«Μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα αλλάζοντας τον τρόπο που την αντιλαμβάνεσαι» έγραψε ο Tom Robins και ξεκινώντας μ αυτό ας πάμε μερικά χρόνια πίσω όταν ακόμα υπήρχε η ελληνική σειρά «Singles» και οι γνωστές θεωρίες της Ράνιας. Εκεί λοιπόν για πρώτη φορά άκουσα για το ζήτημα οπτικής γωνίας που μου κίνησε την περιέργεια. Το πείραμα για να μπεις συγκεκριμένη λογική ήταν μια σκηνή από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτή της γυναίκας, αυτή του άνδρα και αυτή της πραγματικότητας.

Τι είναι όμως η οπτική γωνία; Είναι η πλευρά απ’ την οποία βλέπει ο καθένας τα πράγματα. Άλλος τα βλέπει ρηχά, άλλος σημαντικά κι άλλος επιπόλαια. Κάποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και κάποιοι μισοάδειο. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Κι εσύ καλείσαι να επιλέξεις ποια θα είναι η δικιά σου.

Υπάρχουν 9 δυνατότητες για διαφορετική οπτική από τον καθένα μας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ανθρώπινο μυαλό έχει εννέα διαφορετικές διαστάσεις με τις οποίες ο καθένας μπορεί να δει μια κατάσταση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις τρεις. Και το πρόβλημα δεν είναι οι έξι διαστάσεις που δεν τις βλέπουμε αλλά οι τρεις που τις βλέπουμε αλλά τις αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά. Με λίγα λόγια υπάρχει μια πραγματικότητα για τον καθένα, αφού ο καθένας μπορεί να την δει όπως αυτός θέλει. Κι αυτό είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον γιατί πολύ απλά αν σκεφτόμασταν όλοι με τον ίδιο τρόπο δε θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε απόψεις.

Οι διαφορετικές, ιδιαίτερες ή συνηθισμένες οπτικές γωνίες είναι μέσα στη ζωή μας για να μας προβληματίζουν, να μας κάνουν να βλέπουμε τα πράγματα και από την αντίθετη πλευρά ή αν όχι απ’ την αντίθετη από μια αλλιώτικη. Κάπως έτσι διαμορφώνουμε τις απόψεις μας και τον τρόπο που βλέπουμε ορισμένες καταστάσεις. Όταν αλλάζεις την οπτική που έχεις μπαίνεις στη θέση του άλλου για λίγο και ξεκινάει η διαδικασία: βλέπω, καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι. Τότε είναι που καταλήγεις στο τελικό σου συμπέρασμα και καταλαβαίνεις ότι ο καθένας ζει στον δικό του κόσμο.

Κι όπως λέει η θεωρία της Ράνιας:

«Αν η πραγματικότητα είναι ζήτημα οπτικής γωνίας τότε υπάρχει μια για τον καθένα μας. Η ζωή έχει πολλούς σκηνοθέτες. Ως ένα σημείο διαλέγουμε εμείς τι βλέπουμε, ως ένα σημείο είναι τύχη κι ως ένα σημείο διαλέγουν οι άλλοι. Ακόμα κι όταν έχεις όλες τις πληροφορίες πολλές φορές δεν μπορείς να τις διαβάσεις σωστά» και να τις ερμηνεύσεις, να τις αναλύσεις, να τις επεξεργαστείς και να τις κατανοήσεις προσθέτω εγώ!