Ονειροπαγίδα_7-2016

«Το όνειρο είναι η προνομιούχος χώρα της αμαρτίας. Τόπος φοβερός όπου πραγματοποιούνται και τιμωρούνται οι επιθυμίες δίχως ποτέ να ικανοποιούνται.»

Η Ονειροπαγίδα της Ana Maria Shua που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Απόπειρα, είναι μια ξεχωριστή συλλογή μικροδιηγημάτων. Διαθέτει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από την ευκολία να ακροβατεί με εξαιρετική φυσικότητα στο μεταίχμιο της πραγματικότητας και του ονείρου ώστε τα όρια για τον αναγνώστη, μεταξύ τους, να εξαλείφονται.

Διαβάζουμε τους απολογισμούς της ημέρας, τους εφιάλτες και τα όνειρα μιας γυναίκας που κάποιες ευτυχισμένες φορές μπορεί και βυθίζεται με ευκολία σε έναν απολαυστικό ύπνο που την γεμίζει ενέργεια, ενώ τις περισσότερες βασανίζεται είτε από αϋπνία, είτε από άγχη που εμφανίζονται με αρνητικό τρόπο στα όνειρά της, είτε από εμμονές που εγκλωβίζουν το μυαλό της, είτε από απλά επιφανειακά αφελείς και αστείες σκέψεις. Όλες οι ιστορίες που αποτυπώνει στο χαρτί η δημιουργική πένα της βασίλισσας του μικροδιηγήματος, αφορούν στην διαδικασία του ύπνου και τα προβλήματα της αϋπνίας. Όνειρα, εφιάλτες, επιθυμίες, σκέψεις, φυσικές οχλήσεις που εμποδίζουν την έλευση της πολυπόθητης αυτής μορφής ξεκούρασης, της τόσο ουσιαστικής για την ανθρώπινη ύπαρξη, παρελαύνουν με έναν παραμυθένιο και σουρεαλιστικό συχνά τρόπο, μέσα στις σελίδες αυτού του απολαυστικού βιβλίου.

Διακόσιες πενήντα υπέροχες ιστορίες, κάθε μια από αυτές να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 119 λέξεων. Μικροσκοπικές αφηγήσεις που κρατούν σε αναγνωστική διάρκεια όσο μερικά βλεφαρίσματα των ματιών. Απρόσμενα στιγμιότυπα όπου η φαντασία, το χιούμορ και ο σουρεαλισμός δένουν αρμονικά μεταξύ τους αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα από τα δυσκολότερα κατά τη γνώμη μου λογοτεχνικά είδη. Ο συμπυκνωμένος λόγος του μικροδιηγήματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για σπατάλες. Κάθε λέξη πρέπει να παράγει στο πολλαπλάσιό της εικόνες και σκέψεις. Αν και το πρωτότυπο κείμενο γράφτηκε το 1984, η ταχύτητα των εναλλαγών από ιστορία σε ιστορία και η φρεσκάδα του πνεύματος που αναβλύζει από κάθε διήγημα εναρμονίζεται απόλυτα με τους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής και επικοινωνίας.

Η συγγραφέας Ana Maria Shua, είναι μια έμπειρη πεζογράφος με περισσότερα από 40 έργα στο ενεργητικό της. Πέντε συνολικά βιβλία της είναι αφιερωμένα στο πρωτότυπο λογοτεχνικό είδος του μικροδιηγήματος. Έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ειδών γραφής όπως ποίηση, παιδική λογοτεχνία, λαογραφία, άρθρογραφία, χρονογραφήματα και σενάρια. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 11 γλώσσες.

Η ονειροπαγίδα, είναι από εκείνα τα βιβλία που μπορεί κάποιος να ανοίξει οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, όπου και να βρίσκεται. Διαβάζοντας έστω και μερικές από τις πλανεύτρες ιστορίες που βρίσκονται φυλαγμένες σε αυτή την συλλογή, μπορεί να αποδράσει με ευκολία από την πραγματικότητα και να μεταφερθεί σε έναν κόσμο γεμάτο από πρίγκιπες, άγρια θηρία, δεινόσαυρους, όνειρα, καταπιεσμένα θέλω, καθημερινές σκέψεις και φοβίες. Είναι ένα εισιτήριο μακράς διάρκειας που μπορεί πάντα να έχει μια θέση δίπλα στο κομοδίνο σας. Ιστορίες όπως αυτές με έκαναν να το αγαπήσω:

«Μια κραυγή μπαίνει από το παράθυρο. Αν την αφήσω να βγει, θα με ξαναενοχλήσει. Κατεβάζω βιαστικά τα ρολά και διαπραγματεύομαι μαζί της. Της προτείνω να κραυγάζει ελεύθερα εκτός των ωρών κοινής ησυχίας. Εκείνη δείχνεται ολιγαρκής Εγώ γενναιόδωρη. Ωστόσο η συμβίωσή μας αποδεικνύεται αδύνατη. Τελικά, το να κοιμάσαι κάθε βράδυ με μια καταπιεσμένη κραυγή είναι σωστός πονοκέφαλος.»