Αν σκοπεύεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι που βρήκες στο δρόμο, για αρχή συγχαρητήρια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κάνεις κάποια πράγματα για να προετοιμάσεις και τον εαυτό σου και τον χώρο σου πριν το βάλεις στη ζωή σου.

Τα ζώα έχουν τις δικές τους ανάγκες και ιδιορρυθμίες. Εάν, λοιπόν, σκέφτεσαι γίνεις κηδεμόνας ενός κατοικίδιου για πρώτη φορά, συνέχισε να διαβάζεις. Στόχος είναι να υποδεχτείς τον νέο σου φίλο όσο πιο προετοιμασμένη γίνεται.

Διαμόρφωσε κατάλληλα τον χώρο σου για να υποδεχτείς το ζωάκι

Ενημερώσου για την ιδιοσυγκρασία των φυλών του σκύλου και ό,τι άλλο μπορεί να είναι σημαντικό να γνωρίζεις. Πράγματα όπως το αν το τρίχωμά του μπορεί να προκαλέσει κάποια αλλεργία, τις συνήθειες, τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει. Επίσης, το πόσο μεγαλώνει σε μέγεθος ή το πώς και πόσο πρέπει να ασκείται. Αν το πάρεις από κάποια φιλοζωική, φρόντισε να μάθεις για το παρελθόν του (πχ. αν είχε περάσει κάποια ασθένεια ή αν είχε κακοποιηθεί). Έχε στο νου σου να υιοθετήσεις ένα ζωάκι το οποίο να μπορεί να συμβαδίσει με τον τρόπο ζωής σου.

Προμηθεύσου την τροφή και τα κατάλληλα αξεσουάρ

Παιχνίδια, κρεβατάκι, κολάρο είναι μόνο μερικά από τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν στο σπίτι σου και θα περιμένουν τον μικρό σου φίλο. Κάποια καταστήματα προσφέρουν και έκπτωση αν προσκομίσεις τα χαρτιά της υιοθεσίας. Επίσης, προμηθεύσου ξηρά τροφή και κονσέρβες, μπολάκια για την τροφή και για νερό αλλά και ένα σαμπουάν κατάλληλο για το τρίχωμά του.

Κάνε το σπίτι σου pet-friendly

Ξεκίνησε μαζεύοντας τα παπούτσια σου, καλύπτοντας τους καναπέδες σου και απομακρύνοντας τα καλώδια από το πάτωμα. Είναι μια αγαπημένη συνήθεια των ζώων να μασουλάνε οτιδήποτε βρουν. Για να προλάβεις καταστάσεις προετοιμάσου. Επίσης, προμηθεύσου πάνες, άμμο ή δημιούργησε ένα μέρος στο οποίο σταδιακά θα του μάθεις να κατευθύνεται όταν χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του. Πρόσεξε μικρά αντικείμενα που μπορεί να έχεις τοποθετημένα μέσα στο σπίτι σου. Μπορεί να είναι επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης από το ζωάκι.


featured image: Unsplash | James Barker