Το να διακοσμήσεις ένα μικρό σπίτι είναι δύσκολο taskl. Η διακοσμήτρια του Pottery Barn, Monica Bhargava μίλησε στο My Domaine για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις για να είναι το σπίτι σου interior decorator approved.

Προσεκτικός Σχεδιασμός και Δημιουργικότητα

Πριν αρχίσεις να απογοητεύεσαι για το γεγονός ότι έχεις μικρό σπίτι, ξεκίνα με το να σχεδιάσεις το χώρο σου, να δεις τα δωμάτια από τα οποία αποτελείται. Ξεκίνησε να «το φτιάχνεις» στο μυαλό σου κάνοντας συνδυασμούς που θα σε εξυπηρετούν στην καθημερινότητά σου, μιας και όπως λέει η διακοσμήτρια, «οι μικροί χώροι απαιτούν δημιουργικότητα», χωρίς να χρειαστεί να θυσιαστεί το προσωπικό στυλ.

Τip: Επένδυσε σε πολυ-λειτουργικά έπιπλα και κομμάτια που είναι εύκολο να μετακινηθούν αν χρειαστεί.

Επεξεργασία χώρου και επίπλων

Αφού έκανες το σχεδιασμό σου, τώρα θα πρέπει να επεξεργαστείς το χώρο αλλά και ό,τι σκοπεύεις να προσθέσεις σε αυτόν. «Σκέψου τι έχεις, τι χρειάζεσαι, τι θέλεις και τι δεν θέλεις. Προμηθεύσου ‘’έξυπνα’’ έπιπλα που θα σε εξυπηρετούν στην καθημερινότητά σου και δώρισε ή πούλησε ό,τι δεν ταιριάζει, δεν χωράει ή δεν σε εξυπηρετεί πλέον» προτείνει η Monica Bhargava.

Τip: Κράτησε κομμάτια που είναι ιδιαιτέρα και θα δώσουν προσωπικό στυλ και χαρακτήρα στο χώρο σου.

Προτεραιότητα η καλαισθησία και η προσωπική πινελιά

Υπάρχουν πολλά βιβλία από τα οποία μπορείς να εμπνευστείς, που πραγματεύονται αξιοζήλευτα small spaces σε μερικές από τις πιο γνωστές πρωτεύουσες του κόσμου. «Ποτέ μην αισθανθείς ότι πρέπει να θυσιάσεις στυλ και ποιότητα λόγω του μεγέθους του χώρου σου», τόνισε η Monica Bhargava. «Υπάρχει μια έξυπνη λύση για κάθε μέγεθος σπιτιού».

Τip: Λαμβάνοντας υπόψη κάθε κομμάτι που έχεις και τοποθετώντας το προσεκτικά σε κάθε δωμάτιο, κάθε χώρος του σπιτιού σου θα συνδυάζει τη μόδα με τη λειτουργικότητα και θα αντικατοπτρίζει εσένα χωρίς συμβιβασμούς.

Ουδετερότητα

Για συνοχή και αρμονία στο χώρο σου, η διακοσμήτρια προτείνει να επιμείνεις σε μια ουδέτερη χρωματική παλέτα, από το κλασικό λευκό μέχρι το γκρι- μαύρο του κάρβουνου. «Η επιλογή ενός ουδέτερου χρώματος για το χρώμα των τοίχων και τα μεγαλύτερα έπιπλα, αποτελεί καμβά και επιτρέπει μια πιο τολμηρή παρέμβαση σε μικρότερα πράγματα, όπως μαξιλάρια με σχέδια ή ένα χαλί σε έντονα χρώματα», λέει η ειδικός.

Tip: Πάρε δείγματα χρωμάτων σε όλα τα ουδέτερα χρώματα που σου αρέσουν και δοκίμασε τα πρώτα στους τοίχους, για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Ο Κανόνας των Τριών

«Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά. Το σπίτι θα πρέπει να είναι λειτουργικό, άνετο και αντανάκλαση του δικού σου προσωπικού ύφους, έτσι ώστε να είσαι πραγματικά ευτυχής όταν κάθεσαι σπίτι σου, αλλά και όταν δέχεσαι κόσμο εκεί” είπε. «Επίσης πρόσθεσε κομμάτια με διαφορετικές υφές στο δωμάτιό σου για να το κάνεις πιο φιλόξενο».

Tip: Όταν προσπαθείς να διακοσμήσεις έναν μικρό χώρο, θυμήσου ότι η ποιότητα είναι πάνω από την ποσότητα.

Εκμετάλλευση του χώρου χάρη στην πολυμορφικότητα

Αν θέλεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον μικρό σου χώρο, επένδυσε σε έπιπλα που έχουν περισσότερες από μία λειτουργίες, όπως ειπώθηκε και παραπάνω. «Επίλεξε κομμάτια με απροσδόκητους χώρους αποθήκευσης» λέει η διακοσμήτρια. «Και μην ξεχνάς τους τοίχους. Με ράφια και ντουλάπια τοίχου, μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάθε εκατοστό».

Tip: Βάλε ράφια που έχουν γάντζους, ώστε να μπορείς να κρεμάσεις τις τσάντες, τις ζακέτες αλλά και όλα αυτά που θα πετούσες στο πάτωμα ή στον καναπέ.

Δες ακόμα: 8 trends στη διακόσμηση που δεν είναι up-to-date πλέον


all photos: potterybarn.com featured photo: freshome.com