Άλλες φορές σας χωρίζουν χιλιόμετρα, το σωστό timing ή ψάχνετε μια κάποια χημεία. Και άλλες τα έχετε όλα και μπαίνει ανάμεσά σας το δίλημμα μιας χρονολογίας. Όταν το αγόρι σου, το εν δυνάμει αγόρι σου είναι ένας άντρας αρκετά μικρότερος από σένα, τότε η σχέση ξεκινάει με άσχημους οιωνούς.

Η ιστορία μπορεί να ξεκίνησε σ’ ένα μπαρ, σ’ ένα πάρτυ που βρέθηκες καλεσμένη από σπόντα –δεν έχει και μεγάλη σημασία- και κάπου εκεί στο χαμό γνώρισες ας πούμε ένα μελαχρινό πνευματώδη τύπο. Στην αρχή κάλυπτε τα κενά στη βαρεμάρα της νύχτας κι έπειτα απέκτησε η νύχτα ενδιαφέρον εξαιτίας του. Μέσα σου έφτιαξες διάφορα σενάρια που ευχήθηκες να μην ισχύουν. Ξέρεις απ’ αυτά τα σενάρια που κάνουμε όλες όταν κάποιος μας αρέσει πολύ και μοιάζει αρκετά τέλειος στα μάτια μας. Και αρχίζεις να εύχεσαι μην είναι νονός της νύχτας, να μην καπνίζει ουσίες, να έχει μια σταθερή δουλειά και να μην έχει κοπέλα. Δεν προλαβαίνεις να τσιρίξεις από χαρά που καμία μαύρη σκέψη δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα και πέφτει στην κουβέντα η κλασική ερώτηση «πόσο χρονών είσαι». Μαυρίζει ο ουρανός, πέφτει η πίεσή σου και ξαναγυρνάμε στην προηγούμενη σκέψη «too good to be true».

Στην πραγματικότητα, θέλεις να φωνάξεις ότι «η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός» και πως η ωριμότητα εξαρτάται στα πόσα έχεις ζήσει κανείς έως τώρα. Για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια πιο πολύ θέλεις να το πιστέψεις γιατί αρνείσαι να δεχτείς πως ερωτεύτηκες κάποιον μικρότερό σου. Κάποιον που μπορεί να γεννήθηκε όταν βγήκαν οι Απαράδεκτοι και ο «Τροχός της τύχης». Και που ένα trivial pursuit μαζί του θα ήταν συνώνυμο καταστροφής. Κάποιον που δεν ξέρεις πώς θα τον συστήσεις στους φίλους σου, αλλά μέσα σου δεν είσαι έτοιμη να το διώξεις από τη ζωή σου.

Συμβαίνει και στις καλύτερες κοπέλες. Ακόμα και σε εκείνες που τα έχουν όλα υπό έλεγχο και ψάχνουν εκείνον τον “one of a kind”. Αυτόν που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να σταθεί δίπλα τους. Πόσο μάλλον για να τον παρουσιάσουν στον περίγυρό τους.

Είναι αγκάθι μεγάλο η ηλικία αν είσαι κοινωνικά ενεργός και σε φοβίζει αυτός που θα κουνήσει πρώτος αρνητικά το δάχτυλο δείχνοντας προς το μέρος σου. Ή απλά φοβάσαι πως ο πρώτος ενθουσιασμός θα χαθεί στην πρώτη δυσκολία. Δεν ξέρω στ’ αλήθεια αν οι σχέσεις που κινδυνεύουν πιο πολύ να χαλάσουν είναι αυτές που τις χαρακτηρίζει η διαφορά ηλικίας και το αγεφύρωτο χάσμα που θα δημιουργηθεί ανάμεσά σας. Αλλά αν υπάρχει κάτι το οποίο μας έχει διδάξει η ιστορία είναι πως υπάρχουν και πολλά βάζα που έσπασαν από άντρες εντός του target group σου και δεν ξανακόλλησαν ποτέ.

Age is just a number, αρκεί:

… να κοιτάτε προς την ίδια κατεύθυνση.

Αν έχετε καμιά δεκαριά χρόνια διαφορά, ενδεχομένως να είστε σε άλλη φάση ζωής. Εσύ να ονειρεύεσαι κάποιο λιμάνι για να αράξεις ή να δημιουργήσεις οικογένεια και παιδιά και εκείνος πως θα εξελιχτεί στην καριέρα του. Δε μπορεί να σκεφτεί τόσο μακροπρόθεσμα γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος. Στην τελική μπορεί να μη θέλει ή να μη νιώθει έτοιμος. Αυτό δεν εμποδίζει τη σχέση σας, αλλά προεξοφλεί εν μέρει το κατά πόσο σοβαρή θα είναι η πορεία της.

… να μη σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι.

Για την ηλικία ισχύει ό,τι και για τη ζυγαριά. Το νούμερο δεν παίζει τόσο ρόλο αρκεί να μην επηρεάζει την ψυχολογία σου. Αν εσύ είσαι ΟΚ με το είδωλό σου στον καθρέφτη και με το αγόρι που έχεις δίπλα σου στην προκειμένη τι σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι; Φυσικά και θα υπάρξει έντονη κριτική αφού η σχέση σου θα είναι σάκος του μποξ. Όποιος δε μπορεί να περπατήσει στα δικά του παπούτσια βρίσκει εξιλαστήριο θύμα το δικό σου στραβοπάτημα. Τι εννοείς δεν έπεσες ακόμα; Δεν τους νοιάζει να σε δουν στο πάτωμα, αλλά ένα σαμποτάζ στη σχέση σου είναι υπεραρκετό. Θα τους αφήσεις;

… να υπάρχει και επικοινωνία μεταξύ σας.

Πάντα θα υπάρχει η δεύτερη σκέψη «τι θα πει κανείς με έναν μικρότερο», αλλά καμιά φορά και με τους «μεγαλύτερους» επικρατεί η ίδια σιωπή. Αν μπορεί αυτός που είναι δίπλα σου να αφουγκραστεί τις ανάγκες σου, να είναι και φίλος και σύντροφος τότε δε πρέπει να σε πειράζει αν δεν έχει ρυτίδες στο μέτωπο ή αν δεν πρόλαβε το σεισμό του 89’.

… να έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

Ή να δημιουργήσετε. Γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον καλύτερα μπορεί να υιοθετήσετε μικρές καθημερινές συνήθειες και χόμπυ που θα σας φέρουν πιο κοντά. Από αθλήματα και μουσική μέχρι σινεμά και θεατρικές παραστάσεις. Ναι, μπορεί να μην έχει δει τον Τιτανικό στην πρώτη του προβολή, αλλά μπορεί να ξέρει καλύτερα από σένα όλες τις σεζόν του House of Cards.

… να είσαι διατεθειμένη να το ζήσεις no matter what.

Όπως σ’ όλες τις σχέσεις, έτσι κι εδώ πρέπει να ξεκινάς με γνώμονα το σήμερα. Το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα και σ’ έναν χρόνο κανείς μας δε ξέρει που θα μας βρει. Μπορεί εσείς οι δύο να ζήσετε ένα ρομαντικό παραμύθι που θα έχει happy end και οι φίλοι σας να τρέξουν να ραφτούν πριν τελειώσει το καλοκαίρι. Μπορεί στο επόμενο δίμηνο αυτή η σχέση να αποτελεί παρελθόν.

Το βασικό στον έρωτα είναι να το να ζεις τώρα, μακριά από σενάρια, φόβους και δεύτερες σκέψεις. Και αυτό είναι κάτι που δεν χρειάζεται να το σκεφτείς επειδή το αγόρι σου είναι μικρότερο, αλλά ίσως είναι μια καλή αφορμή για να το θυμηθείς.

Δες ακόμα:

Για όλα τα φαντάσματα που αγάπησα


featured image: exioso