Οι καιροί που ζούμε είναι πρωτόγνωροι.

Η περίοδος της πανδημίας έχει αφήσει βαθιά σημάδια, στις ψυχές μας αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ή καλύτερα έχει αλλάξει ο τρόπος, που βλέπουμε πλέον τα πράγματα.

Γιατί είναι φυσικό όταν αναγκάζεσαι να περιοριστείς, να απομονωθείς και να μην μπορείς να κοινωνικοποιηθείς, να υπάρχουν επιπτώσεις κυρίως, στην ψυχική σου υγεία. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες λένε, ότι μαζί με την πανδημία ήρθε και η επιδημία των ψυχικών ασθενειών και διαταραχών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ψυχικές νόσοι πριν την πανδημία αυξήθηκαν από το 2007 έως το 2017 κατά 13%. Κατά την περίοδο αυτής όμως, η κατάσταση κορυφώθηκε, με τα ποσοστά να φτάνουν ακόμα και το 40% στην Αμερική, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Αυτό αποδεικνύει ότι, η κατάσταση από την πανδημία κι έπειτα έχει χειροτερέψει αισθητά. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο όταν νιώσεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου, όταν υποφέρεις μέσα σου, να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή. Δεν είναι ντροπή είναι ανάγκη.

Το θέμα είναι να καταλάβεις εσύ @ ίδι@ μέσα σου, ότι έχεις ανάγκη από θεραπεία, ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Πώς θα το καταλάβεις όμως αυτό;

Τα σημάδια

Σύμφωνα με την Dr. Hendrix, ολιστική ψυχοθεραπεύτρια, το πρώτο και βασικό στοιχείο, που θα σε οδηγήσει στην πόρτα του γιατρού είναι ο θυμός και μια ανεξέλεγκτη νευρικότητα.

Όταν λοιπόν, συνειδητοποιήσεις ότι ξεσπάς ακόμα και σε άτομα, που μόνο ενδιαφέρον δείχνουν για σένα, ότι έχεις νεύρα χωρίς λόγο και γενικά, ότι νιώθεις έναν αναίτιο εκνευρισμό, τότε είναι η ώρα.

Επίσης, όταν το άγχος σε κυριεύει με αποτέλεσμα να σε μπλοκάρει και να μην μπορείς να διαχειριστείς ακόμα και τα πιο απλά της καθημερινότητάς σου, τότε ναι ήρθε η ώρα για να κλείσεις αυτό το ραντεβού.

Πολύ περισσότερο δε, όταν παράλληλα νιώθεις ανεπαρκής ή όταν βγαίνεις εκτός ορίων, ακόμα και στις συνήθειές σου.

Ακόμη ένα σημάδι ότι πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είναι ότι αναβάλλεις συνέχεια τα σχέδια και τα πλάνα σου. Όταν  ακυρώνεις ή αφήνεις για αργότερα πράγματα, που κάποτε ήταν στην πρώτη γραμμή για εσένα.

Και γενικά, όταν νιώθεις ότι έχεις κολλήσει, ότι όλα είναι ανώφελα και μάταια και εσύ δεν μπορείς να αντιδράσεις, τότε σίγουρα είναι σημάδι ότι πρέπει να χτυπήσεις την πόρτα του ειδικού.

Ο τρόπος

Το να συνειδητοποιήσεις και να αποδεχτείς το γεγονός ότι κάτι σου συμβαίνει κι ότι χρίζεις ψυχολογικής υποστήριξης, είναι διαφορετικό από το να το πράξεις κιόλας.

Γιατί από το να το λες, μέχρι να το πράξεις υπάρχει ένα μεγάλο κενό, που σίγουρα πρέπει να βρεις τη δύναμη να το καλύψεις.

Ακόμη ένα βασικό, είναι να βρεις και τον κατάλληλο γιατρό. Σίγουρα όλοι οι ψυχολόγοι, οι ψυχοθεραπευτές, οι ψυχίατροι και γενικά, οι γιατροί της ψυχικής υγείας, γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, το στρες ή τις  διαταραχές μετατραυματικού στρες.

Αλλά, πώς θα ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερος, ο ιδανικός για εσένα;

Ψάξε λοιπόν, αυτόν που θεωρείς ότι είναι ο κατάλληλος για τη δική σου περίπτωση. Ξεκίνα από το φύλο, αν νιώθεις δηλαδή, πιο άνετα με άνδρα ή γυναίκα. Έπειτα, ψάξε ανά περιοχή, τί είναι πιο κοντά σε σένα και φυσικά, ψάξε την ειδικότητα, που θεωρείς ότι σου ταιριάζει.

Επίσης, το να πας σε ένα πρώτο ραντεβού, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα έχεις κι αυτ@ τ@ν γιατρό. Μπορεί κάτι να μην σου έκατσε καλά, να θεωρείς ότι δεν σου ταιριάζει. Δεν πειράζει, κλείσε ραντεβού με έναν άλλο από τη λίστα σου.

Πολύ σημαντικό, είναι να έχεις στο νου σου ότι μπορείς να εξυπηρετηθείς και στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Και μάλιστα, υπάρχουν κλινικές και γιατροί, που εφημερεύουν καθημερινά, αν νιώσεις ότι είσαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Όπως και να έχει, το να ζητήσεις βοήθεια είναι μια κατάσταση υγείας, που όπως και στις περιπτώσεις οργανικού προβλήματος που θα απευθυνόσουν σε γιατρό, το ίδιο πρέπει να κάνεις και σε θέματα ψυχικής υγείας.