Η ερώτηση-καραμέλα “πώς πάει; όλα καλά;” συνήθως αντιπροσωπεύει μέτριο ενδιαφέρον σε καθημερινή βάση. Η γνωστή κουβεντούλα κοινώς για το καιρό, τη δουλειά, τη γυναίκα, το παιδί, το σκυλί. Μπαμ – μπαμ ερωτήσεις με συμπτυγμένες απαντήσεις. Πάντα η αντανακλαστική απάντηση θα είναι θετική/μονολεκτική, εκτός αν καίγονται να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί και σ’ έχουν επιλέξει για να το μοιραστούν.

Ειλικρίνεια: Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή/με πετυχαίνεις στην πόρτα/μου χτυπάει δεύτερη γραμμή είναι κάποιες αναμασημένες μέθοδοι διεξόδου όταν δεν θέλουμε να δώσουμε συνέχεια. Είναι δεκάδες φορές προτιμότερο να πεις την αλήθεια εκείνη την στιγμή. Αναγκαζόμαστε να λέμε ψέματα σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Στα επαγγέλματα μας, στις οφειλές μας, στους ενοχλητικούς γείτονές μας και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Οι φίλοι σου πρέπει να ξέρουν ότι εκείνη την στιγμή δεν θέλεις να τους μιλήσεις για τους δικούς σου λόγους και θα εκτιμήσουν πολύ περισσότερο την αλήθεια από το να νιώσουν ότι είναι φίλοι με ψεύτες και όταν σε χρειάστηκαν για κάτι , τους αντιμετώπισες όπως όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Στήριξη: Όταν αναδημοσιεύουν κάτι στενάχωρο και έχουν περάσει πρόσφατα κάποια σημαντική απώλεια στη ζωή τους είναι καμπανάκι ότι έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσω της μουσικής, κάποιας ατάκας, παλιές φωτογραφίες με κάποιον που δεν βρίσκεται πλέον στην καθημερινότητά τους. Να ξέρεις πως ίσως να είναι μικρό χαστουκάκι για αυτούς να πατάς το like και μετά να ασχολείσαι δημοσίως με κάτι άλλο. Το “αν θέλει, θα μου πει από μόνος του” δεν είναι αρκετό, όπως επίσης δεν θα σου πέσουν τα μούτρα να ρωτήσεις αν μπορείς να κάνεις κάτι για να αισθανθούν καλύτερα. Άφησε να σε οδηγήσουν εκείνοι μακριά τους αν δεν σε θέλουν.

Αντίστοιχα, όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με το καινούριο τους αμόρε, όσα περισσότερα καλά λες για τον/την φίλο/η σου, χωρίς να το παρακάνεις με υπερβολική δόση κοπλιμέντων και φανταστικών αναμνήσεων που έχετε περάσει μαζί, τόσο περισσότερο τους ανεβάζεις την αυτοπεποίθηση οπότε φεύγοντας από το σκηνικό, έχεις βάλει και εσύ το λιθαράκι σου στο να περάσουν αυτοί καλά και εσύ καλύτερα που δεν χρειάζεται να κρατάς όλη νύχτα το φαναράκι.

Γενναιοδωρία: Όταν η τελική επιλογή της εξόδου μπορεί να επιβαρύνει πιο πολύ τον άλλον από εσένα προκειμένου να περάσει καλά βάλε πλάτη. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει σχοινί-κορδόνι αυτό, αλλά το κέρασμα είναι κάτι που προωθεί την καλή διάθεση και ας είμαστε ειλικρινείς, έστω και λίγο εγωιστικά μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία όταν κάνουμε κάτι γενναιόδωρο για κάποιον. Αλλιώς μπορείς πάντα να δεχτείς την δικιά τους εναλλακτική και ίσως πιο οικονομική πρόταση να αράξετε σε κάποιου το σπίτι. Δεν πάει  χαμένος ο ελεύθερος σου χρόνος, αν τελικά δεν τους παρέσυρες στο εστιατόριο ή στο πάρτυ που ήθελες να πας. Κερδίζεις στην ουσία.

Πρακτική βοήθεια: Όταν κάποιος μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι, η βοήθεια και η παρουσία σου γεννάει αναμνήσεις και αστείες και δυσάρεστες, αν πέταξες και καμιά κήλη κουβαλώντας κάτι ασήκωτο, αλλά  πάνω από όλα θα είναι μια εμπειρία και για τους 2 σας που θα έχετε να θυμάστε μια ζωή.

Εμψύχωση: Όταν δεν καταφέρνουν να προσληφθούν εκεί που επιθυμούσαν, πρέπει να τους θυμίζεις την αξία τους και ό,τι μπορεί να έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Μην τους εγκαταλείπεις όταν είναι στο πάτωμα γιατί μπορεί να είχαν κρεμάσει όλες τις ελπίδες και τα όνειρα τους σε αυτή την ευκαιρία που τους ξέφυγε και να τα παρατήσουν μετά για πάρα πολύ καιρό. Ακόμα και τον καραγκιόζη να κάνεις θα βοηθήσει πολύ περισσότερο από το να κρίνεις την μέθοδο, την παρουσίαση, το πώς συνέταξαν το βιογραφικό τους που “πιθανότατα” οδήγησε στην αποτυχημένη συνέντευξη τους.

Συμπαράσταση:Όταν περνάνε κάποιο πρόβλημα υγείας, σοβαρό ή μη, έρχονται πιο κοντά με την θνησιμότητα τους. Μπορεί να κάνουν πολύ αρνητικές σκέψεις ή να μην δείχνουν το πρέπον ενδιαφέρον για την υγεία τους. Όπως και να έχει, έχεις υποχρέωση αν δεν μπορείς λόγω ανωτέρας βίας να τους συμπαρασταθείς στο ιατρείο, νοσοκομείο κ.ο.κ , να τους έχεις μετά από κοντά για να σιγουρευτείς ότι δεν πρόκειται ούτε να πέσουν σε κατάθλιψη αισθανόμενοι ότι το περνάνε όλο αυτό μόνοι, ούτε να τους αφήσεις να αμελήσουν την όποια θεραπεία ή επανεξέταση πρέπει να κάνουν.  Στην περίπτωση που δεν κάνεις κάποια ενέργεια και πάθουν κάτι, δεν θα μπορείς να συγχωρέσεις τον εαυτό σου, ότι δεν έκανες κάτι που πέρναγε από εσένα.

Υποχώρηση: Όταν έχετε τσακωθεί, θυμήσου τι σημαίνουν για σένα και ρίξε εσύ πρώτος γέφυρα για να τα ξαναβρείτε. Στην φιλία δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοιοι εγωισμοί και πείσματα,  υποτίθεται ότι νοιάζεστε άνευ όρων και το να “ρίξετε” τα μούτρα σας πρώτοι δεν σημαίνει ότι χάνετε πόντους. Αν το αφήνετε στο χρόνο να το ξεπεράσετε, ριζώνει η λογομαχία σας ακόμα πιο βαθιά μέσα σας. Το “συγνώμη” φέρνει το “ευχαριστώ που είσαι ακόμα δίπλα μου όσο και αν σε στεναχώρεσα”.

Συνενοχή: Όταν έχουν μια τρελή ιδέα, γίνετε συνένοχοι. Ακούω συχνά διάφορες τελετές απόλυτης τρέλας που μοιράζονται μόνο οι κολλητότεροι των φίλων. Νυχτοπερπατήματα στο κέντρο σε αναζήτηση συγκεκριμένου βρώμικου σάντουιτς. Τηλέφωνα ξημερώματα για να συναντηθείτε σε Everest, Mikel κλπ για να αναλύσετε και να συμβουλέψετε ο ένας τον άλλον σε φλέγοντα θέματα ( πώς πήγε ένα ραντεβού την προηγούμενη νύχτα, τι να φορέσουν στην σημερινή παρουσίασή τους στο γραφείο, αν πρέπει να κλείσουν ραντεβού για βαφή/κούρεμα μετά από ένα μήνα που είχαν ξανα-πειραματιστεί με τα ombre και άλλα σοβαρά θέματα…) Αυτές είναι οι στιγμές που σηματοδοτούν την φιλία σας και όχι οι taggαρισμένες φωτογραφίες στο facebook.

Υπενθύμιση: Όταν βρίσκονται σε μια σχέση που τους απομακρύνει από εσάς και δεν τους προσφέρει τίποτα πέρα από άγχος, μιζέρια και αδιαφορία, μην κάνετε τα στραβά μάτια. Μπορεί στην αρχή να τα βάλουν μαζί σας γιατί ειλικρινά θεωρείτε αξιολύπητο τον τρόπο που διαχειρίζονται τα προσωπικά τους αλλά θα εκτιμήσουν ότι δεν επιτρέπεται κάποιος να συμπεριφέρεται σε αυτούς σαν να μην σημαίνουν τίποτα. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να χωρίσει όταν δεν περνάει καλά και από την άλλη δεν μπορεί να είναι μόνος του αλλά μπορείς να τους υπενθυμίσεις ότι αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά, ότι η σχέση τους, τους φέρεται σαν να μην τους νοιάζει πλέον ώστε να το καταλάβουν και να υποσχεθείτε ότι θα είστε στο πλευρό τους, για όποια κουτή μέθοδο ακολουθήσουν για να το ξεπεράσουν.

Τόνια Διακάκη