Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την αποτρίχωση με laser

Και δεν ήξερες ποιον να ρωτήσεις.

Το να είσαι γυναίκα είναι κάποιες φορές κουραστικό. Είτε επιλέγεις μία au naturel όψη, είτε ένα απόλυτα λείο δέρμα, η αποτρίχωση είναι μέρος της beauty ρουτίνας σου.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με λέιζερ; Είναι ασφαλής; Όλες οι ερωτήσεις που έχεις για το λέιζερ, απαντώνται παρακάτω.

Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με λέιζερ και γιατί συνήθως απαιτεί αρκετές θεραπείες;

Το λέιζερ είναι μια ακτίνα φωτός που παρακάμπτει την επιδερμίδα (το εξωτερικό στρώμα του δέρματος μας) και απενεργοποιεί τον αναπαραγωγικό κύκλο των τριχών μέσα στους θύλακες.

Βασικά, μια συγκεντρωμένη δέσμη φωτός κλείνει το θυλάκιο των τριχών για να εμποδίσει τη μελλοντική ανάπτυξη τους. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζεται κάποιος για να δει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε θεραπείες με λέιζερ ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο χρειάζονται δύο έως έξι θεραπείες∙ ανάλογα με το χρώμα των τριχών σου και το σημείο θεραπείας (πχ πόδια, μπικίνι κλπ).

Δεδομένου ότι ο κύκλος των τριχών σου έχει τρία στάδια (Anagen, Telogen, Catagen), χρειάζεσαι επαναλαμβανόμενες θεραπείες για να συγχρονίσεις τον κύκλο ανάπτυξης των τριχών σου και να βεβαιωθείς ότι σε όλα τα στάδια του κύκλου γίνεται λέιζερ.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή των τριχών;

Επειδή τα λέιζερ έλκονται από τη χρωστική ουσία και τη μελανίνη (οι φυσικές χρωστικές στο σώμα που καθορίζουν το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών) στις τρίχες, οι πιο σκούρες από αυτές τείνουν να δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα από τις πιο ανοιχτές.

Κατά συνέπεια, οι τρίχες με λίγη μελάγχρωση, δηλαδή ανοιχτόχρωμες και λευκές, δεν τείνουν να βλέπουν ουσιαστικά αποτελέσματα με θεραπείες λέιζερ. Είναι όμως ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείς από τις τρίχες σε πιο σκούρους τόνους δέρματος.

Είναι ασφαλής η αποτρίχωση με λέιζερ;

Το λέιζερ είναι ασφαλές όσο χρησιμοποιούνται τα σωστά λέιζερ για τον σωστό τόνο δέρματος. Τα άτομα που παίρνουν  ισχυρά αντιβιοτικά ή είναι φωτοευαίσθητα πρέπει να αποφεύγουν την αποτρίχωση με λέιζερ.

Όταν επιλέγεις πού να κάνεις το λέιζερ σου, είναι σημαντικό αυτός που το χειρίζεται να είναι γιατρός ή πιστοποιημένος επαγγελματίας. Απέφυγε τα καταστήματα που δεν προσφέρουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πόσο μόνιμο είναι το laser;

Οι μη ορμονικές περιοχές όπως τα πόδια, το μπικίνι και οι μασχάλες έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Οι ορμονικές περιοχές, όπως το πρόσωπο, μπορεί να χρειάζονται περιστασιακές επισκέψεις.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω των ορμονών, μπορεί να υπάρξει κάποια αναγέννηση, ωστόσο αυτό θα πρέπει να σταθεροποιηθεί μερικούς μήνες μετά την εγκυμοσύνη.

Ποιες είναι οι πιο κοινές περιοχές για γυναίκες που κάνουν λέιζερ; Τι γίνεται με τους άντρες;

Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν θεραπείες στα πόδια τους, στην περιοχή μπικίνι και στις μασχάλες. Επιπλέον, πολλές γυναίκες επιλέγουν και τις περιοχές του προσώπου.

Το λέιζερ όμως δεν αφορά μόνο γυναίκες. Πολλοί άντρες επιλέγουν αυτή τη μέθοδο για μόνιμη αποτρίχωση. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές που επιλέγουν; Χέρια, στήθος, πλάτη, μπικίνι, γλουτοί και πρόσωπο.

Σε ποια ηλικία είναι το λέιζερ πιο αποτελεσματικό ως μέθοδο αποτρίχωσης;

Το λέιζερ είναι πιο αποτελεσματικό όταν σταθεροποιούνται οι ορμόνες. Οι νέοι με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θεραπείες αργότερα στη ζωή τους.

Εκτός από την ενυδάτωση, είναι σημαντικό να κάνεις απολέπιση (10-15 μέρες μετά το ραντεβού) και να βάλεις αντηλιακό μετά τη θεραπεία με λέιζερ. Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν από το ραντεβού με το λέιζερ. Ωστόσο μετά τη θεραπεία μπορείς να είσαι στον ήλιο μέσα σε λίγες μέρες, αρκεί να έχει μειωθεί ο ερεθισμός από το λέιζερ.

Συνολικά, εάν έχεις την οικονομική δυνατότητα και την προθυμία, το λέιζερ είναι μια από τις πιο μόνιμες και αποτελεσματικές τεχνικές αποτρίχωσης. Δεν είναι για όλους, αλλά αν σε ενδιαφέρει, η έναρξη των θεραπειών το φθινόπωρο ή τους χειμερινούς μήνες είναι η βέλτιστη πρακτική καθώς το δέρμα σου είναι λιγότερο επηρεασμένο από την έκθεση στον ήλιο.

Featured photo: Unsplash/ Hanna Postova

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.