Έφη Δήμα | Η πιο inspiring yogi του ελληνικού instagram

Μέσα στην τρέλα της σοσιαλμιντιακής εποχής - όπου οι πολλές φωτογραφίες και και η ποικιλία αισθητικής περισσότερο μας αγχώνουν παρά μας εμπνέουν - μια yogi/surfer/food scientist μας βάζει καθημερινά στον κόσμο της yoga. Πέραν της ίδιας της πρακτικής, μας συστήνει στη γενικότερη φιλοσοφία της yoga - διατροφική και πνευματική - και μας δίνει την ελπίδα ότι μπορεί κανείς να είναι ζεν μέσα στους ασφυκτικούς ρυθμούς της πόλης. Η ommyoga (κατά κόσμον Έφη Δήμα) μιλάει στο Savoir Ville για τη yoga, τη ζωή και τους... Διδύμους.

Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.

Σαν γνήσια Δίδυμος με χαρακτηρίζει η κοινωνικότητα, η ενέργεια, η ζωντάνια αλλά και η ελευθερία. Απεχθάνομαι το ψέμα, βαριέμαι εύκολα και λατρεύω τα ταξίδια! Αγαπώ το φαγητό, τις βόλτες, τον Φανούρη (τον σκύλο μου) ενώ επιδιώκω να επιμερίζω τον χρόνο και την ενέργεια μου στα ουσιώδη και σημαντικά δηλαδή την οικογένειά μου, τους μαθητές μου, τους φίλους μου.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη yoga και πώς θα περιέγραφες αυτό το ταξίδι μέχρι στιγμής; Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η άσκηση ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ασχολήθηκα κατά καιρούς με τον στίβο, το μπαλέτο, τον χορό. Η γιόγκα μπήκε ξαφνικά στη ζωή μου, πριν πέντε χρόνια, σε μια περίοδο προσωπικής ανασυγκρότησης και επαναπροσδιορισμού και δεν σας κρύβω ότι αποτέλεσε την αρχή μιας καινούργιας ζωής. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έμαθα κάτι πολύ σημαντικό που δεν αμελώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε μέρα: δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο του τι συμβαίνει γύρω σου, αλλά μπορείς πάντα να έχεις τον έλεγχο του τι συμβαίνει μέσα σου. Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος που τώρα ξεκινάει την ενασχόληση με τη yoga; Χρειάζεται να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και το γενικότερο τρόπο ζωής του; Το να ξεκινήσει κάποιος γιόγκα δεν προϋποθέτει ούτε εξειδικευμένες γνώσεις ούτε φυσική κατάσταση αθλητή. Η διάθεση και μόνο αρκεί για να γίνει η αρχή. Δε χρειάζεται ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, πιστεύω όμως πως κάποιος μέσα από την ενασχόληση του με την γιόγκα θα ανακαλύψει μια καινούρια στάση ζωής. Το ίδιο συνέβη και σε μένα.

Ποιο είναι το βασικότερο στοιχείο της φιλοσοφίας και της πρακτικής της yoga; Ετυμολογικά η λέξη γιόγκα σημαίνει ένωση. Ένωση πνεύματος, σώματος, και συνειδητής αναπνοής. Στην πράξη, η ενασχόληση με την γιόγκα, πέρα από σωματική ευεξία, συντελεί στην μείωση του άγχους, στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην αύξηση της συγκέντρωσης, στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου και στην δημιουργία ενός αισθήματος ηρεμίας και γαλήνης. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζεις ως yoga instructor; Οι άνθρωποι που προσπαθούν να διώξουν και να ξεπεράσουν έγνοιες και δυσκολίες, άγχη και τραυματικές καταστάσεις του παρελθόντος όπως και οι νέοι μαθητές με καμία προηγούμενη επαφή με την γιόγκα αποτελούν την μεγαλύτερη προσωπική πρόκληση ενός yoga instructor.
Εκτός από τη yoga με τι άλλο καταπιάνεσαι;

Προσφάτως έφερα εις πέρας τις σπουδές μου στον τομέα του food science και συγχρόνως ολοκληρώνω την πρακτική μου στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Στον ελεύθερό μου χρόνο, πέρα από την γιόγκα, ασχολούμαι με το σερφ που σταδιακά εξελίσσεται σε μεγάλη αδυναμία.

Σε ποιο/ποια είδη yoga μπορεί να εξασκηθεί κανείς μαζί σου;

Υπάρχουν πολλά είδη γιόγκα ανάλογα τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του κάθε ενδιαφερόμενου. Η hatha γιόγκα που αφορά όλες τις ηλικίες, τις φυσικές αντοχές και τα σωματικά χαρακτηριστικά, όπως και η vinyasa γιόγκα, ένα από τα πιο δυναμικά είδη γιόγκα, είναι οι δυο κατηγορίες που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει μαζί μου! Πού μπορεί να σε βρει κάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαζί σου το ταξίδι της yoga; Είμαι σε μία μεταβατική φάση ψάχνοντας έναν καινούργιο χώρο που θα στεγάσει τις γιόγκικες πρακτικές μας. Ως τότε διοργανώνω διάφορα σεμινάρια σε όλη την Αθήνα για τα οποία μπορεί κάποιος να ενημερωθεί μέσα από τον λογαριασμό μου στο instagram @omm_yoga ή επικοινωνώντας μαζί μου στο προσωπικό μου e-mail, effie.dima@gmail.com! Νamaste!
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.