Αποφάσισες πρόσφατα να αφήσεις τα μαλλιά σου φυσικά; Είναι η επιλογή σου και η στάση σου γενικότερα; Όπως και να έχει, υπάρχουν κάποιες γνώσεις που πρέπει να έχεις για να είσαι σίγουρη πως τα φροντίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει πως δεν θα ξαναβάψεις τα μαλλιά σου, θα ξεχάσεις την κερατίνη και το ίσιωμα, χρειάζεσαι κάποιες έξτρα γνώσεις από εδώ και πέρα. Παρακάτω θα διαβάσεις κάποιους βασικούς και χρήσιμους όρους που θα βελτιώσουν την περιποίηση των μαλλιών σου μακροπρόθεσμα. Το λες και μια καλή αρχή.

Ακολουθούν κάποιοι βασικοί όροι που πρέπει να προσθέσεις στο haircare λεξιλόγιό σου:

Τύπος μαλλιών

Ο τύπος μαλλιών είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σχήμα της τρίχας όταν είναι στη φυσική της κατάσταση. Συνήθως μιλάμε για τέσσερις τύπους μαλλιών: Τα ίσια, τα σπαστά, τα σγουρά και τα πολύ σγουρά. Από εκεί, αυτές οι τέσσερις κατηγορίες σε υποκατηγορίες (a, b, c) που έχουν να κάνουν με το πλάτος των κυματισμών των μαλλιών.

Ελαστικότητα

Ο όρος ελαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα των μαλλιών να επιστρέφουν στη φυσική τους μορφή αφού τραβηχτούν ή θερμανθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Τα μαλλιά με χαμηλή ελαστικότητα δεν βρίσκουν το φυσικό τους σχήμα εύκολα μετά από ένα ponytail, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν ελαστικότητα.

Απορροφητικότητα

Απορροφητικότητα έχουν τα μαλλιά που απορροφούν και διατηρούν την ενυδάτωση. Η ικανότητα αυτή διαχωρίζει τα μαλλιά σε τρεις κατηγορίες: Σε εκείνα με χαμηλή, μέτρια και υψηλή απορροφητικότητα.

Θειικά άλατα

Τα θειικά οξέα είναι υπεύθυνα για το ότι το σαμπουάν σου δημιουργεί αφρό και γίνεται παχύρρευστο όταν το εφαρμόζεις στα μαλλιά σου. Πρόκειται για χημικά που βρίσκεις συχνά σε καθαριστικά προϊόντα και έχουν διχάσει τους hair experts. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι επιβλαβή για την υγεία των μαλλιών μιας και αφαιρούν τα φυσικά έλαια και τα θρεπτικά συστατικά της τρίχας. Από την άλλοι, υπάρχουν ειδήμονες σε ό,τι έχει να κάνει με το haircare που θεωρούν αυτές τις απόψεις υπερβολικές και πως έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αποφάσισες να αφήσεις τα μαλλιά σου φυσικά; Υπάρχουν 7 όροι που πρέπει να προσθέσεις στο λεξιλόγιο σου
Cut & Paste

Υγραντικά

Τα υγραντικά είναι χημικά που περιλαμβάνονται σε προϊόντα για τα μαλλιά και τα βοηθούν να διατηρούν την ενυδάτωσή τους.

Σφραγιστικό

Για μην το μπερδέψεις με ενυδατικό, το σφραγιστικό είναι ένα προϊόν που ουσιαστικά μένει στην επιφάνεια της τρίχας και διατηρεί την ενυδάτωση. Συνήθως κυκλοφορεί σε μορφή ελαίου ή butter και εφαρμόζεται μετά το ενυδατικό. Μερικά από τα πιο δημοφιλή σφραγιστικά στον haircare κόσμο είναι το λάδι jojoba, το μαύρο καστορέλαιο και το shea butter.

Ενυδατικό

Ενυδατικό είναι κάθε προϊόν που -μάντεψε- ενυδατώνει τα μαλλιά σου. Αυτό που έχει σημασία, είναι πριν επιλέξεις ένα προϊόν ενυδάτωσης, να τσεκάρεις το ποσοστό νερού που περιέχει. Αν το νερό είναι το πρώτο συστατικό που θα δεις στην ετικέτα, είσαι ΟΚ. Τα conditioners που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα και τα ελαφριά έλαια (καρύδα, αβοκάντο) είναι ιδανικές επιλογές.

featured image: StyleCaster