Στα τριάντα, ένα είναι σίγουρο: τα πράγματα αλλάζουν. Δεν έχεις την ίδια όρεξη να πιεις και να ξενυχτήσεις, η άσκηση γίνεται όλο και πιο επιτακτική μιας και ο μεταβολισμός σου γίνεται πιο αργός και η πιθανότητα να πάρεις κιλά αυξάνεται. Tα βράδια στο σπίτι μοιάζουν πολύ πιο ευχάριστα από τις νυχτερινές εξόδους, τα επίπεδα του άγχους αυξάνονται σε ό,τι έχει να κάνει με την καριέρα, τα οικονομικά και τα προσωπικά σου, οι πρώτες ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους.

Και ενώ όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν μόνο αρνητικά, τα πράγματα δεν είναι μόνο έτσι. Στα τριάντα σου νιώθεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου, έχεις επίγνωση του τι σου αρέσει και τι όχι, του τι θες και τι όχι και έχεις το χρόνο να διορθώσεις όσα δεν σε καλύπτουν. Και αυτό είναι κάτι που μόνο με το πέρασμα των χρόνων μπορείς να κατακτήσεις.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Michele Green, η οποία μίλησε στο The Coveteur, κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει έναν παθολόγο/γενικό γιατρό, έναν δερματολόγο, έναν γυναικολόγο, έναν οφθαλμίατρο. Οι γιατροί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν το ιστορικό της. Στη τρίτη δεκαετία της ζωής μίας γυναίκας συνιστάται να ενταχθούν στο ετήσιο check up της οι ακόλουθες εξετάσεις: «μαστογραφία, τεστ παπ, μέτρηση πίεσης και χοληστερίνης, ενδελεχής έλεγχος του δέρματος και έλεγχος ματιών», εξηγεί.

Επίσης για τις ενεργές σεξουαλικά γυναίκες καλό είναι να γίνονται και οι απαραίτητες εξετάσεις για ΣΜΝ όσο συχνά προτείνει ο γιατρός τους ανάλογα τον τρόπο ζωής τους. Μιλώντας για το σεξ, η γονιμότητα γίνεται όλο και πιο ανησυχητική, ειδικά για τις γυναίκες άνω των 30-35 ετών. «Μια γυναίκα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό της για τις πιθανότητες σύλληψης και για τους κινδύνους εγκυμοσύνης στην ηλικία της, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών αποβολών, γενετικών ανωμαλιών αλλά και των εναλλακτικών μεθόδων γονιμοποίησης, πληροφοριακά σε πρώτο στάδιο» λέει η ίδια.

Ένα άλλο δύσκολο σημείο

Τα επιπλέον κιλά που είναι εύκολο να έρθουν. Μπορεί να τρως όσο και στα 20, αλλά τώρα να παίρνεις κιλά.

«Ελαχιστοποίησε την πρόσληψη αλκοόλ και στόχευσε σε μια διατροφή πλούσια σε άπαχα κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο (το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών) και τέλος πολλά φρούτα και λαχανικά. Βάλε στη ζωή σου την άσκηση για να αυξήσεις το ρυθμό του μεταβολισμού σου και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση».

Τα τριάντα είναι η ηλικία για να σε προσέξεις (και να σε αγαπήσεις) λίγο περισσότερο.

*Το τεστ παπ γίνεται με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και οι εξετάσεις όπως μαστογραφία και κολονοσκόπηση γίνονται στο τέλος της τρίτης δεκαετίας και τα πενήντα αντίστοιχα ή μετά από υπόδειξη του γιατρού.


featured image: benoitfelten.com