Έχεις γυρίσει σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Κάθεσαι στον καναπέ και προσπαθείς να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις. Δεν έχεις κουράγιο να μαγειρέψεις κάτι πρόχειρο και τα αποθέματα από το πατρικό έχουν τελειώσει. Παράλληλα, μιλάς στο chat με αυτόν τον τύπο από το Tinder. Έχει μια φωτογραφία από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και μια άλλη που διασχίζει μια πλαγιά με το snowboard. Φαίνεται ενδιαφέρον τύπος και είναι 11 χλμ. κοντά. Κάνεις «swipe» να δεις τι καινούριο παίζει και καταλήγεις με ένα match την ώρα που φτάνει και το φαγητό. Βολικό το online dating.

Βρισκόμαστε στο 2019. Το φλερτ και το dating έχουν αλλάξει μορφή. Από το ραβασάκι στα κρυφά, τις ματιές και τις καντάδες, στο ξεροστάλιασμα να τον πάρεις τηλέφωνο με την τηλεκάρτα και να ακούσεις τη φωνή του στα 90s. Έπειτα από τις αναπάντητες με το κινητό… στην παντοκρατορία των smartphones. Apps για ό,τι μπορείς να φανταστείς. Dating apps και για την αναζήτηση του ερωτικού συντρόφου. Badoo, Bumble, Once και το πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, Tinder, που ήδη μετρά εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως. Βάσει της ηλικιακής προτίμησης και της τοποθεσίας σου, προτείνονται προφίλ ατόμων του φύλου που σε ενδιαφέρει ως πιθανά «ταίρια». Σύρεις δεξιά, αν ενδιαφέρεσαι για το πρόσωπο της φωτογραφίας και αριστερά, αν δε σου αρέσει, ώστε να πας στο επόμενο. Σε αμοιβαίο swipe right γίνεται ταίριασμα (match) και μόνο τότε αρχίζει η συνομιλία στο chat.

Κατά πολλούς, το να αντιμετωπίζεις το dating σαν μια online παραγγελία φαγητού σε αφήνει περισσότερο «πεινασμένο»

Το βασικότερο επιχείρημα αφορά την απουσία ρομαντισμού και μυστηρίου. Είναι αυτή η υπερφόρτωση των επιλογών που φιλτράρει τους ανθρώπους βάσει των πιο επιφανειακών τους ιδιοτήτων – ένα όνομα, έναν αριθμό, μια εικόνα – και κάποια γραμμή για το πού είχαν πάει διακοπές πρόσφατα . Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη μετατόπιση που αποτιμά την ποσότητα πάνω από την ποιότητα. Γίνεται περισσότερο «δουλειά», όπου συγκρίνεις εμφάνιση, εργασία, ηλικία και λιγότερο διασκέδαση.

Το online dating έχει δημιουργήσει μια φαινομενικά ατελείωτη δεξαμενή singles και μια συντριπτική πλειάδα επιλογών. Έχουν σχεδιαστεί να είναι εθιστικά και να σε κρατούν συνδεδεμένο. Όμως, τα χρησιμοποιείς, για να κάνεις τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής σου: να βρεις τον μελλοντικό σου σύντροφο. Όταν παραγγέλνεις την αγάπη κατ ‘απαίτηση, επιλέγεις τι θα σε ικανοποιήσει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Δε σκέφτεσαι με τι θα νιώθεις καλά στο μέλλον.

Αυτά τα apps σου επιτρέπουν να φλερτάρεις από την άνεση του σπιτιού σου και χωρίς να χρειάζεται να δεσμεύεσαι με ανθρώπους. Αλλά δεν ξέρεις τίποτα για το πρόσωπο, εκτός από αυτό που γράφει. Μόλις συναντηθείτε, πρέπει να πας από το no talk στο large talk, αν θέλεις να μάθεις κάτι ουσιαστικό. Η εμπειρία της εφαρμογής σε αφήνει ανυπόμονο.

Και αν το να «παραγγέλνεις» τα ραντεβού με τον ίδιο τρόπο που παραγγέλνεις φαγητό σημαίνει ότι αυτόματα αρχίζεις να υποτιμάς τα άτομα που συνομιλείς; Ουσιαστικά συσχετίζεις την προσπάθεια να συναντήσεις κάποιον με τη αξία που λαμβάνει αυτό το πρόσωπο. Βάζεις την ίδια προσπάθεια να κάνεις ταίριασμα σε μια εφαρμογή ραντεβού με το να παραγγείλεις κινέζικο για μεσημεριανό. Εκτιμάς, δηλαδή, το άτομο εκείνη την στιγμή το ίδιο με το φαγητό σου-το φαγητό μπορεί και περισσότερο.

Σαφώς, σε μια καθημερινότητα, όπου το μεγαλύτερο μέρος της δαπανάται μπροστά από μια οθόνη, τέτοιες εφαρμογές είναι απολύτως συνηθισμένες. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείς ένα app για να βρεις έναν σύντροφο και ίσως αγάπη. Καλό να έχεις, όμως, κατά νου ότι μπορεί να είσαι απλά ένα scroll στη λίστα ονομάτων του και ένας αριθμός στον κατάλογο με τα υποψήφια ταίρια. Με λίγα λόγια, το ένα χέρι βρίσκεται στο βάζο με τα μπισκότα, φροντίζοντας να υπάρχει κάποιο σε εφεδρεία για την περίπτωση που το τρέχον ενδιαφέρον του δεν αποδώσει.

Αποτελεσματικό ή μη, πεζό ή όχι, το online dating μπορεί να σου δώσει αυτό που ψάχνεις αρκεί να γνωρίζεις τι είναι αυτό

Ίσως είναι το σεξ, μπορεί να θες ένα boost στην αυτοπεποίθησή σου, λίγη κουβέντα να περάσει η ώρα ευχάριστα, ακόμα και μια σχέση. Το σίγουρο είναι ότι δείχνει πολλά για τη συμπεριφορά των δύο φύλων και για τις σχέσεις των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο. Στην τελική, αν βοηθάει στο να προσεγγίζεις ανθρώπους και είναι μια καλή αρχή, ώστε να τους γνωρίσεις, γιατί όχι; Οι περισσότεροι δεν έχουν χρόνο, ούτε διάθεση να βγαίνουν συχνά έξω και να σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους σε αδιέξοδα ραντεβού. Και αυτό είναι ένα βασικό επιχείρημα υπέρ αυτών των εφαρμογών. Κερδίζεις χρόνο, έναν χρόνο τόσο πολύτιμο στη σημερινή εποχή. Μάλλον στη θεωρία βέβαια, γιατί πρακτικά έχεις τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, όπως με το να βγεις σε ένα μπαρ.

Εσύ είσαι ο φύλακας του σώματός σου – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σου. Αν συνειδητοποιήσεις ότι το swiping ικανοποιεί τη «δίψα» σου, ενώ βαθιά «πεινάς» για κάτι πιο σημαντικό, κλείσε το τηλέφωνο και βγάλε τον εαυτό σου εκεί «έξω». Προχώρα σε συναντήσεις one-on-one, είτε προέρχονται από το tinder, είτε από εκείνη τη γνωριμία που έκανες μέσω φίλων.

Δες ακόμα:

Όλα όσα πάνε λάθος στο dating

Αυτό το dating app σου επιτρέπει να επιλέγεις match βάσει ζωδίου


featured image: Motivated Health Life