Ακόμα κι αν έβαλες αντιηλιακό το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί. Μερικές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο θα έχεις ερυθρότητα και φαγούρα. Μέσα στο 24ωρο ενδεχομένως να έχεις πόνο και τις επόμενες μέρες ξεφλούδισμα. Δροσερά ντουζ και spray με αλόη βέρα είναι το πρώτο που σκέφτεσαι.

Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις sos συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το ηλιακό έγκαυμα και να βοηθήσεις το δέρμα σου να θεραπευθεί άμεσα και σωστά.

1. Μείνε όσο μπορείς μακριά από τον ήλιο

Για αρχή ξεκουράσου. Δεύτερον μη σκεφτείς την παραλία ούτε στη σκιά. Μείνε κάπου σκιερά και δροσερά όπως το σπίτι ή το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Το ηλιακό έγκαυμα χρειάζεται δύο με επτά μέρες για να θεραπευθεί. Απόφυγε αυστηρά την ηλιακή ακτινοβολία για τα πρώτα 24ωρα και μείνε στη σκιά μέχρι το δέρμα να μην έχει καθόλου ερυθρότητα.

2. Mην κάνεις peeling

Αν και είναι δελεαστικό να αφαιρέσεις με τα χεράκια σου το δέρμα που ξεφλουζίζει, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Με αυτόν τον τρόπο εκθέτεις το δέρμα σου σε μολύνσεις. Aντίστοιχα μην κάνεις απολέπιση στο ήδη ερεθισμένο δέρμα που έχει καεί.

3. Mην αγνοείς τα υπόλοιπα συμπτώματα

Αν έχεις έγκαυμα δεύτερου βαθμού τη δεύτερη μέρα θα εμφανιστούν μικρές φουσκάλες στο δέρμα σου. Για να φροντίσεις το δέρμα σου καθάρισε με ένα ήπιο καθαριστικό τις βλάβες και κάλυψε τις με μία αποστειρωμένη, αντικολλητική γάζα. Αν οι φουσκάλες είναι εκτεταμένες θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου γιατί θα χρειαστείς αντιβιοτική κρέμα. Επίσης θα πρέπει να μην αγνοήσεις συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ζαλάδα ή πυρετό.

4. Απόφυγε ερεθιστικά συστατικά

Λοδοκαίνη και άλλα αναλγητικά συστατικά είναι ερεθιστικά. Χρησιμοποίησε δροσερές κομπρέσες, gel με αλόη βέρα ή ήπια παυσίπονα αν πονάς. Τσέκαρε προσεκτικά τα προιόντα με αλόη που έχεις ώστε να είναι 100% με αλόη βέρα και πως δεν περιέχουν πρόσθετες ουσίες που μπορεί να ερεθίζουν όπως αρώματα ή χρώματα. Έτσι θα αποφύγεις να παρατείνεις τους ερεθισμούς του εγκαύματος.

5. Απόφυγε τα ζεστά ντουζ

Το ζεστό ντουζ θα προκαλέσει αφυδάτωση στο δέρμα σου και κατ’ επέκταση περισσότερο πόνο τα επόμενα λεπτά που θα έχεις βγει από το ντουζ. Τα δροσερά ντους αντίθετα ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου. Μην κάθεσαι πολύ ώρα κάτω από το νερό, ταμπονάρισε ελαφρά με μία μαλακή πετσέτα και άπλωσε μία αναπλαστική, ενυδατική κρέμα.

6. Μην κάνεις γυμναστική

Ο ιδρώτας μπορεί να ερεθίσει περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι να περιμένεις δύο με τρεις ημέρες πριν την επόμενη προπόνησή σου.

Και το πιο σημαντικό; Μην εκτίθεσαι καθόλου στον ήλιο.