Δεν μου κάνει εντύπωση που η πλειοψηφία των τραγουδιών μιλούν για αγάπες και χωρισμούς. Δεν έχει σημασία αν είναι ο πρώτος ή ο πέμπτος σου χωρισμός –πάντα θα είναι σκληρό. Γι’ αυτό έχουμε τους φίλους. Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να καταρρίψουν το μύθο που λέει «οι χωρισμένοι δεν γιορτάζουν ποτέ».

Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι να φτιάξεις τη διάθεση στο/η φίλο/η σου που μόλις χώρισε, που πιστεύει ότι τίποτα καλό δεν θα ξανασυμβεί και που νιώθει μόνος/η. Μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά από την πρώτη κιόλας μέρα, αλλά σίγουρα θα είναι μια πολύτιμη βοήθεια. Έχουμε και λέμε:

1. Γίνε ο ώμος που θα κλάψει. Σίγουρα το έχει ανάγκη αυτό. 2. Προσπάθησε να κάνεις πράγματα που θέλει. Αν αυτό είναι να κάψει παλιές φωτογραφίες ή δώρα του/της πρώην, γίνε συνεργός του/ης! 3. Άκουσε τον/την. Ακόμα κι αν σου διηγηθεί την ίδια ιστορία για 20η φορά, άκου αυτά που έχει να σου πει. 4. Καν’ τον/την να νιώσει ότι τον/την καταλαβαίνεις. Πες του/της ότι πράγματι αυτό είναι άσχημο, ότι πιστεύεις σε αυτό/ην και ότι θα τα καταφέρει. 5. Μην αναφέρεις και συγκρίνεις παλιές της σχέσεις. 6. Βγείτε έξω! Προτιμήστε μπαρ ή καφέ και ώθησε τη να φλερτάρει, αν νιώθει έτοιμη φυσικά. 7. Αν αρχίσει να πίνει ή νιώθει αρκετά μελαγχολικός/η, κρύψε το κινητό του/της. Θα χαρεί πολύ να μάθει την επόμενη μέρα ότι τελικά δεν έστειλε στον/στην πρώην του/της. 8. Ταξιδέψτε. Κλείστε εισιτήρια για το σαββατοκύριακο, ή ακόμα, οργανώστε μια μονοήμερη σε ένα όμορφο μέρος και, διασκεδάστε. 9. Κάνε της εκπλήξεις. Ένα μανικιούρ, πεντικιούρ ή χαλαρωτικό μασάζ θα τη βοηθήσει να ανανεωθεί. 10. Ξεκινήστε κάτι μαζί. Γραφτείτε το μάθημα ζωγραφικής που αναβάλετε τόσο καιρό. 11. Πάρε ένα μπουκάλι κρασί και μια πίτσα και πήγαινε σπίτι του/της απρόοπτα. Δες την αγαπημένη του/της ταινία ή πρότεινε κάποια που αρέσει και στους δύο. 12. Καν’ τον/τη να γελάει. Στείλε της αστεία βίντεο, εικόνες, emoji που θα τον/την κάνουν να ξεχαστεί. 13. Πάρε ένα κουτί με σοκολάτες. Ίσως αυτή είναι και η πιο χρήσιμη συμβουλή. 14. Προσκάλεσε τη/τον σε δείπνο για δύο. Αν η/ο πρώην του/της μισούσε τα μανιτάρια ενώ ο φίλος/η σας τα αγαπούσε, φτιάξε πίτσα με μανιτάρια. 15. Πείσε τον/την να κάνει κάτι δραστήριο. Να πάει για τρέξιμο το πρωί της Δευτέρας ή να γραφτεί για παράδειγμα, στο kick boxing της γειτονιάς. 16. Πηγαίνετε μαζί σε ένα pet shop. Τα κατοικίδια πάντα μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα. 17. Πηγαίνετε για ψώνια. Προσπάθησε να της δείξεις τι της πάει περισσότερο. Θα ανέβει η αυτοπεποίθηση της. 18. Αντίστοιχα για τον φίλο που μόλις χώρισε, μπορείτε να πάτε γήπεδο. 19. Βγείτε για χορό. Βρείτε το μπαρ που παίζει την αγαπημένη σας μουσική και τρέξτε! 20. Πηγαίνετε σε μια συναυλία. Μια μπύρα στο χέρι και καλή μουσική είναι ο τέλειος συνδυασμός. 21. Αν αισθάνεται ότι έχει χάσει την αυτό-εκτίμηση της/του, φτιάξτε μια λίστα με τα όνειρα που έχει, με αυτά που σχεδιάζει να κάνει στο μέλλον ή με ό,τι απλώς της αρέσει. Υπενθύμισε του/της πως δεν είναι αργά για να κάνει αυτά που θέλει.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να πεις ή να κάνεις με το/η φίλο/η που μόλις χώρισε. Το θέμα όμως δεν είναι να τον γεμίσεις ρούχα ή εισιτήρια από συναυλίες. Αυτό που μετράει είναι να είσαι εκεί. Να είσαι ο φίλος που χρειάζεται. Γίνε ο φίλος που θα χρειαζόσουν κι εσύ, σε μια δύσκολη στιγμή.