Ο Σεπτέμβριος από τα παιδικά χρόνια όλων μας, έχει συνδεθεί στο μυαλό μας με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς. Πρόκειται για τη γραμμή εκκίνησης μιας νέας και απαιτητικότερης εκπαιδευτικής διαδρομής, με υψηλότερους στόχους και σαφέστατα μεγαλύτερες προσδοκίες. Πλήθος ανάμεικτων συναισθημάτων διαδέχονται τις ιδιαίτερες σκέψεις που προκύπτουν, όταν όλοι μας καλούμασταν να απαντήσουμε στην κλασσική πλέον ερώτηση “ εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;”.

2

Συνήθως ένα αβίαστο χαμόγελο προλάβαινε την όποια απάντηση μας, όπου ο καθένας από εμάς εξέφραζε τη δική του κοσμοθεωρία τοποθετώντας τον εαυτό του/της στη θέση που επιθυμούσε. Τι να έχει αλλάξει από τότε; Εμείς οι ίδιοι, τα ίδια μας τα όνειρα, οι τότε φιλοδοξίες μας, οι υψηλότεροι στόχοι μα; Όλα αυτά που κάποτε μας γέμιζαν και μας έκαναν να αισθανόμαστε χαρούμενοι, εξακολουθούν άραγε να υπάρχουν ή ήταν απλά μια “φάση” κάποιου  Σεπτεμβρίου;

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες αποτελούν μια διαχρονική αξία για τον κάθε άνθρωπο. Ακόμη και στις δυσκολότερες οικονομικά και κοινωνικά περιόδους, τα όνειρα αποτελούσαν σε κάθε περίσταση, μια μορφή διεξόδου και ισορροπίας ανάμεσα στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όλοι μας κρύβουμε μέσα μας, ένα χάρισμα ή αλλιώς κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες που αρχικά περιμένουν να εκφραστούν, στη συνέχεια να εξελιχθούν και τέλος να προκαλέσουν έμπνευση σε όλους τους γύρω συνανθρώπους μας. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό στοιχείο που πιστοποιεί τη μοναδικότητα μας πέρα από το χαρακτήρα μας.

Στον κόσμο της μόδας, ο κάθε σχεδιαστής είχε και εξακολουθεί να έχει το δικό του όνειρο σχετικά με τον τρόπο που θα σχεδιάσει τα ρούχα του. Ζει στο δικό του κόσμο! Η ποικιλία άλλωστε της αισθητικής, των γραμμών, των χρωμάτων και φυσικά του ύφους το επιβεβαιώνει περίτρανα. Αν λοιπόν για κάποιο λόγο καλούμασταν να συνδέσουμε τα όνειρα και τους ανθρώπους με κάποιο τρόπο, σαφέστατα δεν θα μπορούσαμε να βρούμε αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα από τη μόδα.

Όλοι γύρω μας εκφράζουν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις φιλοδοξίες τους, μέσα από τον ιδιαίτερο τρόπο που επιλέγουν να ντύνονται. Αν επιτρέψετε στα μάτια σας να δουν λίγο διαφορετικά την καθημερινότητα σας, θα παρατηρήσετε ότι πιθανότατα είστε γείτονας ενός rock ηλικιωμένου κιθαρίστα που εξακολουθεί παρά τα χρόνια της ηλικίας του να φορά τις μαύρες μπότες της νιότης του, παίρνετε καφέ από ένα παλικάρι που τα σχέδια του στο αφρόγαλα όπως και το ύφος των μαλλιών του έχουν έντονες επιρροές από Basquiat και τη σχολή καλών τεχνών που εξασκείται, ενώ μπορεί να μοιράζεστε το γήπεδο 5Χ5 που πάτε μετά τη δουλειά, με διάσημο τραγουδιστή νυχτερινού κέντρου!

Ίσως για κάποιους τα όνειρα και η καθημερινότητα να είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.. Ίσως για κάποιους άλλους να θυμίζουν γνωστό παραμύθι που διηγούνται στα παιδιά τους για να κοιμηθούν το βράδυ. Ίσως για άλλους να πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση, που τους εξασφαλίζει τα ως προς το ζην της όποιας σχολής έχουν. Όπως και να έχει όμως τα όνειρα υπάρχουν! Άλλοτε γίνονται τραγούδια, tattoos ή slogan πάνω σε μπλουζάκια άλλοτε είναι τόσο ισχυρά που καθορίζουν την πορεία μιας ολόκληρης ζωής αδιαφορώντας για όλους όσους δεν τα κατανοούν. Ανεξάρτητα λοιπόν από το τίμημα που ο καθένας από εμάς έχει αποφασίσει να πληρώσει προκειμένου να κάνει αυτό που τον/την εκφράζει και αγαπά, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσουμε όλοι μας να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτό που όταν ήμασταν παιδιά μας έκανε να χαμογελάμε χωρίς να καταλαβαίνουμε το γιατί. Τότε ίσως όλοι μαζί να καταφέρουμε να το κάνουμε και μόδα…