Πολλές φορές όταν όλοι είμαστε σούπερ αγχωμένοι, στενοχωρημένοι και γενικά, βρισκόμαστε σε μια αγωνιώδη κατάσταση, αισθανόμαστε λίγο ότι κάπου έχουμε χαθεί στη μετάφραση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ηθελημένη ή μη αποσύνδεση, τόσο από την πραγματικότητα όσο και από τον εαυτό μας. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση ήπιας μέθης ή νάρκωσης. Βλέπεις τα πράγματα να εξελίσσονται μπροστά σου κι εσύ απλά παρακολουθείς μουδιασμέν@, χωρίς να αντιδράς.

Νιώθεις δηλαδή να αποκόπτεσαι από τα δρώμενα της πραγματικότητας, λόγω του ότι αισθάνεσαι ανήμπορος ή απλά δεν έχεις τη θέληση να συνεχίσεις και να δράσεις. Αποτραβιέσαι λοιπόν, κυρίως πνευματικά και συναισθηματικά.

Δεν είναι ότι πέφτεις σε κώμα, αλλά αποσυνδέεσαι από το περιβάλλον κυρίως σε συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό είναι μια φυσική άμυνα, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες ή στενοχώριας.

Ωστόσο, υπάρχει και μια περίπτωση αυτή η κατάσταση να εξελιχθεί σε ψυχολογική διαταραχή. Κι αυτό είναι σοβαρό.

Η διαταραχή

Η αποσυνδετική διαταραχή, γνωστή και ως διάσχιση, είναι μια ψυχική διεργασία, που λειτουργεί ως τρόπος άμυνας. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι προκειμένου να αντιμετωπίσεις έναν στρεσογόνο παράγοντα, οχυρώνεσαι, θωρακίζεσαι πίσω από τον εαυτό σου.

Αποκόβεσαι από τα συναισθήματα, τις μνήμες, τις επιθυμίες και τις σκέψεις. Το “σκας” δηλαδή, από την πραγματικότητα.

Η αποσύνδεση γίνεται τόσο εκούσια όσο και ακούσια. Μπορείς δηλαδή, να ενεργοποιήσεις την κατάσταση “σίγασης” ή να μπει αυτόματα.

Τέτοια φαινόμενα αποσύνδεσης βιώνουμε όλοι λίγο-πολύ στην καθημερινότητά μας. Είτε ως αναβλητικότητα είτε ως αδιαφορία είτε ως αφηρημάδα, συμβαίνει καθημερινά.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αν είναι διαρκής και συχνή, μπορεί να εξελιχτεί σε διαταραχή και να σου δημιουργήσει προβλήματα. Μπορεί δηλαδή, να φτάσεις να αποσυνδεθεί τελείως από την προσωπικότητά σου, από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τα συμπτώματα

Η αποσύνδεση έχει συσχετιστεί με το τραύμα. Δηλαδή, μπορέι να βιώσεις ένα σοκ, μια τραυματική εμπειρία, που να μην μπορείς να διαχειριστείς. Ακόμα, κι όταν προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις το πρόβλημα, υπάρχει περίπτωση να εξαντληθείς και τότε να έρθει η αποσύνδεση.

Τα βασικά συμπτώματα λοιπόν, που εμφανίζει κάποιος που είναι σε φάση αποσύνδεση, είναι κυρίως τα εξής:

-Απομόνωση από το κοινωνικό περιβάλλον

-Δυσκολία στο να δείξεις ενσυναίσθηση ή συμπόνοια.

-Αδυναμία ταύτισης με τους άλλους.

-Δυσκολία στο να “ανοιχτείς”.

-Απώλεια ενδιαφέροντος και μειωμένη διάθεση.

-Αδυναμία συγκέντρωσης.

Ωστόσο, αν η διαταραχή αυτή εξελιχθεί τότε τα συμπτώματα μπορέι να γίνουν πιο σοβαρά. Απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, μέχρι και Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας, είναι μερικά από τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η θεραπεία

Ακόμα κι αν είσαι σε αρχικό στάδιο, ακόμα κι αν τα συμπτώματά σου είναι ήπια, καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Θα σε βοηθήσει να θεραπεύσεις το τραύμα σου ή να αντιμετωπίσεις την πηγή του άγχους σου. Παράλληλα όμως, θα σε βοηθήσει και να ενισχύσεις το εγώ σου. Θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα και τις δυσκολίες, χωρίς να τα παίρνεις και τόσο μέσα σου.

Τα θετικά

Σε κάθε βέβαια κατάσταση, υπάρχει και η θετική όψη. Το να μπορείς να αποστασιοποιείσαι σε μερικές περιπτώσεις είναι προσόν.

Είναι ένας τρόπος να μην σε επηρεάζει το στρες και να κρατάς την ψυχραιμία σου. Επίσης, σε βοηθάει να παίρνεις αποφάσεις, με βάση τη λογική κι όχι το συναίσθημα.

Όπως και να έχει “Keep calm and carry on”.