Πώς να θέσεις υγιή όρια με τον πρώην σου μετά τον χωρισμό

Πώς να θέσεις υγιή όρια με τον πρώην σου μετά τον χωρισμό

Αντί να ξεκινήσω με μία δακρύβρεχτη ιστορία αγάπης και να θέτω ρητορικές ερωτήσεις για τις καλές στιγμές που περάσατε μαζί, θα περάσω στο αμέσως επόμενο –για κάποιους- στάδιο: Πώς χειρίζεσαι το χωρισμό; Η αλήθεια είναι πως η περίοδος μετά από ένα χωρισμό μπορεί να είναι αρκετά επίπονη ακόμα και αν εσύ είσαι αυτή/αυτός που πήρε την απόφαση. Ο λόγος είναι πως, από όποια πλευρά και να το δεις, ήσουν και εσύ σε αυτή τη σχέση για κάποιο χρονικό διάστημα και είχες καλές στιγμές. Μπορεί να σκέφτεσαι πως θα μείνετε φίλοι και όλα θα εξακολουθούν να είναι φυσιολογικά ανάμεσα σας. Δεν μπορεί να υπάρξει μία τέτοια χαλαρή σχέση όμως μεταξύ σας, τουλάχιστον κατά το φρέσκο διάστημα μετά το χωρισμό. Οι συνέπειες θα είναι πολύπλευρες και συνήθως, τις συνειδητοποιείς εκ των υστέρων.

Πώς λοιπόν, θα καταφέρεις να θέσεις όρια και να διαχειριστείς ένα χωρισμό;

1.

Δώσε τον απαραίτητο χρόνο

Η χρονική αυτή περίοδος εξελίσσεται ανάλογα με το άτομο. Μπορεί να είσαι ο τύπος του «κλείνομαι στο σπίτι μου αγκαλιά με το Netflix αναπολώντας τα παλιά» ή «βγαίνω ασταμάτητα για να μην δώσω την ευκαιρία στο μυαλό μου να σκεφτεί». Ή κάπου στη μέση. Σε κάθε περίπτωση, μην αποφύγεις να μιλάς γι’ αυτό –όπως και αν νιώθεις. Οι δικοί σου άνθρωποι γι’ αυτό είναι εδώ ενώ μία άλλη λύση, θα ήταν να μιλήσεις και με τον πρώην σου γι’ αυτό. Μην ξεχνάς πως πολύ πιθανόν και αυτός να περνάει από την ίδια φάση. Όπως και να έχει, μην περιμένεις το χρόνο να σβήσει μαγικά ό,τι συνέβη. Αλλά μην περιμένεις και ότι με το να «κλειδώνεις» τα συναισθήματα σου , θα λύσεις το πρόβλημα. Θέλεις –και θέλει- χρόνο να αποδεχτείς ό,τι έχει συμβεί και να προχωρήσεις τελικά.

2.

Θέσε κάποια όρια

Μπορεί να πιστεύεις ότι το να μείνετε φίλοι είναι το σωστό ή το λιγότερο awkward. Πίστεψε με, αυτό θα κάνει τα πράγματα περισσότερο άβολα. Πρέπει να καταλάβεις εάν και κατά πόσο είσαι άνετη με το να βρίσκεστε σε κοινή παρέα, εάν θέλεις να κρατήσετε μία επικοινωνία, εάν με λίγα λόγια θέλεις να μαθαίνεις ακόμη πράγματα γι' αυτόν και τη νέα του ζωή. Μην ξεχνάς πως ακόμα κι αν διατηρήσεις μια επαφή μαζί του, θα έρθει η στιγμή που θα προχωρήσετε και οι δύο στη ζωή σας. Θα πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό, ακόμα και σε περίπτωση που το κάνει πρώτος.

Δώσε σε ένα ψάρι το όνομα του πρώην σου και δες το να τρώγεται από μια αρκούδα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Thought Catalog

3.

Μίλησέ του για αυτά τα όρια

Αν νιώθεις πως πιέζεσαι, πως φέρεσαι παρανοϊκά, τότε είναι καλύτερο να μοιραστείς τις σκέψεις σου με τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Εξήγησε του για παράδειγμα, ότι δεν θέλεις να μιλάτε με μηνύματα όλη την ημέρα αυτό σε στεναχωρεί και πες του πώς προτιμάς να μην σου τηλεφωνεί κάθε βράδυ όπως συνηθίζατε. Μπορεί να διαφωνήσετε, μπορεί όμως και όχι. Είναι προτιμότερο όμως να γίνει μία ανοιχτή, ειλικρινής συζήτηση που θα ξέρει ο ένας τι ζητάει ή δεν ζητάει από τον άλλον.

4.

Αν όλα αποτύχουν, μπλόκαρε τον

Δεν θα έλεγα ότι είμαι υπέρ του να «εξαφανίζεις» κάποιο άτομο. Αλλά αν σε οποιαδήποτε περίπτωση, νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τη νέα του ζωή ή τα σοφά αποφθέγματα που ποστάρει συνεχώς περί αγάπης, αν όλο αυτό σε επηρεάζει και καθορίζει τη διάθεση σου, τότε ίσως είναι καλύτερο να απομακρυνθείς για λίγο και να μην βλέπεις κάποια πράγματα. Μπορεί στην τελική, να σε βοηθήσει να ξεχαστείς, να σκεφτείς άλλα πράγματα και να μην είσαι συνεχώς επικεντρωμένη στο τι κάνει ή που βρίσκεται.

featured image: Thought Catalog
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.