Φέτος τον Απρίλιο, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την αξιαγάπητη και πολυτάλαντη, ραδιοφωνική παραγωγό, μεταξύ άλλων, Καίτη Φαρμάκη, η οποία είναι μέλος της Open Academy και μου έκανε την πρόταση να παραδώσω κι εγώ ένα μάθημα σχετικά με τα Social Media. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά και το μυαλό μου είχε γεμίσει με ουράνια τόξα! Νομίζω για αρκετό καιρό μετά, τρεφόμουν με την ιδέα των ουράνιων τόξων αυτών διότι βρίσκω το ταξίδι της γνώσης συναρπαστικό! Ένα ταξίδι που δεν έχει ηλικία και δεν γνωρίζει «ταβάνια».

Προτού όμως σας γράψω για το σεμινάριό μου και τη διαδικασία της εγγραφής και της δημιουργίας του θα σας παραθέσω λίγες πληροφορίες για την Open Academy, η οποία το φιλοξενεί και μου άνοιξε τόσο τις πόρτες της όσο και την αγκαλιά της για να ξεκινήσω κι εγώ αυτό το μαγικό γνωσιακό ταξίδι το οποίο από τις 4 Οκτωβρίου μοιράζομαι διαδικτυακά μαζί σας!

Η Open Academy είναι ένας Εκπαιδευτικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ιδρύθηκε από ανθρώπους της Εκπαίδευσης, της Τεχνολογίας, του Επιχειρείν και του Ευ ζην, με σκοπό να παρέχει μαθησιακές ευκαιρίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων ανεξαρτήτως κοινωνικού ή γνωστικού επιπέδου, φύλου και ηλικίας.

Με βασικό άξονα την προώθηση κουλτούρας της δια βίου μάθησης και την πεποίθηση ότι η γνώση έχει αξία μόνο όταν ανήκει σε όλες και όλους, η Open Academy δημιουργεί ποιοτικά μαθήματα στην πιο οικονομική τιμή, στην Ελληνική γλώσσα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες και όλους, να έρθουν σε επαφή με τους πιο έγκυρους και αναγνωρισμένους διδάσκοντες στο είδος τους.

Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η Open Academy επιστρέφει μέρος των εσόδων της σε ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία με συνεχή ροή σε όσες και όσους έχουν ανάγκη, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλαπλό θετικό αποτύπωμα.

Η Open Academy πλαισιώνεται από περισσότερους από 30 καταξιωμένους εισηγητές, με 15 διαθέσιμα μαθήματα αυτή τη στιγμή και επιπλέον 5 ακόμη προσθήκες σεμιναρίων κάθε μήνα ξεπερνώντας τις 30 διδακτικές ώρες με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό!

Θα μοιραστώ μαζί σας τώρα το πως δόμησα τη σκέψη μου και γιατί τη δόμησα με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να γράψω το σεμινάριο αυτό!

Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι Ακαδημαϊκός με τίτλους και γαλόνια προκειμένου να μοιράσεις γνώση και εμπειρία. Αρκεί, να είσαι καλός παρατηρητής του εαυτού σου, των γύρω σου και της κοινωνίας στην οποία ζεις και φιλοξενείσαι! Όλοι έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια μια άνοδο σχετικά με ανθρώπους που συγγράφουν βιβλία και παραδίδουν μέσω μαθημάτων και σεμιναρίων συμβουλές για καλύτερη ζωή και στρατηγικές αποβολής άγχους, καλύτερης οργάνωσης, επιτυχίας και πάει λέγοντας.

Από την άλλη πλευρά οι αποδέκτες αυτών των αναγνώσεων δεν ψάχνουν πλέον τα βιογραφικά των ανθρώπων αυτών με την φανατική τους έννοια διότι τα μυαλά μας πράγματι είναι πιο ανοιχτά σε άλλες προσεγγίσεις, σε πληροφορίες, σε εικόνες με γνώμονα πάντα τους συναισθηματικούς και προσωπικούς αισθητήρες του καθενός που επιλέγουν αυτά που τους κάνουν. Αν δεν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις θα το σταματήσεις και θα επιλέξεις κάτι άλλο, όχι επειδή αυτός ο οποίος το έγραψε δεν πληροί ακαδημαϊκούς τίτλους αλλά επειδή απλά αυτό που διαβάζεις δεν σε ικανοποιεί!

Έχοντας επιτελέσει Head of Social Media στο κανάλι του MEGA από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, αποκωδικοποίησα πολλά πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Το πώς λειτουργούν τα social media στο corporate κομμάτι τους είναι πολύ διαφορετικό από το πως αυτά λειτουργούν σε προσωπικό επίπεδο και για προσωπική χρήση και αυτή είναι η βασική και πρωταρχική διχοτόμηση των social: Προσωπική και επαγγελματική χρήση.

Ως Δάφνη έχω βρεθεί και στις δύο πλευρές αυτού του αχανούς ποταμού με τα ερμητικά και δυνατά ρεύματα, που ονομάζεται Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ξεκινώντας να συντάσσω το σεμινάριό μου, έκανα αυτό που κάνω πάντα όταν καλούμαι είτε από τον εαυτό μου είτε από άλλους να μοιραστώ κάτι με άλλους: ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΕΓΩ, ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ. Βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του ακροατή ή του θεατή αποστασιοποιούμαι από την υποκειμενικότητά μου και περνώ στην αντικειμενικότητα των άλλων. Βάζω με άλλα λόγια τον εαυτό μου στη θέση του ατόμου απέναντί μου. Σκέφτηκα λοιπόν πως τα Social Media εγκυμονούν πολλούς ορατούς και αόρατους κινδύνους και μάλιστα παίζουν καταλυτικότατο ρόλο στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας, πράγμα που ακόμη δεν χωρά ο νους μου εν έτη 2021.

Μου φαίνεται αδιανόητο το ότι οι ζωές μας αυτή τη στιγμή, στην πλειοψηφία των ανθρώπων, εξαρτώνται, δραστηριοποιούνται, κοινωνικοποιούνται, βιοπορίζονται και ρυθμίζονται αν θέλετε, από ένα μαραφέτι εικονικής πραγματικότητας. Αλλά αφού αυτό προστάζει η σύγχρονη εποχή και μάλλον απ’ ότι φαίνεται η εξέλιξη της ανθρωπότητας, τότε θα πρέπει να κάνω την καρδιά μου πέτρα. Παρότι δεν συμφωνώ με αυτά τα μέτρα και σταθμά που βίαια μπήκαν στις ζωές μας, θα παραθέσω τεκμηριωμένα και συνειδητά το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε τα social να εξυπηρετήσουν τους όποιους προσωπικούς ή επαγγελματικούς μας σκοπούς με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους.

Χωρίς να χρειαστεί να τους πουλήσουμε την ψυχή μας.

Στόχος μου είναι το σεμινάριο αυτό να αποτελέσει μιας μορφής «εγχειρίδιο» για τη σωστή διαχείριση των Social Media. Εγώ θα ήθελα να είχα διαβάσει μια τέτοια προσέγγιση – ειδικά αν ήμουν πιο νεαρή και λιγότερο σκεπτόμενη γιατί ενδεχομένως να είχα πει από μέσα μου «ΝΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ». Θέλω ιδανικά η αίσθηση που θα αφήσει το μάθημα αυτό, να είναι εκείνη της ανακούφισης και της κατανόησης!

Το σεμινάριό μου με τίτλο “Social Media: Μια βιωματική προσέγγιση” – αποτελείται από τις παρακάτω 9 ενότητες:

  • Βίντεο εισαγωγής
  • Ο Εχθρός δεν είναι τα Social Media – Είναι ο εαυτός μας
  • Η Εικόνα που πρέπει να παρουσιάσουμε ώστε να νιώσουμε καλά
  • Social Media, εκεί που μαθαίνεις τα πάντα
  • Πώς η έκθεση μπορεί να μας βλάψει
  • Social, ένας μακρινός και όχι επιστήθιος φίλος
  • Τα φίλτρα των social είναι παραμορφωτικοί καθρέφτες
  • Τα social media ως μέσο βιοπορισμού
  • Σύνοψη μαθήματος

Στο σεμινάριο συνοδεύεται από σημειώσεις, τεστ καθώς και από το e-book του μαθήματος!

Η Open Academy ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου 2021, με 15 σεμινάρια και κάθε μήνα προσθέτει και 5 ακόμη. Εάν μάλιστα κάνεις την εγγραφή σου μέχρι τις 25/10 η συνδρομή σου θα κοστίσει 19 ευρώ το χρόνο ενώ μετά την ημερομηνία αυτή η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 59ευρώ!

Επίσης, προκειμένου να γνωριστείς καλύτερα με την πλατφόρμα έχεις τη δυνατότητα προτού κάνεις εγγραφή, να παρακολουθήσεις το πρώτο σου σεμινάριο εντελώς δωρεάν για να πάρεις μια γεύση!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς για αυτή τη μαγική εμπειρία στον ακαδημαϊκό χώρο, το Μάνο και την Ελίνα Παυλάκη, την αγαπημένη μου Καίτη Φαρμάκη, τον Άγγελο και όλη την ομάδα της Open Academy που μου άνοιξαν την πόρτα τους και μαζί με αυτήν το μυαλό μου για να ανακαλύψω πλευρές του εαυτού μου που δεν γνώριζα και να διαβώ το κατώφλι της ακαδημαϊκής οικίας τους!

Τα έσοδα από την παρακολούθηση του σεμιναρίου μου θα διατεθούν σε Φιλανθρωπικό Οργανισμό ή Κοινωφελές Ίδρυμα!

Κλείνοντας, θα σου παραθέσω ένα αγαπημένο μου απόσπασμα από την 2η ενότητα του σεμιναρίου μου για να πάρεις μια γεύση:

«Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της έκθεσης όπως αντιλαμβάνομαι και το βόλεμα ή την ασφάλεια του να κρυβόμαστε. Τα social media θα μπορούσαν άνετα να είναι μια κρυψώνα για όλους τους εγκληματίες του πλανήτη».

«Εσύ επιλέγεις το όνομα με το οποίο θα σε μάθουν στην πιάτσα, εσύ επιλέγεις τη φωτογραφία που θα συνοδεύσει αυτό το όνομα και εσύ επιλέγεις το περιεχόμενο με το οποίο θα συστηθείς σε αυτήν την μικρο-κοινότητα».

«Δεν απευθύνομαι όμως σε εκείνους τους εγκληματίες του πλανήτη, εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα εις βάρος άλλων. Απευθύνομαι σε εμάς που διαπράττουμε εγκλήματα εις βάρος μας. Και ποια είναι η δική μου δικαιοδοσία που μου δίνει τη δύναμη να μπορώ να μιλήσω σε εμάς για τα εγκλήματά μας; Μα φυσικά το ότι κι εγώ έχω διαπράξει εγκλήματα εις βάρος μου».

Το σεμινάριό μου μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ.

Εάν το παρακολουθήσετε θα μου δώσετε μεγάλη χαρά να μου στείλετε το feedback σας!