Τις γιορτές όσο μεγαλώνουμε τις απολαμβάνουμε δυστυχώς λιγότερο. Λίγο η συνειδητοποίηση των καταστάσεων, λίγο η αύξηση των υποχρεώσεων. Μαζί με αυτά και άλλα πολλά, κάνουν μια όμορφη περίοδο του χρόνου να φαντάζει η πιο κουραστική.

Φέτος, λοιπόν, βάλε τους δικούς σου κανόνες, προετοιμάσου εγκαίρως και ζήσε τις γιορτές όπως τους αξίζει.

Κάνε τα ψώνια σου εγκαίρως

Και κατά προτίμηση online. Δεν υπάρχει χειρότερο τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα να ξοδεύεις όλο σου το χρόνο (και τα χρήματα) σε ουρές καταστημάτων. Για να αγοράσεις δώρα και καλούδια για το εορταστικό τραπέζι, να στριμώχνεσαι στους διαδρόμους και πολλές φορές να μη βρίσκεις αυτό που θέλεις τελικά.

Στείλε τις κάρτες σου εγκαίρως

Και πάλι πρέπει να μπεις στη διαδικασία και να οργανωθείς. Προμηθεύσου τις κάρτες σου και στείλε τες τουλάχιστον δέκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αν όχι πιο νωρίς. Τα ταχυδρομεία αυτές τις μέρες καλό είναι να μην τα πλησιάζεις, γιατί μπορεί να χάσεις ένα ολόκληρο πρωινό προκειμένου να εξυπηρετηθείς.

Βάλε όρια στους καλεσμένους σου

Αν σκοπεύεις να φιλοξενήσεις κόσμο για τις γιορτές, φρόντισε να τους γνωστοποιήσεις τις ημέρες που θα είσαι διαθέσιμη. Πολλοί μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι το να είσαι οικοδέσποινα μπορεί να γίνει εξουθενωτικό. Τρεις ημέρες είναι υπεραρκετές και καλό είναι να το κάνεις γνωστό. Αν πάλι δε φιλοξενήσεις, αλλά οργανώσεις με την παρέα σου μια συνάντηση στο σπίτι σου π.χ. για δείπνο, πρότεινε σε κάθε έναν να αναλάβει κάτι (κρασί, επιδόρπιο, ορεκτικά).

Διαλογίσου

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να χαλαρώσει. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο διαλογισμός σε ηρεμεί. Επιπλέον, μέσω αυτού εξασφαλίζεις και λίγο προσωπικό χρόνο μακριά από θείους, θείες, ξαδέλφια.

Πρόσεξε τι θα καταναλώσεις

Είτε αυτό έχει να κάνει με φαγητό ή με ποτό. Η αλήθεια είναι ότι στις γιορτές νιώθεις μια χαλαρότητα η οποία είναι πολύ ευχάριστη. Αλλά αν φέτος αποφασίσεις να λειτουργήσεις με μέτρο, θα σε ευγνωμονείς. Φάε ό,τι σου αρέσει αλλά λίγο. Κατανάλωσε αλκοόλ, αλλά με μέτρο. Για να μη βρεθείς σε μια κατάσταση που δε θα μπορείς να απολαύσεις το πραγματικό νόημα των ημερών. Και να μη σκέφτεσαι με τύψεις το detox που θα χρειαστείς στη συνέχεια.

Μην αμελήσεις την άσκηση

Όπως και με το διαλογισμό, έτσι και με την άσκηση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σου βελτιώνει τη διάθεση. Αν δε θες να πας στο γυμναστήριο, δε θα σε κατηγορήσουμε. Αλλά 30 λεπτά περπάτημα μπορείς να τα κάνεις!

Κοιμήσου

Μη θεωρείς τον ύπνο σαν κάτι υπερτιμημένο. Φρόντισε να κοιμηθείς αρκετά ώστε να έχεις δυνάμεις μέσα στην ημέρα να κάνεις πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να παρευρεθείς σε όλα τα πάρτι και καλέσματα. Πήγαινε εκεί που πραγματικά θέλεις και φρόντισε να ξεκουράζεσαι.

Πες ευχαριστώ για αυτά που έχεις

Τώρα είναι η ώρα να κάνεις τον απολογισμό σου. Η χρονιά σε βρίσκει υγιή, με την οικογένεια και τους φίλους σου; Και έστω ένα μικρό βηματάκι πιο μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη; Αν ναι, τότε έχεις πολλούς λόγους να αισθάνεσαι χαρούμενη. Δείξε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις. Και αν δεν έχεις όλα αυτά που θέλεις, για κάποιο λόγο γίνονται όλα. Προσπάθησε να δεις τη νέα χρονιά σαν ένα καινούριο ξεκίνημα και φρόντισε να ζεις την κάθε στιγμή!

Δες ακόμα:
Attendon’t: Ο τύπος της φίλης που είναι δύσκολο να αποδεχτείς
Το app που θα σε βοηθήσει να φτιάξεις τα κατάλληλα outfits για τις γιορτές
Το relationship status σου στις γιορτές: τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνεις

featured image: classy girl wears pearls