Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του έτους και πλησιάζοντας στην αφετηρία του επόμενου, όλοι μας είτε για λίγο, είτε για πολύ, αναλογιζόμαστε το χρόνο που πέρασε. Καταστάσεις, εξελίξεις, νέοι στόχοι, βελτιωμένες και περισσότερο ασυμβίβαστες φιλοδοξίες, παρελαύνουν από το μυαλό όλων μας, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το προσεχές μέλλον. Πρόκειται για ένα σύνολο σημείων που αθροιστικά, σχηματίζουν το σχήμα μιας πορείας που διαμορφώθηκε μέσα από “λανθασμένες” αλλά και “σωστές” επιλογές, από στιγμές απόγνωσης, απογοήτευσης, ενθουσιασμού και χαράς, καθώς επίσης και από το ρίσκο, απέναντι στο άγνωστο και νέο.

0

Ο χρόνος και πολύ περισσότερο ο προσωπικός χρόνος, αξιολογείται και κρίνεται πολύ διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο. Η αξία του κάθε δευτερολέπτου, αποδίδεται και στη συνέχεια επενδύεται σε κάθε τομέα, ανάλογα με την πορεία που ορίζει η ατομική πυξίδα του καθενός. Πρόκειται για το όραμα, ένα σταθερό σημείο αναφοράς, που όλοι μας έχουμε ως “αποστολή” να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε, προκειμένου να επηρεάσουμε θετικά τόσο τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και τον κόσμο γύρω μας.

Ουσιαστικά ένα όραμα, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με φάρο όπου υπομονετικά και σταθερά, υποδεικνύει μια κατεύθυνση σε όσους το χρειάζονται, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και συναισθηματικού ή στρατηγικού αποπροσανατολισμού. Αποτελεί μια άγραφη “υποχρέωση” που όλοι μας έχουμε απέναντι στις δυνατότητες και τον εαυτό μας, και που ταυτόχρονα εκφράζει στον υπερθετικό βαθμό του την προσωπικότητα μας.

Ένα όραμα είναι τόσο σπουδαίο και ταυτόχρονα τόσο μοναδικό για τον καθένα από εμάς, που θυμίζει έντονα τη διαφορετικότητα μας, όπως και η μόδα. Οι αξίες και οι φιλοδοξίες μας, μπορεί φαινομενικά να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, αλλά όλη η ουσία και η αξία τους, περικλείονται στις λεπτομέρειες και στο πάθος που διακατέχει τον καθένα μας.

Η κύρια σύνθεση των συστατικών ενός οράματος, καθορίζεται από το αντικείμενο της ενασχόλησης του ατόμου και από την ικανότητα-διάθεση του να διευρύνει τον κόσμο του, επηρεάζοντας θετικά και την γύρω “παγιωμένη κοινή γνώμη και κριτική”. Περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που οραματίζονται, κάνοντας ένα βήμα πιο μακριά από την καθημερινή επιβίωση προς ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το επάγγελμα που εξασκείται, το φύλο σας και την ηλικία σας, αφιερώστε μερικά λεπτά στον εαυτό σας πριν αλλάξει ο χρόνος και αναλογιστείτε τι σας συνέβη τη χρονιά αυτή που τελειώνει, καθώς επίσης και αν ο “φάρος” σας εξακολουθεί να σας λειτουργεί, υπενθυμίζοντας σας τη δική σας Ιθάκη!

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, αν αρχίσουμε να οραματιζόμαστε αντί απλά να σκεφτόμαστε, να μοιραζόμαστε αντί να το κρατάμε μόνο για εμάς, να νοιαζόμαστε αντί να αδιαφορούμε. Ίσως κάθε νέα χρονιά, να είναι “καλύτερη” από την προηγούμενη, αν όλοι μας χτίσουμε το δικό μας “φάρο”, βοηθώντας όλους όσους δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, τουλάχιστον στο να πιστέψουν ότι μπορεί να υλοποιηθεί! Αλήθεια, εσείς τροφοδοτήσατε το δικός σας “φάρο”, για το έτος που έρχεται;