουσία. Η αγάπη είναι απλή και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και εκεί που επικρατεί η βαρβαρότητα, οι λεηλασίες και το αίμα.